Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I siewy dzisiaj zakończone , na koniec zasiałem nową odmianę Corado  miała być taka rewelacja a względem mojego Tadeusa to poślad a u was jak to wygląda.

2 zdjęcie miła niespodzianka mój Tadeus 😀 siany koło 16

IMG_20210923_084029.jpg

IMG_20210923_200406.jpg

Opublikowano

coraz wiecej takich bedzie zbóż z jednostkami siewnymi , kilka lat temu kupowałem  żyto opal  cena była za 100kg , w ubiegłym roku ta sama odmiana tylko już w jednostkach siewnych 

Opublikowano
7 minut temu, tommy66692 napisał:

4 jednostki na hektar, wychodzi 380 

Teraz policz sobie pszenżyto z normą wysiewu 150kg które kosztuje 240 zł za 100 kg a takich jest pełno wychodzi 360 wielką różnica?

Kupowałem pszenżyto po 215zł za 100kg, norma wyszła u mnie 137,5kg/ha, no to z tego już się robi różnica, jeszcze pomnóż przez ilość hektarów, a na tym sprzedawanym na jednostki siewne już nie oszczędzisz 

Opublikowano
10 minut temu, tommy66692 napisał:

4 jednostki na hektar, wychodzi 380 

Teraz policz sobie pszenżyto z normą wysiewu 150kg które kosztuje 240 zł za 100 kg a takich jest pełno wychodzi 360 wielką różnica?

Ale dopłaty  do materiału siewnego w jednostkach do pszenżyta nima🤷‍♂️

Opublikowano

Rotondo wysiałem 101kg na ha.

Ceny jeszcze nie znam bo reklamują partię z uwagi na rozerwany worek🤣

Ale na Tadeus to popłynąłem.

180kg po 231zł

Opublikowano
23 godziny temu, MrElQk napisał:

Miałem Octavio obok Belcanto i przy takim samym nawożeniu Belcanto o wiele ciemniejsze, ale plon podobny.

A o bardzo wysokiej tolerancji na niskie pH pisał producent. 

Screenshot_20210922-210203.jpg

Jaki plon Belcanto i na jakiej glebie ? 

Opublikowano

@Agrest O matko ale malutko nasion  , i tu będzie plon 👍

Ja zaczołem siewy dziś na pierwszy plan borowik 2 ha , mtn i siła kiełkowania nie znana , to pierdolłem 250 kg na hektar 🙆‍♂️🤭 

Opublikowano (edytowane)

Borowik się krzewi dobrze i lubi późny wysiew i takie olbrzymie ziarna ma ale ja doprawiłem niektóre pola i szukam już czegoś niższego probusa bym spróbował ale nigdzie nie mają.

A zresztą z tym krzewieniem jest tak ze na jednym polu z 10km dalej to wysiejesz 100kg i do mrozów laką z 10km w inną stronę  tym samym zbożem 200 kg i rzadkie.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Mój Borowik też ładne grube ziarno. Siła kiełkowanie i mtn nie znane. Wysiadłem 165 kg ale chyba zwiększę bo nie wiem czy nie za mała obsada wyjdzie. Pod pług 10t pomiotu kurzego może coś pomoże.

Opublikowano
23 minuty temu, Gromi napisał:

Jaki plon Belcanto i na jakiej glebie ? 

Belcanto ok 5 t/ha. Gleba od IVa do V, stanowisko po mieszance drugi rok na oborniku. Po zimie wydawało się do zaorania ale później miło zaskoczyło. 

• Like 1
Opublikowano

Straszne rozrzuty z tym siewem od 130kg do 250kg

Myślę ile swego Rotondo rok po centrali wysiać z mtz 38. Rok do roku było 200kg-220 nikt nie patrzył na ziarna ale w tym roku myślę o spróbować po "waszemu"

• Like 1
Opublikowano
Janeczko napisał:

Straszne rozrzuty z tym siewem od 130kg do 250kg

Myślę ile swego Rotondo rok po centrali wysiać z mtz 38. Rok do roku było 200kg-220 nikt nie patrzył na ziarna ale w tym roku myślę o spróbować po "waszemu"

nie po "waszemu" tylko profesjonalne 😄😜

Opublikowano

Do  mnie przyszło rotondo sekret i pszenica euforia wszystko z jednej centrali nasiennej i jakby w mordę strzelił wszystko 95% siły kiełkowania . Piszą jak chcą .Podejrzewam , że wszystko u niego ma 95% ale nie ujmując mu ziarno ładne .

Opublikowano

Woziłem złom, to przy okazji zawiozłem próbki pszenżyta. Ostatnio miało wilgotność 15.1-15.4 i gęstość 62. Było nasypane w 1.5 pomieszczenia. Po sprzedaży owsa rozsypalem pszenżyto na 3 pomieszczenia, tydzień polezalo, przeszuflowalem je raz. Dziś próba -  wilgotność 16.0 - 16.2, gęstość 58-63. 🤦 Co tu się odpierdala? Nie liczyłem że będzie dużo lepiej, ale nie spodziewałem się, że będzie gorzej.