Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym każda ilość to żebyś nie żałował.🤣

Szczecin zatopiło to i pszenica nie stanowi problemu

Opublikowano
Dnia 27.06.2021 o 12:45, Krzysiukov napisał:

Potrzebuję opinii odnośnie pszenżyta ozimego odmiana Toledo z Danko ? Posiada ktoś ? Jakieś opinie ?

jak na razie to jest ok z plusem albo dwoma

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Probus, tradycyjnie ziarno będzie w formie pośladu. Bardzo drobne nasiona w porównaniu z innymi odmianami. 

Mam wrażenie że jakby pełniejsze kłosy w tym roku bo i góra nalewa. Choć ostatnie pięterka to najczęściej po 2 nasiona, środek 4, a dół kłosa trafia się po 6 ziarniaków.

20210703_175818.jpg

Eee nie jest źle, MTN nie nadgoni, ale ilością ziarna to myślę, że już tak. U mnie na 3 ha (tam gdzie spaliło słońce) mam już po nalewaniu ziarna, jeszcze chwila i będzie miało dojrzałość woskową, ale dzisiaj byłem, patrzyłem kłosy, które już są całkowicie wyschnięte to coś tam w kłosach jest, wypełnione tak jak napisałeś, chociaż mniejsze ziarno od Twojego, przynajmniej mi się tak wydaje, nastawiony jestem już na to, że szału nie będzie, ale nie powinno być dramatu, jakiego wcześniej się spodziewałem, chociaż kto wie...

Opublikowano

Jak porównuję  z odmianami znajomych to Probus jak ubogi krewny. Ale i 1,5 tyg później się wykłosił.

Opublikowano

Dzięki. Tylko pszenżyto jeszcze rokuje.

I trochę żałuję że nie obsiałem wszystkiego pszenżytem, bo pszenica na pozostałe pola w warunkach niedoborów opadów i monokultury po prostu się nie sprawdza. 

Pszenżyto mniej zawodne.

W ubiegłym roku z pszenżyta na słabszych stanowiskach uzyskałem ten sam wynik finansowy jak z pszenic na lepszych stanowiskach. Tylko popełniłem błąd już na etapie siewu pszenicy, plus robactwo i po plonie

Opublikowano
25 minut temu, Agrest napisał:

I trochę żałuję że nie obsiałem wszystkiego pszenżytem, bo pszenica na pozostałe pola w warunkach niedoborów opadów i monokultury po prostu się nie sprawdza. 

Pszenżyto mniej zawodne.

W ubiegłym roku z pszenżyta na słabszych stanowiskach uzyskałem ten sam wynik finansowy jak z pszenic na lepszych stanowiskach. Tylko popełniłem błąd już na etapie siewu pszenicy, plus robactwo i po plonie

U mnie też monokultura niestety, chociaż w tym roku planuję zasiać trochę rzepaku i uczyć się na tym... Pszenżyto u mnie też najbardziej stabilnie plonuje jeżeli chodzi o oziminy. Próbowałem żyta, ale akurat wtedy ceny nie było i leżało plackiem, trochę się zraziłem. 
Co do pszenic w tym roku, to po polach widzę, że nieźle dostała przez te upały, a z dwa tygodnie po pszenżycie zaczęła kwitnąć i nieciekawie to wygląda, przynajmniej w naszym rejonie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Pszenżyto mniej zawodne.

A jeczmien ozimy ? Tez chyba masz zasiany

Opublikowano
8 godzin temu, Agrest napisał:

Pszenżyto mniej zawodne.

Ja bym rzepak spróbował posiać, tylko nie chcę na początku inwestować z stół bo jak nie wypali taka uprawa , a w okolicy też nikt nie ma żeby przyjechał 

Opublikowano

Rzepak byłby najlepszy, ale nauka może być droga, zwłaszcza w tym roku, gdzie pewnie 50% Polski rzepakiem obsieją😉

8 godzin temu, damianos95 napisał:

A jeczmien ozimy ? Tez chyba masz zasiany

Mam pierwszy raz. Na 3 klasie obok domu jest ładny, ale to tylko hektar.

To co na 4b5 i 6 w innym miejscu ma stanowczo za małą obsadę. Bardzo zredukował w momencie strzelania w źdźbło.

Podejrzewam że 6cio rzędowy znacznie lepiej by sobie poradził.

I całą noc mży. Wody nie wiele a wilgotność 100%😕

Opublikowano
Agrest napisał:

Jak porównuję  z odmianami znajomych to Probus jak ubogi krewny. Ale i 1,5 tyg później się wykłosił.

Probus chyba przereklamowany, w tym roku nie zasiałem, bo w poprzednim sezonie wyglądał super, sypał słabo. Teraz mam Octavio, przez miedzę sąsiad ma Probusa i zobaczymy. Może Tadeus 🤔?

Opublikowano

Coś będę chciał nowego kupić.

U znajomego Dinaro poraża wyglądem. Jak dla mnie 10t+

Opublikowano

U mnie już 3 rok Probus króluje na najsłabszych glebach i na plony nie narzekam,na zyźniejszych sieję belcanto i 1 rok posiałem porto.Na jednym kawałku już 3 rok mam posiane pszenżyto w monokulturze ponizej 6t nie schodziłem.Dinaro wygląda ale ziarko mizerne i niskie mtz  

• Like 1
Opublikowano

Muszę coś fajnego zdobyć na 4a do 5 , po łubinie. Najlepiej w typie pszennym