Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciesz się że mokro u mnie od bitych 2 tygodni nie było deszczu i pszenżyto miejscami już bardzo słabe.Tam gdzie gleba lepiej trzyma wilgoć całkiem ładne.I się teraz zastanawiam jak mogę ratować te ładne miejsca żeby nie było tego samego co w tych gorszych.

Opublikowano
23 minuty temu, MalyRolnik18 napisał:

@daron64 Nie obraź się ale powiem tak, albo praca albo rolnictwo! Zrezygnuj z jednego albo z drugiego a nie sie zabijasz. Kolega tak samo wszystko w polu stoi bo praca ważniejsza. To po .uja robisz w polu.

Nie zostawię tej pracy dla 30ha, nie zostawię 30ha dla tej pracy.  I w takim to szpagacie stoję. Robota to jednak pewna kasa co miesiąc,  praca na miejscu itd. Gospodarka narazie wystarczy,  że będzie na siebie zarabiać. Nie ma żadnych, aż takich opóźnień żeby coś miało się zmarnować. Oziminy u nas opóźnione, dopiero ludzie zaczęli pryskac, także nie ma tragedii. Bardziej niż praca,  pogoda mnie hamuje :)

Jak przyjdzie taki moment, gdzie jedno zajęcie będzie zaniedbane z powodu drugiego,  wtedy będzie trzeba podjąć decyzję.  Narazie jakoś daje rade. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mateo105 napisał:

panowie mam do skrocenia przenzyto ozime czym najlepiej pryskac w fazie pokazywania sie liscia flagowego?? cerone czy  medax max???  wczesniej w fazie 1-2 kolanka pryskalem 0,25 modus+1l stabilanu ale jest dosc geste i nie chce ryzykowac.

Moim zdaniem pszenżyto nie ma potrzeby drugiego skracana

Opublikowano
24 minuty temu, Thorod napisał:

Moim zdaniem pszenżyto nie ma potrzeby drugiego skracana

kolego ale wole nie ryzykowac bo dostalo ok 130 N do tego na jesien 10 sporych rozrzutnikow pomiotu indyczego i 200 kg npk i jest geste mimo siewu  okolo 205 kg pod koniec wrzesnia

Opublikowano
18 minut temu, mateo105 napisał:

... i jest geste mimo siewu  okolo 205 kg pod koniec wrzesnia

Powinno być napisane - i jest gęste z powodu zbyt dużej normy wysiewu - zwłaszcza w kontekście przedstawionego nawożenia.

Ja posiałem 160 kg o mtz 50 lub 52 i  jest bardzo gęste, nawet za gęste

Opublikowano

Panowie Borwo dostało 170 N jest ładne ciemne i bardzo gęste ale jak narazie udało mi sie tylko zastosować zabieg herbicydem, we wtorek lecę z fungicydem T1 w planach jest tilt turbo chyba solo bo na podstawe źdźbła już chyba za późno, do tego chce usztywnić medax max lub cerone. Co o tym myślicie? pytam bo nigdy jeszcze nie skracałem ani nie usztywniałem pszenżyta i proszę o rade czy nie jest na to już za późno. Zdjęcia pszenżyta z dziś w mojej galerii. 

Opublikowano

To nie pszenica zeby sie kłaść.. moje gringo w zeszlym mokrym roku na gorach ustalo bez skracania, plon 7-8t.

Wiec osobiście uważam ze raz to wystarczy :)

Opublikowano

Ja miałem rotondo w zeszłym roku i przy skracanie medax max na pierwsze kolanko i nawozeniu 160 N się polozylo  w tym roku nie ma tyle wody ale ja skracalem drugi raz 

Opublikowano
8 minut temu, rolniczek098 napisał:

Czym skrócić jeśli pszenżyto ma już 3 kolanko . Czy dać spokój ? Odmiana Palermo .

a jak z nawozeniem i opadami u ciebie , ja swoje Palermo nie skracam bo straszna susza i dałem tylko troche ponad 100N

Opublikowano
3 maja dolało konkretnie wcześniej też przepadało trochę.około 130N saletrosan dostało w dwóch dawkach. generalnie jest czarne co prawda jest w nim żyta trochę ale tu to biorą wszystko.:)
Opublikowano
14 minut temu, rolniczek098 napisał:

3 maja dolało konkretnie wcześniej też przepadało trochę.około 130N saletrosan dostało w dwóch dawkach. generalnie jest czarne co prawda jest w nim żyta trochę ale tu to biorą wszystko.:)

to jak opady  były i nawożenie dość dobre to warto byłoby skrócić,w tej fazie rejestracje ma bodajże medax max 0,4kg/ha albo na liść flagowy Cerone 1l/ha

Opublikowano
14 godzin temu, mateo105 napisał:

odmiana rotondo c1

Rotondo to ja posiałem 160kg termin optymalny i dałem tez około 500kg saletry i nie będę skracał drugi raz

Opublikowano

Jest sens ejszcze dawać azot? Dostało wiosną 240kgsalerosanu na n2 sobie zaplonowałem mocznik ale od marca brak deszczu i raczej wszystko marnie wygląda, czekać na deszcz o ile bedzie i rzucić saletre czy robić to niezależnie od opadów? 

Opublikowano
43 minuty temu, Karollorak93 napisał:

Jest sens ejszcze dawać azot? Dostało wiosną 240kgsalerosanu na n2 sobie zaplonowałem mocznik ale od marca brak deszczu i raczej wszystko marnie wygląda, czekać na deszcz o ile bedzie i rzucić saletre czy robić to niezależnie od opadów? 

Czekaj na deszcz. Jak nie popada to i tak tego nie wykorzsta a stracisz tylko kase. Jak popada to po obschnieciu roslin pakuj. Chyba ze nie bedzie juz sensu bo wszystko uschnie.

• Like 1