Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

A to już wyjadło pierwszą dawkę?

Przecież nawet wegetacja nie ruszyła z prawdziwego zdarzenia.

meloman 250-300 sztuk po herbicydzie na jesieni i dwoch dawkach azotu. N2 bylo 2 tyg temu

91774253_606444869958854_23095615403589632_n.jpg

• Like 2
Opublikowano
39 minut temu, Ursus932 napisał:

Ah ten czas ,wiecznie go mało na gospodarstwie 😏

Ostatnio dnia mu brakuje

Wyjeżdżam na gospodarstwo o 4.30 a wracam o 20

8 minut temu, Matey napisał:

meloman 250-300 sztuk po herbicydzie na jesieni i dwoch dawkach azotu. N2 bylo 2 tyg temu

Bardzo ładne

Miałeś je wcześniej?

Opublikowano
39 minut temu, XTRO napisał:

w tym roku suszy nie masz, trzeba się cieszyć, bo z tego co kojarzę to zawsze narzekałeś na suszę.

Co do zboża to jest eleganckie. jakie zabiegi były ?

4 tyg bez deszczu, muszę zrobić t1 i usztywnienie ale do 13.04 zero deszczu zapowiadają. N2 dałem prawie w punkt,czas pokazał ze czekanie na deszcz tylko by sprawę pogorszyło. Wapno, siew, herbicyd, robak na jesieni, n1 i n2 do tej pory 

33 minuty temu, soltys48 napisał:

Ostatnio dnia mu brakuje

Wyjeżdżam na gospodarstwo o 4.30 a wracam o 20

Bardzo ładne

Miałeś je wcześniej?

Miałem,meloman wygląda słabo dopoki nie pociągnie z n2. Jak go złapie susza przy koszeniu to ciężko się młóci

91769306_1917264595075370_1071719770576912384_n.jpg

tak wygladał 8.03

Opublikowano

Ja z melomana wyciagałem spokojnie po 6t ale na 3 klsasie 2x grzyb azotu 140 w czystym ph 4.8 Ta odmiana jest za***iście tolerancyjna do słabego ph i ma ziarno w typie pszennym.Ale czas na nowości balcanto,orinoko i probus 

Opublikowano
10 godzin temu, Matey napisał:

Piękny . Kiedy było siane?

Opublikowano

o ale że 80 kg/ha to mało ale nie aż tak mało jak miałeś posuszne ziarno-małe drobne -czyli lekkie .

Jakie województwo ? Bo podobna stan wegetacji jak u mnie , tylko przymrozki narazie są i będą i czekam z T1 , n1 też tylko było i sucho ...

Opublikowano

koledzy potrzebuję pomocy, a mianowicie na jesień opryskalem pszenżyto środkiem Opal 500 sc i ladnie załatwił miotle, jednak wczoraj jak dokładnie przegladalem pola to zauważyłem że naroslo znowu tego dziadostwa. nie jest jej dużo bo 6-9 szt na m2. i tu moje pytanie czy zrobić znowu zabieg opalem w ilości 2 l/ha wraz z srodkiem chwastox turbo?? będzie taka mieszanina skuteczna?

Opublikowano
58 minut temu, aro321 napisał:

koledzy potrzebuję pomocy, a mianowicie na jesień opryskalem pszenżyto środkiem Opal 500 sc i ladnie załatwił miotle, jednak wczoraj jak dokładnie przegladalem pola to zauważyłem że naroslo znowu tego dziadostwa. nie jest jej dużo bo 6-9 szt na m2. i tu moje pytanie czy zrobić znowu zabieg opalem w ilości 2 l/ha wraz z srodkiem chwastox turbo?? będzie taka mieszanina skuteczna?

U mnie taka mieszanka się sprawdza , tylko pytanie czy drugi raz chlorotoluron ją załatwi 😏

Opublikowano

No i wyciągnąłem spod wiaty opryskiwacz, odpaliłem, poprawiłem, ustawiłem, pole siebie rozmierzylem. Wieje. Czekam. Zmieniłem koła w aucie. Oooo jakby się uspokajało. No to ogień żeby zdążyć opryskać koło domu -zalać opryskiwacz, rozrobić oprysk, jazda na pole...a tu wieje jak diabli i stoję jak ten debil na polu z opryskiwaczem czekam aż się wiatr uspokoi choć trochę 🤣

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, cieplym3 napisał:

Wielki okres juz byl, bbch 30/31, tu za chwile masz 2 kolanko, mozesz jechac

A Ten tzw. wielki okres zbóż, nie jest  wtedy gdy kłos zaczyna rosnąć na długość? nie pamiętam dokładnie ale w jakiejś książce tak było.

Opublikowano

@galan99

Nie ma co smieszkowac. Stałem z pół godziny, ale patrzę że obok mnie dzierżawcy rzepak ostro pryskaja, to mój Promar za 2.5tys zł przecież nie jest gorszy od ich lemkena 🤣 

A na poważnie, to niby dość mocno wiało, ale nie znosiło za specjalnie oprysku, także koło domu prysniete, jutro drugi kawałek może siekne, jak wiatr gorszy nie będzie.

Opublikowano

Nie śmieję się z ciebie tylko że czekałeś u nas cały dzień pryskają nikt nie patrzy na wiatr bo pogoda cały czas figle robi i zaraz połowa kwietnia , trzymam kciuki ze 12 , 13 kwietnia choć z 3 mil spadnie deszczu na N2 .

Opublikowano

Z tym smieszkowaniem to pisałem żartobliwie. Sam się z siebie smialem, że tam stoję jak te widły w gnoju i czekam nie wiadomo na co :)

No ja też trzymam kciuki za jakieś opady, ale co prognoza to przesuwają w czasie cały czas

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

@galan99

Nie ma co smieszkowac. Stałem z pół godziny, ale patrzę że obok mnie dzierżawcy rzepak ostro pryskaja, to mój Promar za 2.5tys zł przecież nie jest gorszy od ich lemkena 🤣 

A na poważnie, to niby dość mocno wiało, ale nie znosiło za specjalnie oprysku, także koło domu prysniete, jutro drugi kawałek może siekne, jak wiatr gorszy nie będzie.

Nie na temat Ale jak się sprawuje ten promar?