Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przy zapowiadanych +2 po mojemu zawsze będzie szron rano. Wyżowe powietrze, pogodne noce, wypromieniowanie ciepła.  Dla większości herbicydów pogoda niekorzystna. Czytać etykiety.

Chlorotoluron można i o przymrozku stosować. Lancet nie wiem 

Opublikowano
3 godziny temu, krilan06 napisał:

No etykieta sama sobie zaprzecza bo raz piszą o średniej temp dobowej minimum 5 stopni a później że środek nie działa gdy temp spada poniżej 5 stopni

Kiedyś do nich pisałem z tym samym zapytaniem o tą temperaturę i dostałem odpowiedź że minimalna nie może być niższa niż 5 stopni z tą strednio dobowa błąd 

Opublikowano (edytowane)

Jest to super mieszanina, 1l axiala i 1l mustanga.Robię tak już kilka lat bo ten winetu na dwu liścienne jest kiepski.Wcześniej był Spike tez kiepski w tym axialu z paka i zawsze axial i mustang na raz i lipy niema a teraz nawet sama syngenta zrobiła nowy produkt axial z substancjo z mustanga.Avoxa pak.

Szczerze powiem ze nawet pisałem e maile do syngenty ze po wuj dają taki nieskuteczny środek na dwu liścienne.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Ja teraz chciałem pryskać huzarem, ale w nocy przymrozki. Nawóz posiany kilka dni temu bo miał być deszcz ale się zmieniło w międzyczasie że 2 tygodnie nie popada. Teraz pewnie połowa pójdzie w powiattze.. Ciężki ten rok.. 

Opublikowano
14 godzin temu, Strongman napisał:

Jest to super mieszanina, 1l axiala i 1l mustanga.Robię tak już kilka lat bo ten winetu na dwu liścienne jest kiepski.

Bo ja wiem. Pryskalem i ładnie wszystko wzięło. Tylko że w paczce są dawki pod minimum, ja pryskalem w max.

Jak sądzicie co robić z nawozem? 

Najpierw plan był taki, że pierwszą dawkę rozsieje, jak zawsze, początkiem marca i wtedy jeśli zboże będzie ok wyglądać, to szarpne się na te saletrę po 3k. Potem przyszła wojna i z 3k zrobiło się 6k. A po tyle to napewno nie będę kupował. No to w takim razie myślę opoznie pierwszą dawkę. Najpierw nie siałem bo było mokro, tak że dołków bym nie przejechał, a i po górkach bez napędu nie wiem czy by przeszedł, bo przymrozki były słabe rankami. Potem nie siałem bo zrobiło się sucho i pokazywali deszcz. Teraz się rozmyślili i deszczu na najbliższe dwa tygodnie ani widu ani słychu (miał być w okolicach przyszłego weekendu, ale przenieśli jeszcze na kolejny). No i tak zostałem z ręką w nocniku. Z mokrego pola zrobiło się nagle wysuszone pole. Dołki wilgotne, ale myślę do przejścia, a górki spękane. No i co teraz z tym fantem robić? W nocy przymrozki, z rana trochę wilgoci jest, ale potem tylko słońce i wiatr. 

Po odliczeniu tego co wymoklo to myślę, że mam gdzieś w okolicach 90kg N/ha.

1) Siać całość póki choć z rana jest wilgoć?

2) Jak do teraz nie posiałem to już czekać na deszcz, bo bez sensu w taka suszę?

3) Rozsiać teraz powiedzmy 60kg/N póki jest troszkę wilgoci z rana a 30kg/N zostawić sobie na deszcz ( w końcu kiedyś musi przyjść)?

Jakos zawsze co roku udawało się w pierwszej połowie miesiąca zrobić N1 i początkiem kwietnia N2, a w tym roku d*pa wyszła i nie wiem kompletnie jak to rozegrać. 

Opublikowano

Jest m poza domem. Wysłałem matule żeby dokonała precyzyjnych pomiarów. 

No i ziemia jest na górkach spękana i wysuszona na 05-1cm. Poniżej ziemia jest ładna ciemna, nie mokra, ale wilgotna

Opublikowano

Tak czy siak, bez deszczu nie ma dobrych rozwiązań - teraz sypiąc saletrę - tam gdzie trafi na suchą glebę bedzie leżała, na wilgotną część się wchłonie ale straty na skutek parowania będą. Też się zastanawiałem co robić ale 9dni temu rozsiałem saletrosan i myślę że to była dobra decyzja. Ja z drugą dawką czekam na deszcz, przy tej cenie nawozu nie ma opcji sypać aby sypać 

• Thanks 2
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Bo ja wiem. Pryskalem i ładnie wszystko wzięło. Tylko że w paczce są dawki pod minimum, ja pryskalem w max

Słyszałem o tym ze tam jest min 20g i tyle dają a max 30g ale tego środka nie dokupi więc można zrobić jak napisałem.Co którąś paczkę.

Opublikowano

Pytanie odnośnie jarego. Sieje kilka lat ale w tamtym roku zmieniłem odmianę też niewiem co bo od chłopa kupiłem ale czy jare pszenzyto nie wymarza w zimie ? Co raz co kombajn zgubi zaoram posieje pszenicę to zawsze to pszenzyto przeżyje i rośnie potem śmieci mi pszenicę. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, aezakmi666 napisał:

Pytanie odnośnie jarego. Sieje kilka lat ale w tamtym roku zmieniłem odmianę też niewiem co bo od chłopa kupiłem ale czy jare pszenzyto nie wymarza w zimie ? Co raz co kombajn zgubi zaoram posieje pszenicę to zawsze to pszenzyto przeżyje i rośnie potem śmieci mi pszenicę. 

To się kupuje kwalifikat  i nie ma takich problemów.. a nie od jakiś dziadków co później tylko bank chwastów przechodzi

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
7 minut temu, aezakmi666 napisał:

Może nie wymarznąć, u mnie jęczmień jary był w tamtym roku, to pszenżyto tym bardziej realne. 

Opublikowano

Są pszenżyta przewódkowe które można równie dobrze posiać późną jesienią nawet zimą o ile warunki pozwalają więc o przemarzaniu raczej nie moze być mowy. Większość nowych odmian to właśnie przewódki. 

Opublikowano

potwierdzam nie wymarznie .mialem w dwóch bigach odsypane do siewu jare i ozime . jesienia zabraklo mi doslownie pare kg i wzielem na szybko poznij chodzę patrze kutwa jare wziolem ale normalnie powschodzilo zrobilo sie duze zielone i takiej jest do tej pory

Opublikowano (edytowane)

Ale dzisiaj ruch , wszyscy wyszli w pole sieją saletre , nawozy ,orzą  , bronują ,  a kurzy się tak że jeden drugiego nie widzi i nawet jak im się mówi dzień dobry to żaden burak się nie uśmiechnie , a jak ja rozsiewałem nawozy 1 marca czy siałem zboże to wszyscy z politowaniem i głupkowato się uśmiechali 😉😁😁😁😁😁   UŚMIECHNĄĆ  się , niema co się spieszyć jeszcze mróz nadają  !!!!

Edytowane przez k16mk