Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, Azor07 napisał:

To ja 150 kg i też był problem prawie po tygodniu od zamówienia że nie wyśle bo nie niema kto pakować kazałem doliczyć 20 zł i niech wysyła a miało być 195zł /100kg +100 przesyłka .Na miejscu niema problemu z kupnem ale i od Ciebie daleko https://www.olx.pl/d/oferta/pszenzyto-ozime-c1-su-liborius-tulus-octavio-tadeus-probus-CID757-IDBauub.html  mam nadzieję że z Liborius nie będzie problemu .

Jednak dojechało. Tylko nędza parametry, kiełkowanie 89%, mtn 42,5g. Ceny jeszcze nie znam

No i zaprawione maximem, a to chyba nędzna zaprawa

Opublikowano
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

TO trzeba było to zrobić,  żeby wiedzieć 🙆‍♂️?

jedno pole zabronowałem ale kilka km dalej i było z tydzień wcześniej więc to średnei porównanie, ale tam coś urosło.

Opublikowano
7 godzin temu, stempos1980 napisał:

Niedawno pytałem się o odmianę Trapero ale chiba nikt tego nie miał i nic się nie dowiedziałem 

Miałem i w porownaniu do melomana to porażka była, co prawda w suchym roku go siałem ale obok tej drugiej odmiany i miałem porównanie.

Opublikowano
37 minut temu, GRZES1545 napisał:

Miałem i w porownaniu do melomana to porażka była, co prawda w suchym roku go siałem ale obok tej drugiej odmiany i miałem porównanie.

Chciał coś zamiast żyta a niby jest w opisie odmiany na gorsze stanowiska

Opublikowano

Byk tydzień pogody, to pojechałem, myślałem że to co nie dało wjechać z talerzowka poprawie - d*pa, wody stoi tyle ile stało, z raz wkoło przejechałem i mało się nie zakopałem. A zboże dalej nieporosniete

Opublikowano
9 godzin temu, daron64 napisał:

Byk tydzień pogody, to pojechałem, myślałem że to co nie dało wjechać z talerzowka poprawie - d*pa, wody stoi tyle ile stało, z raz wkoło przejechałem i mało się nie zakopałem. A zboże dalej nieporosniete

A głęboszowałeś te pola, może by pomogło trochę.

Opublikowano
21 minut temu, Rafiozo napisał:

Wątpie  niedaleko mieszka mnie ze 100 km , to ma pewnie tak jak ja , 

Na Warmii to jedynie rowy i dreny wodę odciągną , raz teren pagórki na hektarze to i 10 m różnicy wysokości może być , mozna mieć kawałek ze spadkiem , albo odwrotnie spadek do siebie , albo górki z dolinką i woda wiadomo gdzie stoi ,  Dwa moazaika na górkach przeważnie piach lub glina , a dołki torf albo glina na ile, 

Opublikowano
53 minuty temu, Rafiozo napisał:

Ileś lat już się zbieram wziąć usługę, ale zawsze są jakieś ważniejsze wydatki.

27 minut temu, sebe1033 napisał:

Wątpie  niedaleko mieszka mnie ze 100 km , to ma pewnie tak jak ja , 

Na Warmii to jedynie rowy i dreny wodę odciągną , raz teren pagórki na hektarze to i 10 m różnicy wysokości może być , mozna mieć kawałek ze spadkiem , albo odwrotnie spadek do siebie , albo górki z dolinką i woda wiadomo gdzie stoi ,  Dwa moazaika na górkach przeważnie piach lub glina , a dołki torf albo glina na ile, 

Gdzie 100, do Lidzbarka mam ~50km. Jak patrzę jaka niektórzy mają ziemię, to chętnie bym tę swoją 3klase zamienił na gorsza, ale na płaskim terenie. Dołki - lżejsza ziemia, górki glina taka, że niech ją szlag trafi. Sucho -  nie idzie wbić pługa. Mokro - topisz się na górce i topisz się na dołku. Mokra zima/wiosna, albo duże roztopy - wszystkie dołki wymokniete. W żniwa paręnaście razy się kopaliśmy kombajnem.

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Ileś lat już się zbieram wziąć usługę, ale zawsze są jakieś ważniejsze wydatki.

3 godziny temu,

A dreny Masz na polach czy nie ? U mnie większość porobione ale zawsze coś ciekawego się znajdzie raz dreny szukałem bo przerwana była na trójniku złączyłem dobra ale coś niedrożna (poniemiecka czy pruska) kopię z 20 m niżej niema jest mniejsza na górze 80 niżej 50 😳😃

A co do górek ma tak pagórek potem  powiedzmy równo ze spadkiem do rowu i znów pagórek . To w tym równym drena idzie ładnie odciąga przejeżdzasz spokojnie, ale na jeden gliniasty pagórek nie wjedziesz ba nawet siadasz bo mokro z 20 ar łata . To wkońcu wkopałem tam dren podłączyłem do starej i spokój odciąga i woda nie chlupie . 

Właśnie dziwne bo prawie czubek góry a przed samym glina jest i mokro było ale na samym czubku sam piach to niewiem skąd woda chyba pod spodem jakieś źródło i w glinie wybija 

Opublikowano

Na jednym mam, na drugim chyba nie ma. U nas jakos na wiosnę pojechaem dwa kamienie wykopać, to na górce jeden wyciągnąłem, pojechałem go na miedzę wyciągnąć i drugi wykopać i wracałem do pierwszego dziurę zasypać, to już woda stała kilka cm

Opublikowano
2 minuty temu, daron64 napisał:

Na jednym mam, na drugim chyba nie ma. U nas jakos na wiosnę pojechaem dwa kamienie wykopać, to na górce jeden wyciągnąłem, pojechałem go na miedzę wyciągnąć i drugi wykopać i wracałem do pierwszego dziurę zasypać, to już woda stała kilka cm

A to daleko jedno pole od drugiego ?

Opublikowano

to oba powinny być zdrenowane tylko weź znajdź . A rowy w okolicy są ?

Ja zawsze psioczyłem że na jednej dużej działce mam rów z ukosa , ale po deszczach z 4 lata temu jesienią gdzie woda wyszła z rowu na dwa dni o metr się stan podniósł 😗 ale potem spadł poziom do normalnego stanu i juz drenami w rów idzie , a dalej z 20 km pola duże po pgr zamiast rowów rury 400 czy większe i powstały stawki w dołkach i tak stała woda do jesieni ...

Druga sprawa mam rów i sobie mogę dreny dokładać czy przypilnować , bo mam jeszcze jedną działkę co prawdopodobnie już wiem jak leci drena z 300 ale przez 3 sąsiadów z czego dwóch niezbyt znanych , do tego ma ta drena z 1 km i żadnych rewizji ani precyzyjnego przebiegu 

Opublikowano

Rowów brak. U nas taka lipa, że dreny dalej pozapychane. Pole to tak w sumie mało ważne - teraz nie ma aż takich roztopów its, to do przeżycia, jak teraz.pod siew w jednym kawałku 6.5ha, to może ze 30arow -49arow mokre. Najgorzej jak mam koło domu pastwisko że studzienka i od studzienki idzie po skosie koło nowej chaty, starej chaty i jakoś pod/obok obory i dalej pod asfaltem. Na mapie nic nie ma, a gdzie skoki obory się albo zarwało, alebo studzienka zapchana i koło obory ma najlżej wybić. Po zimie tyle wilgoci na murze, że tynk odpadł. :/

No i teraz nie wiem co z tym robić, rozkopac wszystko u siebie? Co z kawałkiem pod droga? Co ze studzienka dalej? Ani sąsiad za droga nic z tym nie zrobi znając życie, ani zarząd dróg nic nie będzie robił. A to jeszcze nie ma na żadnych mapach tych drenów 

Czy próbować w którymś miejscu na swoim rozkopac, wstawić drugą studzienkę i skierować to wszystko do tej, która odbiera? Tylko znowu żeby przy roztopach sobie nie strzelić w kolano, że nie da rady odbierac