Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poleciało t1 z medaxem i tytanitem w nocy ma być w granicach zera ale ponoć nie poniżej, zobaczymy co z tego będzie. Nie było już sensu czekać. Dałem 0,4 medaxu poprawić jeszcze czymś na liść flagowy? dostało w sumie 140 kg N gleby 4-5 klasy. 

Opublikowano

Pszenzyto na lekkiej glebie bylo ladne, bo po trawie. Wysokie i ciemne. Teraz troche wyjasnialo ale nadal z daleka zle nie wyglada. 

Z bliska jednak dolne liscie sa kompletnie zolte. Czy to przez brak wody czy jednak brak moze fosforu lub grzyb ? Ostatnio pryskany byl moddus, ale jakby przypalil to gorne liscie, a nie dolne. Z reszta te dolne nie wygladaja na przypalone czyli zieolny kolor z brazowym wypaleniem, tylko konkretnie cale dlugie liscie sie zrobily doslownie zolte.

Azotu tam dostalo dobrze, chyba, ze przez brak wody nie moze pobrac i redukuje? 

Opublikowano
16 godzin temu, aro321 napisał:

mf362 dzisiaj pryskalem swoje na VI klasie i wydawało mi sie tragiczne ale Twoje jeszcze gorsze

Na zdjęciu gorzej wygląda ale rewelacji nie ma, na drugim polu mam 3/4 klasa bajka.

5/6 klasa to nie ziemia pod taki gatunek ; D 

Pod plug by poszło ale grzech go orac 

Opublikowano

Może ktoś podpowie.

Jutro ma być w końcu nocnbez mrozow. Chciałem polecieć od grzyba, ale też odżywki. Przy takiej pogodzie i suszy w jakich ilościach to wszystko dać?

Mam fungicydy, npk z mikro, siarczan magnezu, mocznik. W lokalnym punkcie z sor radzili, żeby npk nie mieszać z siarczanem. Przy mieszaniu w ogóle powiedzieli, żeby zrobić jeden przejazd mikro z mocznikiem, a na drugi dzień fungicydem, mocznikiem i siarczanem. 

Jak byście to rozegrali?

Opublikowano

Lepiej późno niż wcale, ja też dopiero dziś zrobie grzybówke w pszenżycie. Wcześniej nie miałem warunków, bo albo zimno i przymrozki albo wiatr, a dziś warunki piękne tak jak i następne dni się zapowiadają, jakaś nadzieja na deszcz też jest. W nocy też przymrozku nie było w końcu

Opublikowano
3 minuty temu, Karol06 napisał:

Lepiej późno niż wcale, ja też dopiero dziś zrobie grzybówke w pszenżycie. Wcześniej nie miałem warunków, bo albo zimno i przymrozki albo wiatr, a dziś warunki piękne tak jak i następne dni się zapowiadają, jakaś nadzieja na deszcz też jest. W nocy też przymrozku nie było w końcu

Ale za 2 dni ma padać i nie wiem czy jest sens 

Opublikowano

Nie cytuj poprzednich postów 😉

To bardzo dobrze że ma padać, u mnie też na sobote nadają deszcz, ale wolę opryskać dzisiaj. A jak deszcz się nie sprawdzi to co? Znowu opóźnienie by było

Opublikowano

Ja w środę pojechałem na pszenżyto tak zabieg : * Mocznik 10kg/ha * Siarczan Magnezu 10kg/ha * Intizam 0.6l/ha * Kendo 0.1l/ha * Yara Vita Zboże 1l/ha * Cypermetryna 0.1l/ha Mocznik wyjątkowo dorzuciłem , standardowo nie stosuje ale zostało mi trochę więc rozpuścilem, cypermetryna z powodu chrząszczy skrzypionki , które pojawiły się na pszenżycie.

Opublikowano

U nas dosc mocno slonce swiecilo wczoraj, to pojechalem tylko t1 i odzywka npk z mikro. Dzis moze padac, a jutro bez deszczu i chlodniej, to moze prysne mocznikiem/siarczanem magnezu. Jescze musze sie przejsc dzis po polu, bo chyba i u mnie skrzypionka sie pojawila.

W ogole dosc ladnie ruszylo wszystko w tym tygodniu. Moje nedzne pszenzyto troche odzylo. Ale gringo dalej lezy plackiem. Do tego, nie wiem czemu, jest strasznie nierowne. Kilka rzadkow ladnych, a obok kilka doslownie o  polowe mniejsze rosliny. Myslalem, ze to moze po sladach tak, ale nie bo potrafia byc dwa rzadki ladne, jeden kiepski, dwa ladne, dwa kiepskie itd. Na tym samym polu jest inna odmiana i nie ma czegos takiego. Siane w ten sam dzien, taka sama agrotechnika.

Jeszcze mam obawy co do odchwaszczania. We wtorek/srode beda trzy tygodnie jak prysnalem axial packiem, no i kurcze czesc roslin zolta, czesc doslownie spalona - rozsypuje sie w dloniach, ale po duzej czesci nie widac zadych efektow ;/

@Agrest

Wybacz, ze Cie mecze :) Te pszenzyto, co pozniej sialem, jest nadal wyraznie ladniejsze od tego wczesniejszego. Do tego na glinie, gdzie dosiewalem rosiewaczem i bronowalem, z wiosny nie bylo widac zadnego ruchu roslin i te kawalki olalem  - zadnego nawozu/oprysku - myslalem, ze przesieje czyms innym. Teraz wszystko sie zazielenilo. Mam dwa wielkie zolte place 🤨chyba czeka mnie dzis po poludniu akcja recznego rozsiewania saletry. Dobrze, ze sobie chyba ze trzy woreczki zostawilem.

Opublikowano

Tylko czy te żółte place to nie brak magnezu?

Ewentualnie jak masz glinę to wyschła na skałę i nic tam nie poradzisz.

Moje gringo z 6 listopada też nadal plackiem leży.

Te nierówne zboża to może być kwestia siewu, docisku rajek  i głębokości, lub jakieś nierówności z uprawy przedsiewnej, większe/mniejsze zagęszczenie.

Ogólnie mam większość Probusa. Z azotem polaciałem 17 lutego. No powiem że rewelacyjnie wygląda i bije wszystkie inne odmiany w okolicy. Ale to może dlatego że nie leży plackiem tylko idzie pionowo

20200423_172115.jpg

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

Ewentualnie jak masz glinę to wyschła na skałę i nic tam nie poradzisz.

Moje gringo z 6 listopada też nadal plackiem leży.

Te nierówne zboża to może być kwestia siewu, docisku rajek  i głębokości, lub jakieś nierówności z uprawy przedsiewnej, większe/mniejsze zagęszczenie.

Ogólnie mam większość Probusa. Z azotem polaciałem 17 lutego. No powiem że rewelacyjnie wygląda i bije wszystkie inne odmiany w okolicy. Ale to może dlatego że nie leży plackiem tylko idzie pionowo

To i ja się pochwalę. Mój Probus też ładnie idzie, chociaż przymrozki w nocy go trochę powstrzymały i trąciły, końcówki liści trochę pożółkły, ale kilka dni ciepła w nocy i już widać różnicę :) Teraz tylko deszczu...

X743CRTk.jpg

Opublikowano

@daron64 @Agrest co do Gringo to mam w tym roku posiane 6 ha i leży jeszcze przy ziemi nie chce wstawać mimo że siane końcem września, zawsze ta odmiana długo siedziała ale w tym roku to jakoś strasznie nie chce do góry isć w porównaniu np do Melomana gdzie jest na gorszej działce a ma już po 20-30 cm więc nie wiem od czego to zależy

Opublikowano

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nie nie. Może nie żółte, źle napisałem. Tam gdzie dałem nawóz, to jest ok, ciemnozielone, a tam gdzie myślałem, że nic z tego nie bedzie i nie dałem nawozu, to jest bladozielone.

31 minut temu, Karol0134 napisał:

ma już po 20-30 cm

O panie, to moje to jeszcze maleństwo jest.