Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z Tobą to...

a słuchaj Pan, a taki jakiś pielnik mechaniczny bometu, to dobry będzie do truskawek?

Opublikowano
13 minut temu, Michal014d napisał:

Jakie srodki masz kupione?Expert+dff podobno mozna przedwschodowo, boxer+dff, ctu+dff tak samo.

Ctu + dff. Po siewie padało, potem jak nie do roboty to deszcz i tak o. Zobaczymy jak bedzie

11 minut temu, Agrest napisał:

Bo to opryski w znacznej mierze doglebowe i wilgoć im sprzyja.

Jeśli ktoś czeka nim ostatnia kropla rosy zejdzie to do maja czekał będzie

Aż tak to nie czekałem, ale jak wyjechałem to było w cholerę mokrego i tak nie wiedziałem jak to będzie. Zawsze to człowiek troszkę mądrzejszy

Opublikowano

Znaczy radło z pielnikiem, podcinacze boczne i wałeczki strunowe z tyłu na każdej sekcji??

Jak nie z plasteliny to będzie. Ale dziś wszystko tak szybko się wyrabia na otworach że ciężko głębokość ustawić.

W lekkiej glebie robi zajebistą robotę

Opublikowano

bez podcinaczy. coś dorobie.

hydrauliczny dzis pojechał, to trza cos z kasą zrobić.

Opublikowano
3 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

kurcze, nie za mało?? ja myślałem 20-30g🤭

Nie. 

2 godziny temu, Agrest napisał:

Tomek podaje czystej substancji aktywnej, czyli 20g środka 50sg

10g środka zawierającego 75g substancji aktywnej tj granstar pleban czy co tam jeszcze. Samosiewy sieknie bo expert też coś łapnie. Nie jest to glean ale innej opcji za bardzo niema 

Opublikowano
1 minutę temu, pafnucy napisał:

bez podcinaczy. coś dorobie.

hydrauliczny dzis pojechał, to trza cos z kasą zrobić.

Jednak przekonaĺeś się że wart mniej niż zapłaciłeś?

Dobrze że się pozbyłeś.

Mechanicznym zawsze c330 na 5 biegu robiłem. Roboty ubywało. Jak w młodych precyzja potrzebna to wiadomo że wolniej.

Nie wiem czy warto samemu dorabiać

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

Jednak przekonaĺeś się że wart mniej niż zapłaciłeś?

ważne że więcej wziąłem.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
3 minuty temu, Tomek90 napisał:

Nie. 

10g środka zawierającego 75g substancji aktywnej tj granstar pleban czy co tam jeszcze. Samosiewy sieknie bo expert też coś łapnie. Nie jest to glean ale innej opcji za bardzo niema 

A to nie myślałem że aż tak mało.

Ja na mega presję przytulii dałem 12,5g substancji aktywnej. Niby pali, ale pewności nie mam czy zwalczy

Opublikowano
20 godzin temu, Krzysiukov napisał:

Pryskał ktoś pszenżyto Quelex Complete Pak w fazie 1-2 liście ? Nie uszkodzi mi pszenżyta ?

Jechałem na 1-liść 2 tygodnie temu i jest ok

Opublikowano
2 minuty temu, Roska83 napisał:

Jechałem na 1-liść 2 tygodnie temu i jest ok

Akurat quelexem to strzał w kolano z tak wczesnym pryskaniem bo substancję działającą nalistnie wyrzucasz w piach... bo w fazie 1liscia chwasty na pewno nie wzejda. Sam chciałem quelexa wyprobowac ale zboze tak slabo rośnie ze bym musial czekac do grudnia zeby chwasty powschodzily i zboze lapnelo pełne 3 liscie.

• Like 1
Opublikowano

Zdziwiłbyś się jak szybko chwasty kiełkują. 

Wy lubicie pryskać jak chwasty z ciągnika widzicie. Im mniejszy tym wrażliwszy.

Opublikowano

Tak jeszcze dopiszę bo może nie każdy myśli🤭

Im mniejsze zboże tym lepsze pokrycie gleby środkiem doglebowym, a więc mniejsze ryzyko poprawki wiosennej. Dodatkowo im mniejsze zboże tym mniej substancji aktywnej przyjmie.

Oczywiście nie namawiam do pryskania każdym środkiem na szpilkę, a zgodnie z etykietą. 

Ale jak już substancję aktywną znacie o poszperajcie w Googleczy starych kalendarzzch i szukajcie innych środków z tą substancją bo etykiety rejestracja może być skrajnie różna.

Np takie Ctu w starych kalendarzach była bezpośrednio po siewie, dziś większość środków podaje 3 liście. A można chyba znaleźć też rejestrację od 2 liścia.

Opublikowano

Wlasnie mialem pytac. Rotondo siane 23 września. Wjezdzac juz teraz czy jeszcze poczekac? 

20211018_173430.jpg

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał:

Nie w tą jesień wszystko stoi w miejscu. Zboże gdzie niegdzie w faze 2 liścia wchodzi a siane miesiac temu. Chwastow nie ma żadnych nawet w fazie liscieni moze temu ze na sciernisko randap szedl. A te sformułowanie "Wy lubicie" to se daruj...

1 minutę temu, Belaruss820 napisał:

Wlasnie mialem pytac. Rotondo siane 23 września. Wjezdzac juz teraz czy jeszcze poczekac? 

20211018_173430.jpg

Jak najbardziej o ile to nie quelex complet pak bo zdania nie zmieniam o tym ze na qulexa trzeba troche opóźnić a nie przyspieszyć. Z popularnych expert+dff jak najbardziej jedz aby warunki byly.

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Belaruss820 napisał:

20211018_173430.jpg

Na co czekać, na mróz? Przecież już się chyba krzewi.

Ja siałem 16 i już chyba 3 tyg temu opryskane

Jutro ostatni najcieplejszy dzień. Tylko niestety będzie wiać

4 minuty temu, Michal014d napisał:

Nie w tą jesień wszystko stoi w miejscu. Zboże gdzie niegdzie w faze 2 liścia wchodzi a siane miesiac temu. Chwastow nie ma żadnych nawet w fazie liscieni moze temu ze na sciernisko randap szedl. A te sformułowanie "Wy lubicie" to se daruj...

Zawieź mnie na pole to ci znajdę chwasty. Przed fazą liścieni można jeszcze zagięte kolanko zobaczyć.

Nie pasuje co piszę to nie czytaj.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał:

Na co czekać, na mróz? Przecież już się chyba krzewi.

Ja siałem 16 i już chyba 3 tyg temu opryskane

Jutro ostatni najcieplejszy dzień. Tylko niestety będzie wiać

Zawieź mnie na pole to ci znajdę chwasty. Przed fazą liścieni można jeszcze zagięte kolanko zobaczyć.

Nie pasuje co piszę to nie czytaj.

Niepodoba mi sie takie patrzenie z gory na innych i taki tez styl wypowiedzi i tyle nic osobistego. Jakoś przeboleje.I tacy tu potrzebni :) lepiej podpowiedz czy 250s.cz Fenpropidyna ma sens na t1 czy jak ksiadz kropidlem i zwiekszyc do 300-350g? Oczywiście w mieszaninie z prochlorazem

Edytowane przez Michal014d
Opublikowano

No to niech Ci się nie podoba. 

Następnym razem ci napiszę, przepraszam, a klęknąłeś na polu, zobaczyłeś co pod liściem, za grudką ziemi, w szczelinie gleby? Spójrz, dobrze, może jednak biały kiełek zobaczysz. Nieee, a to przepraszam że uraziłem..  co złego to nie ja. Czekaj do listopada. Zimno???, ojej, mokro ups. To może wiosną? Chwasty przerosły??? , a niech to, to trzeba środek zmienić, systemiczny?,  zimne noce?, niezadziałał?

Ojej, znowu oszukali na środkach.

Opublikowano

Stary zawsze kupowal tolurex albo lentipur. Moze tego experta warto jednak. Potrzebuję na 7ha glownie aby zwalczyc miotłę i chaber. Czytalem ze tolurex na gleby piaszczyste nie za bardzo,moze i dlatego plony są zmniejszone.

Opublikowano

No to niech Ci się nie podoba. 

Coś Ty tak ostatnio warczysz na ludzi? Zresztą chłopak ma trochę racji - "brzmiało" trochę z wyższością, no i przygeneralizowales.

Opublikowano
45 minut temu, Michal014d napisał:

Akurat quelexem to strzał w kolano z tak wczesnym pryskaniem bo substancję działającą nalistnie wyrzucasz w piach... bo w fazie 1liscia chwasty na pewno nie wzejda. Sam chciałem quelexa wyprobowac ale zboze tak slabo rośnie ze bym musial czekac do grudnia zeby chwasty powschodzily i zboze lapnelo pełne 3 liscie.

U mnie chwasty szybko powschodziły, mam 2 liście, 3 zaczyna się pojawiać a chwasty jakieś jednoliścienne już przerastają a dwuliścienne uzupełniają międzyrzędzia.

43 minuty temu, Agrest napisał: