Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tamtym roku w żniwa było po 500 netto,więc wtedy to było nie ciekawie. Ile teraz będzie nawożenie droższe na hektar? A za pszenżyto ile więcej piniędzy? W porównaniu do tamtego roku nie jest źle. 

Opublikowano

Gringo wykoszone , średnio prawie 5 zbiorników bizona 56 z ha , borowik bez ochrony grzybowej i nawożenia npk słabiutko 

Cena na skupie , 700 brutto

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Gringo wykoszone , średnio prawie 5 zbiorników bizona 56 z ha , borowik bez ochrony grzybowej i nawożenia npk słabiutko 

Cena na skupie , 700 brutto

O panie to z 9 t. U mnie grzybowka, npk skromnie, azotu ze 150 jak będzie 6 to wszystko. Ziarno spieczone powykręcane, słoma zielona, czegoś takiego jeszcze nie widziałem

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

To to Gringo takie lekkie czy zbiorniki niepełne? 1.7 tony pszenżyta w pełnym zbiorniku z056 to bardzo marne pszenżyto.

Opublikowano
5 godzin temu, slavvek napisał:

W tamtym roku w żniwa było po 500 netto,więc wtedy to było nie ciekawie. Ile teraz będzie nawożenie droższe na hektar? A za pszenżyto ile więcej piniędzy? W porównaniu do tamtego roku nie jest źle. 

Z 850 zł na 650 zł bo po tyle jak zaczną wozić będzie pszenżyto to spadek jest ogromny , saletra z 1000 zł tona na 1500 zł , NPK z 1500 zł na 2200 zł tona , podsumowując z ubiegłorocznymi cenami zboża są droższe o 20% a nawozy o 50 % 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slavvek napisał:

To to Gringo takie lekkie czy zbiorniki niepełne? 1.7 tony pszenżyta w pełnym zbiorniku z056 to bardzo marne pszenżyto.

Normalny , kogut się zapala to podjeżdża ciągnikiem i wtedy wyspuje 

No może i marne , tylko w życiu nie widziałem lepszego , pszenicy to ok jak konkretnie nabity pod dwie tony jest 

Opublikowano

Ja nie mówię, że Twoje marne. Jak się kogut zapala, to nie jest jeszcze pełny.  Przy 2,5m3 na 1,7t pszenżyto musiałoby ważyć mniej niż 700kg m3, czyli to marne pszenżyto. Ważyłem Melomana i m3 wychodzi ~750 kg, co przy prawie 5 zbiornikach z hektara dawałoby z 8.5 tony ;) Dlatego zdziwionym.

Opublikowano

Probus gęstość 680, w ubiegłym roku 670.

Pszenica w ubiegłym 730.

750kg/m3 dla pszenżyta ozimego to już naprawdę super gęstość.

A kogut to chyba zapala się przy 80% pojemności zbiornika.

Opublikowano

No ciężkie. Jak trzeba było łopatować, to jakby jaki żwir przewalał. U mnie żyto potrafiło mieć ponad 670 i 1,7 t w zbiorniku. Ale ogólnie wydajność z ha... no raczej nie ma się czym chwalić.

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Probus gęstość 680, w ubiegłym roku 670.

Pszenica w ubiegłym 730.

750kg/m3 dla pszenżyta ozimego to już naprawdę super gęstość.

A kogut to chyba zapala się przy 80% pojemności zbiornika.

No troszke miejsca jeszcze jest , możliwe że  i 80 % , ale tak mamy umówione że jak się zapali to ojciec podjeżdża i sypiemy