Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Sąsiad z zeszłym roku siał zaprawiane z centrali, tylko on wie lepiej, i zamiast wysiać 155kg które wychodziły z obliczeń, to zasiał 230kg bo on tak sieje, na wiosnę grzyb był straszny ...

No ale wiesz, z ludźmi którzy sieją na kilogramy, a nie na sztuki i co roku stałą wartość, to nie ma za bardzo o czym rozmawiać, bo mają zupelnie inne postrzeganie rzeczywistości 

• Thanks 1
Opublikowano

Dziś zakończone siewy pszenżyta, cztery odmiany w tym roku - Fanfaro, Tadeus, Atletus i Comodoro jako ostatnie, które najgesciej zasiałem z myślą, że dołożę jak zabraknie pozostałości z wcześniejszych odmian i wyszło 330-340 szt - 170 kg/ha. W tym roku bez żadnego npka pod agregat ani obornika, ostatnie 3 lata nawożenie było książkowe i regularnie wapnowane. Mam zamiar w Październiku zrobić próby gleby i tylko tam gdzie będą niskie lub bardzo niskie zasobnosci wysiać pogłównie Grudzień/Styczeń PK lub kredę.

Opublikowano
52 minuty temu, Fugeo napisał(a):

A mój sn300 tak posiał pszenżyto i w poniedziałek będę przesiewać. Rurki nie zapchane, prawdopodobnie aparaty nie pobierały ziarna...

IMG20250927162455.jpg

Jakie duże luki są i ile obsady średnio wyszło? 

Opublikowano
Godzinę temu, Fugeo napisał(a):

A mój sn300 tak posiał pszenżyto i w poniedziałek będę przesiewać. Rurki nie zapchane, prawdopodobnie aparaty nie pobierały ziarna...

IMG20250927162455.jpg

Nic nie przesiewaj. Ludziom mów że test nowej metody siewu. Raz dwie rajki raz trzy.

Na plonie nie stracisz

Opublikowano (edytowane)

No nie wiem czy to dobry pomysł żeby nie przesiewać. Zwiększył bym trochę obsadę, za późno jeszcze nie jest, wilgoć jakaś jest i coś ma popadać w następnym tygodniu.

Nie będę mógł spokojnie w nocy spać z myślą że mam tak spartolone sianie :D a tym bardziej że przy wojewódzkiej drodze :D 

Edytowane przez Fugeo
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ale to 2-3 jedno przy drugim, jakim cudem? Jęczmień może i by to zakrył w jakimś stopniu ale na pewno nie pszenżyto, jeśli własny materiał siewny to jedź przesiewaj, kupny to bym się zastanowił może ręcznie dosiać ale 2 hektary?

Jeśli tylko miejscowo tak jak na zdjęciu a reszta tylko jedna redlica to bym zostawił, u nas niektórzy tak sieją stopkowymi, zapcha się jedna redlica duża skrzynia zasypowa i całe pole z mijakami, albo odstęp na oko 

Edytowane przez raven18
Opublikowano
38 minut temu, kibix napisał(a):

W jaki plon celujesz? 

7 t

Materiał swój, czyszczony, zaprawiony.

Na całej działce tak jest, tam gdzie są ścieżki to jeszcze bardziej te puste miejsca rzucają się w oczy.

Ręcznie na pewno nie będę bo to trzeba posiać i jakimiś grabelkami ruszyć ziemię.

O ile zwiększyć obsadę?

Opublikowano

Bez sensu niszczyć wszystko.

No i jak pojedyncze sparaty mogły nie pobierać ziarna? Zatkałeś zapadki?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Fugeo napisał(a):

No nie wiem czy to dobry pomysł żeby nie przesiewać. Zwiększył bym trochę obsadę, za późno jeszcze nie jest, wilgoć jakaś jest i coś ma popadać w następnym tygodniu.

Nie będę mógł spokojnie w nocy spać z myślą że mam tak spartolone sianie :D a tym bardziej że przy wojewódzkiej drodze :D 

Przesiewaj.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 godziny temu, Fugeo napisał(a):

IMG20250927162455.jpg

Ot i ta cała nowa technologia 

U dwóch gości w wiosce sr 300 sieje w taki sposób, że ziarno nie leci rurkami jednostajnie tylko tak rzuca kupkami

Efekt na polu taki, że metr gęsto 150% i metr50%... w poprzek spojrzysz to pasy jak na murawie