Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, slavvek napisał:

I N oczywiście identycznie w obydwu? ;)

I mówisz, że dawka 0,25 Pixxaro czyści zeszłorocznego chabra? Czy nie masz chabra? Bo jak masz, to ktoś tu nam każe lać 2x tyle. To jest kradzież zuchwała, i to się nadaje do prokuratury.

Jak pryskałem za słupem  Mustangiem Forte plecakiem w kwietniu, a był niespodziewany przymrozek dzień po, to jak najbardziej chwasty wzięło. Zboże też. Długo było jasne i niższe. Także ten.

oczywiście że nie wiem i le dał nawozu ale ogólnie gość dbający o pole nie gorzej ode mnie , a na jesień poszedł Pontos w dawce 0,5 l więc myślę że dawka ,25 Pxxaro była dobijająca!

Opublikowano

I u mnie Rotondo wysiadło na najsłabszych łatach. Jeszcze niepotrzebnie robiłem t2. Deszczu nic nie spadło i teraz nie spadnie. 

Pszenica jara na dzierżawie była kapitalna. Teraz pokazsła zmienność glebową i placami zwiędnięta.

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Bieda, 5kl już place się pokazały. U sąsiada jęczmień ozimy się kłosi, aż żal patrzeć szczypiorek. 

U mnie to samo , na słabszych takie żółte że masakra całe place wypalone , już po plonach a myślałem że będzie 3,5-4 tony  

Opublikowano

U siebie jeszcze zauważyłem, że tam gdzie miałem łaty najsłabszego pH, tam sypalem wapno granulowane przez kilka lat (a przedtem zwykle) i przy "normalnym" roku różnica między tymi latami a reszta pola była już minimalna. Za to teraz jak dowalilo susza i ograniczyłem nawożenie, to jakbym wrócił kilka lat wstecz - w jednym miejscu zboże takie, a zaraz obok  (dosłownie 30m) takie. 

IMG_20220517_150905_copy_1065x1686.jpg

IMG_20220520_095432_copy_1463x708.jpg

Opublikowano

Byłem dzisiaj trochę w trasie, masakra co się dzieje, ozime całe połacie spalone, że już usycha. Nawet jare pokręciło. Jednak dobrze, że w pszenżycie na 300kg saletrzaku zakończyłem. 

Opublikowano
poczekaj po deszczu niech te zboża trochę odżyją
Zolwik1990 napisał:

Witam 24.04. pryskałem od grzyba pszenżyto dzisiaj zapowiadają deszcze w nocy czy pryskać dzisiaj przed deszczem 2 drugi raz czy jutro po deszczu?

poczekaj po deszczu niech te zboża trochę odżyją

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Ja dziś zrobiłem we wszystkich ozimych t2. Część azoksy+tebu, część priaxor+tebu. W obu przypadkach dodana cypermetyna

Nie wiało? Ja to nie mogłem z konewki bez sitka do doniczki wodą trafić. Uprzedzam domysły - byłem trzeźwy.

Wczoraj widziałem oryskiwacz jechał. Musi z chwastoxem w owies. No bo raczej nie podlewać, a w poniedziałek już się zwijał z suszy. Ciekawe czy nie spaliło do końca.

Opublikowano

Ja pryskalem pszenżyta to miały podflagowy/flagę a zajechałem o 1 w nocy na działkę 4 ha a tam juz delikatnie widoczny Kłos w liściu owinięty, miałem w opryskiwaczu grzybowke, regulacje 0,2 regullo i jakieś odżywki. Myślicie że może mi wyzerować plantacje ta regulacja w tej fazie?

Opublikowano

Panowie w pszenżycie ozimym  zabieg T2   planuje dać: azoksystrobina (250) dawka0,5l protiokonazol 300ec 0.31l  na ha i tebukonazol 430sc 0.42l na ha, będzie dobrze?

Opublikowano

Z racji braku wody opóźnilismy T2 w przeżycie. Teraz już się kłosi na słabej ziemi. Można w fazie kłoszenia tebu + azoksystrobina do tego odżywka + siarczan magnezu + mocznik?