Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, czesio200 napisał:

Do was jeszcze nie doszło chyba. Po 700 było e tyg temu dziś pszenżyto 900brutto.

Gdzie tak płacą u nas na wschodzie zawsze mniejsza cena jest.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przeważnie już w wrześniu zawsze sporo drożej, można na przyczepie z miesiąc potrzymać.Bo kto już gdzieś zmagazynował to czeka do zimy i we wrześniu to prace polowe i można już sporo więcej wziąć.

A po ile pszenica.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

niestety kto nie ma gdzie wysypać to jest dojony

W tamtym roku potrzebna była na szybko gotówka, to zaraz po żniwach po 500netto sprzedałem 🤷 w tym roku ciekawe czy będzie co sprzedawać - wjechaliśmy wczoraj w pszenżyto, to raz że mokra ziemia - strasznie się kopaliśmy, a dwa że zboże nie było suche. Niby się kurzyło za kombajnem, ale w zbiorniku wilgotne i kombajn niedomlacal. Przejechaliśmy w owies i tu już ok, ale szczęście w nieszczęściu - łożysko na sieczkarni się rozleciało, ale w porę zauważyliśmy. Tyle, że Jechać, rozebrać, pojechać po części, wrócić, złożyć i już dzień się skończył.  Także bilans na dziś to pszenżyto parę razy objechanie i owies 1.5ha skoszone. A ja dziś już możliwy deszcz, a na jutro to już pewny. Potem ma być niby od połowy tygodnia pogodniej, ale temp w dzien poniżej 20stopni..

• Like 1
Opublikowano

U mnie jeszcze dość dobrze się owies trzyma, tylko miejscami się pochylił, ale jeszcze na spokojnie do zebrania. Na tym co zostało mam w sumie jedno miejsce gdzie leży, ale to taki placek z 10arow. Ale wydajności nie ma z tego co widzę, a skosilismy najlepiej wyglądający. Żeby było parę dni ciągiem pogody, to by ogarnął się na spokojnie, a tu dosłownie co drugi dzień pada. Wczoraj jak zjeżdżaliśmy z pszenżyta rozmawiałem z sąsiadem, który kosił pszenicę, to mówił, że ma 15.  O nic, trzeba iść do kombajnu, dziś sam jestem. Jak nie popada, to jak rosa zejdzie trzeba wyjeżdżać pyrkac sobie powoli

16 minut temu, Strongman napisał:

Najgorszy w moich stronach to owies bo susza była i lekki jak by w środku nic nie było a kto nie skosił przed deszczami to teraz ziarnko takie czarne zgrzybiałe .

Opublikowano

Wczoraj udało mi się złapać  4 ha  pszenżyta , Rotondo ; 160 N 200 KG Polidap , grzybówka 1 raz , nalistnie mocznik , siarczan odżywka , ziarno ładne grube ale plon niestety 4 tony z ha i stwierdzam że lepiej było olać sprawę i było by to samo . Cena 750 zł .

• Confused 1
Opublikowano
Strongman napisał:

Wiele osób twierdzi ze skracanie zboża obniża plon, ze przypala.Może coś w tym jest.

powszechny i tani CCC na pewno może obniżyć plon (skróci roślinę jak i korzenie) dla tego u siebie na V klasie z obawy na brak opadów postawiłem na 0,5l/ha moddusa (tylko ~100kg N ale w wieloletniej monokulturze i bez ochrony podstawy źdźbła więc na pewno by leżało miejscami) w jednej aplikacji i było widać różnicę💪, ba w tym roku zrobiłem jedną mocną grzybówke (1l Priaxor + 0,6 Tebu) i więcej sypneło jak ostatnio bez grzybówki

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W tym roku strasznie śnieg wyparł i było rzadkie do tego zimna wiosna i słabo się po krzewiło i rzadkie jednak gdzie była zaprawa nasienna to ten grzyb takich skód nie narobił pod śniegiem.W tym roku jeszcze tej systvi dołożę

Chodziło mi o Modusa a nie ccc

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
30 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Wczoraj udało mi się złapać  4 ha  pszenżyta , Rotondo ; 160 N 200 KG Polidap , grzybówka 1 raz , nalistnie mocznik , siarczan odżywka , ziarno ładne grube ale plon niestety 4 tony z ha i stwierdzam że lepiej było olać sprawę i było by to samo . Cena 750 zł .

Bylozostawić pasek kontrolny widział byś czy jest różnica.

Opublikowano

Wczoraj skończone żniwa  plon w kolejności od najsłabszego Rotondo klapa na całego 3 tony , Meloman 4,5 tony  , Belcanto wyrażnie lepsze  5 ton , natomiast Tadeus ten za gęsto posiany rewelacja około 8 ton !!! jest cały na przyczepach zostawiony do siewu także będę wiedział dokładnie !!!!

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Bylozostawić pasek kontrolny widział byś czy jest różnica.

Myślę że Rotondo się strasznie zagrzybia , wypełnione było super w czerwcu zanosiło się na 10 ton, później mączniak , dostało oprysk chyba za późno , ulewy cały lipiec i sierpień doszła czerń kłosów . Znajomy mi podpowiada  że od grzyba pryskać 3 razy albo wcale no i zaprawa ważna , także jestem w punkcie wyjścia , jedno wiem azot nie pomógł mi  w rekordzie . A może przedplon jest najważniejszy ?

Edytowane przez Mariusz2903