Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Belaruss820 napisał:

Stary zawsze kupowal tolurex albo lentipur. Moze tego experta warto jednak. Potrzebuję na 7ha glownie aby zwalczyc miotłę i chaber. Czytalem ze tolurex na gleby piaszczyste nie za bardzo,moze i dlatego plony są zmniejszone.

Z tymi zmniejszeniem plonów to raczej ściema o ile po zbozu nie bylo widac ze sie meczy czy cos po oprysku. Ctu z tolurexu dobrze dzialala na miotle i pare dwuliciennych ale u mnie juz sie wypalila ta substancja. Ale solo tolurex jesienią to dwuliscienne na wiosne trzeba 2 raz zreszta sam tak robilem jesien tolurex wiosna mustang forte i lux było oczywiście do czasu :)

Edytowane przez Michal014d
Literówka
Opublikowano

Czy coś takiego ma sens? Azoksar + Artemis tebukonazol, prochloraz, fenpropidyna na T1 a na T2 Priaxor. Ma być trochę oszczędnie bo zapowiada się nieciekawy rok.

Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał:

Coś Ty tak ostatnio warczysz na ludzi? Zresztą chłopak ma trochę racji - "brzmiało" trochę z wyższością, no i przygeneralizowales.

Absolutnie w tonie wyższości nie piszę.  Nigdy w życiu prywatnym się nie wysyższałem a wręcz przeciwnie mam niską samoocenę przez co czasem tracę. Zawsze staram się wszystko w więksxy czy mniejszy humor ubierać. Stawiam po to te durne emotki żeby było wiadomo o co biega, tu nie postawiłem. Mój błąd.

I tyle w temacie.

I na kogo warczę?

O ile pamiętam to na Pudę dziś naskoczyłem 

Ale chyba za dużo już forum.

Opublikowano

A nie powiedziałem, że się wywyzszasz, tylko że tak to wyglądało. Uroki rozmowy poprzez pisanie 🤷

A co do warczenia, to gdzieś może w temacie o polityce? Kurcze skleroza mnie zabija, ale wydawało mi się, że komuś się dostało ostatnio od Ciebie.

Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał:

No to niech Ci się nie podoba. 

Następnym razem ci napiszę, przepraszam, a klęknąłeś na polu, zobaczyłeś co pod liściem, za grudką ziemi, w szczelinie gleby? Spójrz, dobrze, może jednak biały kiełek zobaczysz. Nieee, a to przepraszam że uraziłem..  co złego to nie ja. Czekaj do listopada. Zimno???, ojej, mokro ups. To może wiosną? Chwasty przerosły??? , a niech to, to trzeba środek zmienić, systemiczny?,  zimne noce?, niezadziałał?

Ojej, znowu oszukali na środkach.

Ze skrajności w skrajność... ale juz wiem ze lepiej sie nie "wychylac" bo tylko po łbie sie dostaje tylko za zwrocenie uwagi... I nie chodzilo mi o czekanie do listopada tylko dobor srodkow do sytuacji na polu. Nie lepiej leciec florosulamem z quelexa pak odrazu za siewnikiem i liczyc ze gdzies pod grudka moze jakis chwast jest... takie prownanie jak twoje z tym listopadem i mrozami itp

Opublikowano
16 minut temu, Michal014d napisał:

Z tymi zmniejszeniem plonów to raczej ściema o ile po zbozu nie bylo widac ze sie meczy czy cos po oprysku. Ctu z tolurexu dobrze dzialala na miotle i pare dwuliciennych ale u mnie juz sie wypalila ta substancja. Ale solo tolurex jesienią to dwuliscienne na wiosne trzeba 2 raz zreszta sam tak robilem jesien tolurex wiosna mustang forte i lux było oczywiście do czasu :)

No i chyba tu tolurex miejscami przepuszcza miotle wiec zmniejszyl swoje dzialanie i szukam czegos nowego.

Opublikowano
4 minuty temu, daron64 napisał:

A nie powiedziałem, że się wywyzszasz, tylko że tak to wyglądało. Uroki rozmowy poprzez pisanie 🤷

A co do warczenia, to gdzieś może w temacie o polityce? Kurcze skleroza mnie zabija, ale wydawało mi się, że komuś się dostało ostatnio od Ciebie.

A to przekomażałem się z osobą o której wiem że można sobie pozwolić na małe co nie co. Ale zjawił się rozjemca z górnolotnymi hasłami 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Belaruss820 napisał:

No i chyba tu tolurex miejscami przepuszcza miotle wiec zmniejszyl swoje dzialanie i szukam czegos nowego.

Z takich sensownych cenowo i działających w dobrym stopniu to boxer+legato, expert met+ legato, quelex komplet pak. Zalezy w jakiej fazie zboze i chwasty. Jak szpilka do 2liscia to raczej ktores z dwoch pierwszych mieszanin a jak zboze juz starsze i chwastow troche powschodzilo to qulex. Oczywiscie to kompleksowo jak sama miotle to np sam boxer wystarczy a wiosna gold, mustang itp.

Opublikowano
13 minut temu, tomastm napisał:

Lentipur tym się już nie odchwaszcza?

Odchwaszcza ale u mnie juz nie działa ctu i dla kolegi ktoremu podpowiadalem tez zaczyna ctu przepuszczac wiec lentipur nie wchodzi w gre bo on ma s.cz wlasnie ctu-chlorotoluron. Chyba wyjaśniłem?

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Stary zawsze kupowal tolurex albo lentipur. Moze tego experta warto jednak. Potrzebuję na 7ha glownie aby zwalczyc miotłę i chaber. Czytalem ze tolurex na gleby piaszczyste nie za bardzo,moze i dlatego plony są zmniejszone.

Jak głównie miotła i chaber to dając experta miotłę masz z głowy, powschodzonego chabra niekoniecznie ruszy.

Opublikowano

Dff nie szkodzi w takiej sytuacji? Przeważnie na etykietach środków z dff pszenżyto jest od 2-3 liścia. Pszenica to i od szpilki.  Jak w tamtym roku robiłem ręcznie dosiewki omijaków pod grabie. to po oprysku zrobiło się biało-różowe. Ale może to dlatego, że za płytko było. Jednak wolę profilaktycznie poczekać przynajmniej na 2 liść.

Opublikowano (edytowane)

Chodziłem po pszenżycie koło domu, to po niecałych dwóch tygodniach od siewu puściło korzenie, ale kiełkować jeszcze nie wszystkie zaczęły. Do tego siałem w tym roku płycej i po deszczach wyszlo, że chyba za płytko - miejscami dosc sporo ziarna leży na wierzchu ( po siewie wszystko było elegancko przykryte ziemia), część widzę że jeszcze nie puściła nawet korzeni.

Edytowane przez daron64