Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Edit: miało być 40 jęczmienia 30 pszenicy i 30 owsa, mała pomyłka

Edytowane przez Marcinnnnn
Opublikowano
26 minut temu, Marcinnnnn napisał:

miało być 40 jęczmienia 30 pszenicy i 30 jęczmienia,

Teraz to wychodzi 70% jęczmienìa i 30 pszenicy hehe

Moim zdaniem siać, ewentualne przymrozki młodemu jęczmieniowi krzywdy nie zrobią

Opublikowano
2 godziny temu, Marcinnnnn napisał:

Panowie mam dylemat, mam zasiać mieszankę 40% jeczmienia 30 % owsa i pszenicy 30%. Siać teraz? Czy poczekac aby jęczmień nie zmarzł? 

dziś najwiekszy gospodarz we wsi kończy siewy jęczmienia browarnego

Północna Wlkp

Opublikowano
53 minuty temu, yacenty napisał:

u nas już dawno posiane

Co posiane u was ?

53 minuty temu, soltys48 napisał:

dziś najwiekszy gospodarz we wsi kończy siewy jęczmienia browarnego

Północna Wlkp

Ciekawe czy lisie ogony beda po przymrozku? 

Opublikowano
8 godzin temu, daron64 napisał:

Rozsialem saletrę, z przebojami. Dobija mnie mój rozsiewaczu. Ale tak czy siak zboże wygląda słabo. Zszedł już całkiem śnieg i jest miejscami ok zielone, miejscami pół na pół szare, a miejscami taka chujnia, że żal było nawozu dawać, no ale po całości rozsialem. Powiedzcie, z czegoś takiego jak na zdjęciu coś będzie. Nie wiem czy dobrze na nim widać - pół rośliny jest ok, a pół takie o szare.

IMG_20210309_101615887_HDR_copy_1156x650.jpg

ja mam gorzej bo mam miejscami całe place szare , a reszta jak na zdjęciu i miejscami zielone.

Wykopałem do pojemnika z ziemią i do domu na parapet to zaraz zielone odbiły , takie jak na zdjęciu też przyrosty miały a całe szare 50 % żyło -zielone nowe liście wypuściły . Po tygodniu w domu za gorąco i zwiędły ...

Opublikowano

To akurat zdjęcie takiego pół na pół, bez tragedii, a też mam całe place szarego. Chciałem z ziemi trochę powyciągać zobaczyć jak to wygląda, ale mróz trzymał, a nie miałem czym wykopać.

Opublikowano

Jutro będę dzwonił, ale ubezpieczyciel mówił mi dzisiaj że dużo ludzi zgłasza szkody w tym roku

A rozmawiałem też z kolegą z Agrochem Puławy i twierdzi że te pszenżyta pobrane do prób mają duże przyrosty, ale nie wiem jak oni te testy robili - wg mnie jeżeli nie ma nic zielonego i ewidentnie wszystkie liście padnięte to roślina nie odżyje

Opublikowano

Posłuchałem forumowiczow i posialem saletre z rana na pszenżyta i żyto. Nie wiem czy dobrze zrobiłem bo jak na wschód podlasia to troche wcześnie patrzac na pogody długoterminowe. Okaże sie. Najgorzej u mnie wyglada pszenżyto na 2ha kawałku bo ze 30arów niezaprawionym dosiałem i w tym miejscu jedna wielka pleśń a ze sieje na około to ten pas "szarości" jest centralnie na środku pola. Chyba zostawie bo co innego zrobić... Może jeden kłos na 1m2 będzie 😁

Opublikowano
3 godziny temu, krilan06 napisał:

Jutro będę dzwonił, ale ubezpieczyciel mówił mi dzisiaj że dużo ludzi zgłasza szkody w tym roku

A rozmawiałem też z kolegą z Agrochem Puławy i twierdzi że te pszenżyta pobrane do prób mają duże przyrosty, ale nie wiem jak oni te testy robili - wg mnie jeżeli nie ma nic zielonego i ewidentnie wszystkie liście padnięte to roślina nie odżyje

robiłem próbę -wykopałem z ziemią pszenżyto i Ci powiem że te z padniętymi liśćmi odbijało tylko że u mnie 50 % czyli co drugie , tylko że miałem z 6 takich roślin ,  

Opublikowano (edytowane)

dzisiaj poszła saletra 200 kg na ha pszenżyta to taka dawka na start na N 2 szykuje 200 kg mocznika mam dość koszenia 3 ton z ha jak 160 czystego N nie pomoże to nie będę chyba siał zboża  

nurtuje mnie jeden problem z tym wczesnym azotowaniem czy jak nie będzie wegetacji bo ma być zimno w nocy na minusie przez miesiąc to ten azot nie zrobi szkody tj. młode pędy mogą przemarzać 

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
Dnia 9.03.2021 o 11:47, daron64 napisał:

Rozsialem saletrę, z przebojami. Dobija mnie mój rozsiewaczu. Ale tak czy siak zboże wygląda słabo. Zszedł już całkiem śnieg i jest miejscami ok zielone, miejscami pół na pół szare, a miejscami taka chujnia, że żal było nawozu dawać, no ale po całości rozsialem. Powiedzcie, z czegoś takiego jak na zdjęciu coś będzie. Nie wiem czy dobrze na nim widać - pół rośliny jest ok, a pół takie o szare.

IMG_20210309_101615887_HDR_copy_1156x650.jpg

Kup strumyka tytan jak masz 30 ha ze 1200 l. Ostatnio widziałem kverneland za 9500 ale chyba 900 albo 1200 l

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

dzisiaj poszła saletra 200 kg na ha pszenżyta to taka dawka na start na N 2 szykuje 200 kg mocznika mam dość koszenia 3 ton z ha jak 160 czystego N nie pomoże to nie będę chyba siał zboża  

nurtuje mnie jeden problem z tym wczesnym azotowaniem czy jak nie będzie wegetacji bo ma być zimno w nocy na minusie przez miesiąc to ten azot nie zrobi szkody tj. młode pędy mogą przemarzać 

Wg mnie przy takiej pogodzie (cały czas narazie zimno) właśnie nie powinno się dawać saletry, bo ma za dużo formy saletrzanej która działa szybciej. Co innego gdy jest ciepło- wtedy zboże idzie w "oczach" po saletrze

Edytowane przez krilan06