Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Fugeo napisał:

Co będzie lepsze na regulację pszenżyta w fazie między pierwszym a drugim kolankiem.  Windstar w dawce 0,6 l/ha czy Medax Max 0,35 kg/ha? Nie zależy mi na mocnym "skróceniu".

w zeszłym roku właśnie w takiej fazie (było zimno) dałem jednorazowo 0.5L/ha Modanu i zrobił robote

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ehh telenoweli z pogodą ciąg dalszy. W sobotę nie popadało. Wczoraj pokazywali deszcz na środę. Dziś pokazuje deszcz ze śniegiem na jutro. Tzn dwie pogody pokazują, dwie nie pokazują. Jedna na długoterminowa pokazuje, ale na krótkoterminowa już nie 🤷 chyba naprawdę poczekam aż faktycznie popada i na mokrą ziemię wtedy

Edit

Prognoza zmieniła się od mojego postu 🤦 teraz na długoterminowej pokazują deszcz dziś i jutro, a na krótkoterminowej tylko dziś koło 23. No i z 2.5mm zrobiło się 0.5mm 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

Ehh telenoweli z pogodą ciąg dalszy. W sobotę nie popadało. Wczoraj pokazywali deszcz na środę. Dziś pokazuje deszcz ze śniegiem na jutro. Tzn dwie pogody pokazują, dwie nie pokazują. Jedna na długoterminowa pokazuje, ale na krótkoterminowa już nie 🤷 chyba naprawdę poczekam aż faktycznie popada i na mokrą ziemię wtedy

Edit

Prognoza zmieniła się od mojego postu 🤦 teraz na długoterminowej pokazują deszcz dziś i jutro, a na krótkoterminowej tylko dziś koło 23. No i z 2.5mm zrobiło się 0.5mm 

W poniedziałek Wielkanocny popada .

Opublikowano

Uff panowie kamień z serca  , stary człowiek a cieszy się z zakupu jak dziecko NAWOZY na jesień pod pszenżyto DOJECHAŁY  i to po starej cenie !!!

tylko kiepsko bo od razu chciałem domówić więcej za te pieniądze a gość mówi że to ostatnie resztki jakie znalazł i choćbym płacił dwa razy więcej to nie ma , rzekomo brak produkcji !!!! 

IMG_20220317_132828.jpg

Opublikowano
Mariu napisał:

Może być na t1 wirtuoz 1l a na t2 sokół max? 

Wirtuoza zwiększył bym do 1.2l/ha żeby było te 380g prochlorazu. Na T2 mógł byś sporo zaoszczędzić (50zł/ha drogą nie chodzi) dając 0.5L ha Azoksar 250 + 0.6L/ha Tarcza Łan

• Like 1
Opublikowano

Tak sobie patrzę na terażniejsze ceny nawozów, paliwa i sobie myślę jak to zrobić żeby w przyszłym roku wyjechać w pole. I jak bym nie myślał to nie będzie za co.

Opublikowano
33 minuty temu, Rafiozo napisał:

Tak sobie patrzę na terażniejsze ceny nawozów, paliwa i sobie myślę jak to zrobić żeby w przyszłym roku wyjechać w pole. I jak bym nie myślał to nie będzie za co.

Będzie za co sprzedać płody i kupić nawozy , paliwo , opryski , a że na opłaty i życie nie starczy to już inna bajka .

Opublikowano
Dnia 27.03.2022 o 21:59, krilan06 napisał:

Czasowy jesteś skoro sprawdzasz co kto ma na polu i kiedy sieje nawozy 😂

warto  czasami spojrzeć jak na waszych radach dotyczących siewu , nawożenia czy oprysków się wychodzi i wyciągnąć słuszne wnioski !😉😉😉

• Confused 1
Opublikowano
23 godziny temu, daron64 napisał:

Tak wiemy, że podejmujesz tylko dobre decyzje

e co ty co chwila jakąś gafę strzelam , a to mogłem w tym roku zasiać pszenżyto 5 września , to znowu za miast 100kg polifoski mogłem dać ze 400kg bo była przecież po 1600zł jak za darmo , to znowu saletrę mogłem dać 15 lutego kur ..a  , i już na 100% było by lepiej !!!

Opublikowano
8 minut temu, k16mk napisał:

warto  czasami spojrzeć jak na waszych radach dotyczących siewu , nawożenia czy oprysków się wychodzi i wyciągnąć słuszne wnioski !😉😉😉

To jakie są te słuszne wnioski?

Opublikowano
15 minut temu, marian7k napisał:

Ile wołać za pszenżyto na worki, małe ilości ?

Ja nie szaleję, wczoraj po 1300 sprzedałem.

12 minut temu, k16mk napisał:

e co ty co chwila jakąś gafę strzelam , a to mogłem w tym roku zasiać pszenżyto 5 września , to znowu za miast 100kg polifoski mogłem dać ze 400kg bo była przecież po 1600zł jak za darmo , to znowu saletrę mogłem dać 15 lutego kur ..a  , i już na 100% było by lepiej !!!

A jeszcze jakbyś auto ważył przed i po załadunku a nie czekał aż kierowca poda wagę w porcie...🤣

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Agrest napisał:

Ja nie szaleję, wczoraj po 1300 sprzedałem.

A jeszcze jakbyś auto ważył przed i po załadunku a nie czekał aż kierowca poda wagę w porcie...🤣

nie mierz wszystkich kierowców swoją miarką nie każdy  taki zły 😀😀😀

8 minut temu, krilan06 napisał:

Z prawej ewidentnie czegoś brakuje - niskie ph/brak magnezu/inne, tak więc porównanie z du_y

a ja myślę że za późno wsiane i za późno azot dany ! i oczywiście SUSZA !!!

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
25 minut temu, k16mk napisał:

różnica między siewem 1 marca a 15 marca zdjęcia z dzisiaj i wyciągać wnioski bo ja wyciągnąłem  !

IMG_20220329_180938.jpg

IMG_20220329_181010.jpg

No popatrz, a u mnie azot podany 14 marca. Jakieś wnioski?

20220327_140354_resized.jpg

Opublikowano
20 minut temu, k16mk napisał:

nie mierz wszystkich kierowców swoją miarką nie każdy  taki zły 😀😀😀

a ja myślę że za późno wsiane i za późno azot dany ! i oczywiście SUSZA !!!

O tym że z prawej późniejszy siew już nie wspominałem bo to oczywiste. Z prawej też pszenżyto?