Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie pszenżyto dość ładne 2 tyg temu poszedł Tilt bo mączniak się wdał a teraz robi się żółte z białymi kropkami pod liściem kryje się robaczek który idzie pod skórką.Co to może być i jaki zabieg ?

Opublikowano

Witam, podpowie ktoś co będzie rozsądnym i zarazem wystarczającym rozwiązaniem na T2 w Rotondo?

T1 poszło dobre, ładnie czysto i zielono, już pokazuje się flagowy.  Poszło 130N, celuje w +6t.

Opublikowano

A po co skracałeś drugi raz? Myślisz, że to deszcz ściągnie, czy aż tak kipi zboże, że i w suszę polegnie? 

Opublikowano (edytowane)

Szanowni rolnicy, 1 narzekać można na zły stan upraw wtedy kiedy nie zastosujemy wczesną wiosną dobrych środków zapobiegających chorobom roślin.

2  Nie dbamy o zasilenie wczesną wiosną potasem, roztworem saletrzano - mocznikowym lub saletrosanem  i jesiennym wapnowaniu.

Może zrobię i wstawię zdjęcie uprawy pszenżyta na 5 klasie ziemi gdzie nie pada od kilku tygodni prócz jednego średniego deszczu trwającego 15 minut  25 kwietnia.

Zrobiłem zdjęcia na 5-6 klasie ziemi ale jest zbyt mocne słońce i jakość jest niewyraźna.

Jedno ze zdjęć zrobione na żwirowatym  podłożu.

20180506_093723.jpg

20180506_093545.jpg

Edytowane przez dicloduo
Opublikowano
13 godzin temu, robi57362 napisał:

tocata duo duet ultra

Dzięki kolego, z zaproponowanych powyżej wybrałbym Tocata Duo (dobry stosunek zawartości do ceny).
Jednak po przeanalizowaniu poszczególnych s.cz. w różnych środkach i porównaniu z tabelą HGCA postanowiłem że T2 załatwię samym epoksykonazolem w pełnej dawce 1l. Na lepszym kawałku dorzucę 0,5l np. Tazera i będę miał porównanie. 

Opublikowano
3 godziny temu, Patryk1222 napisał:

U mnie podobnie wygląda około 10 ha na piasku... Ale puki co wszystkie deszcze poszły obok... A w sąsiedniej gminie mieli nawet podtopienia zalane piwnice tak lało... 

u mnie trzeciego w ciągu półtorej godziny spadło 47l/m2 

Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał:

A po co skracałeś drugi raz? Myślisz, że to deszcz ściągnie, czy aż tak kipi zboże, że i w suszę polegnie? 

na jednym kawałku właśnie kipi mimo suszy, obornik w glebie trzyma, na drugim kawałku ani razu nie skracane, siedzi nędzne i prosi o deszcz nie skracane tylko stabilan 0,5 na krzewienie

1 godzinę temu, dicloduo napisał:

Szanowni rolnicy, 1 narzekać można na zły stan upraw wtedy kiedy nie zastosujemy wczesną wiosną dobrych środków zapobiegających chorobom roślin.

2  Nie dbamy o zasilenie wczesną wiosną potasem, roztworem saletrzano - mocznikowym lub saletrosanem  i jesiennym wapnowaniu.

Może zrobię i wstawię zdjęcie uprawy pszenżyta na 5 klasie ziemi gdzie nie pada od kilku tygodni prócz jednego średniego deszczu trwającego 15 minut  25 kwietnia.

Zrobiłem zdjęcia na 5-6 klasie ziemi ale jest zbyt mocne słońce i jakość jest niewyraźna.

swoją drogą ładne jest, fungi nie szkodowałeś, ja saletrzak siałem 25-26 marzec, efakt marny trochę był 200kg/ha , obecnie jest podobne do twojego, na 4 klasie no mam wyższe...

Opublikowano (edytowane)

dicloduo wyobraź sobie że moje wyglądało i wygląda podobnie tylko że miejscami a całkiem niedawno było ładne wyrównane poza tym piach a piach to jest różnica i 5 klasa to wcale nie jest słaba ziemia... 

Co do nawozenia szkoda gadać powiem tylko tyle że na jesień badane pole pH 5.0 sypniete 3t weglanu zasobności fosfor średnio potas nisko. 

Przed siewem 250kg poli 6 siew koniec września. Na 1 dawkę 250kg saletrzak oraz 100kg soli potasowej siane pierwsze dni marca druga dawka azotu poszła tylko na połowę pola w ilości 100kg saletrzaku na początku kwietnia (około 10) i powiem tylko tyle że gdyby popadalo było by wszystko ok na innym polu bardziej wilgotnym wszystko ładnie się prezentuje. 

Edytowane przez Patryk1222
Opublikowano
7 minut temu, Patryk1222 napisał:

dicloduo wyobraź sobie że moje wyglądało i wygląda podobnie tylko że miejscami a całkiem niedawno było ładne wyrównane poza tym piach a piach to jest różnica i 5 klasa to wcale nie jest słaba ziemia... 

Bardzo slaba.. jedynie na ziemniaki, owies, żyto i inne. produkcja zwierzeca ratuje takie gleby. Pszenżyto zeby jako tako wygladalo musi duzo dostać, a susza przychodzi i zboze ginie 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, dicloduo napisał:

zgodze się z Toba ale jak niema wody w  ziemi to żadne kombinacje nie pomogą i tyle w temacie niestety 

Opublikowano

U mnie w drugą stronę,  co mam wolne to pada i jeszcze nawet herbicydem nie jechałem. Albo pada,  albo wiatr głowę urywa,  albo w pracy.  Wczoraj pojechałem mijaki dosiac saletra i miałem przepinac ciągnik do opryskiwacza.  Wychodzę na polu z ciągnika,  bo rozsiewacz się pieprzyl, a tam mokro w zbożu. O 15 było mokro jak z rana,  czy wieczorem z rosa. A cały dzień słońce i wiatr był. 

Opublikowano

panowie mam do skrocenia przenzyto ozime czym najlepiej pryskac w fazie pokazywania sie liscia flagowego?? cerone czy  medax max???  wczesniej w fazie 1-2 kolanka pryskalem 0,25 modus+1l stabilanu ale jest dosc geste i nie chce ryzykowac.