Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, paktofonikas1987 napisał(a):

@daron64

Mial ktoś tadues i libirus żeby porównać?

Miałem, liborius dużo słomu i bardziej klęknął podczas suszy, ziarno lżejsze, w tym roku zostaje tadeus i nowa przygoda z heroico

Opublikowano
Godzinę temu, daron64 napisał(a):

Pisałem ze stronę wcześniej. Nawet chyba odpisywałes coś. No i nie pytam o samą  zasadnośc sprzedaży.

Po prostu wydaje mi się że 680 brutto za pszenicę to już jest oszustwo. Jak kasa potrzebna to wiadome, trzeba gonić, ale nie wierzę że cena nie pójdzie. Pytam czy kasa potrzebna nie po to, bo interesuje mnie Twoja sytuacja finansowa, tylko właśnie sama zasadność sprzedaży. Jeżeli kasa potrzebna, nie mam pytań. Jeżeli wyciągnięcie max $ z hektara, to miałbym kilka pytań. Brakuje tu rozmów spekulacyjnych odnośnie ceny np pszenżyta. Sprzedawać, nie sprzedawać? Pójdzie do góry czy nie pójdzie. Zastanawiam się zawsze czy rolnicy śledzą sytuację na rynkach?  Czy spekulują? Czy może zawsze sprzedają w żniwa lub w styczniu i nic innego ich nie intetesuje

Opublikowano

Siedzą i czytają wywody takich fachowców jak ty 🤣

A co do sprzedaży to jak kesz na koncie jest od razu tyle co miało być to czego tu szukać, a jeszcze jak wilgotność taka że ponad 15 ma to u nas w tym roku każdy by się cieszył że ktoś zabrał i tyle zapłacił. Wiadomo że cena huiowa ale trzeba się dostosować do rynku i jego zasad 😆

Opublikowano
5 godzin temu, Gimmeshelter napisał(a):

Siedzą i czytają wywody takich fachowców jak ty 🤣

A co do sprzedaży to jak kesz na koncie jest od razu tyle co miało być to czego tu szukać, a jeszcze jak wilgotność taka że ponad 15 ma to u nas w tym roku każdy by się cieszył że ktoś zabrał i tyle zapłacił. Wiadomo że cena huiowa ale trzeba się dostosować do rynku i jego zasad 😆

Niezłe tam macie powody do radości w tej Twojej wsi. 

Opublikowano
8 godzin temu, Miodek11500 napisał(a):

tylko właśnie sama zasadność sprzedaży. Jeżeli kasa potrzebna, nie mam pytań. Jeżeli wyciągnięcie

Przecież pisał że gnoju nakosił, to co ma trzymać przez zimę i wtedy ewentualny zysk odda firmie fumigacyjnej. Zamiast cofnąć się kilka postów w tył, to lepiej grać filozofa. 

• Like 2
Opublikowano

Widzisz @jajonasz, ja mogłem się cofnąć kilka postów, @daron64 mógł mi przypomnieć, że nakosił gnoju, a Ty mogłeś sobie darować porównania do filozofa. Niestety swoją zgorzkniałość musisz na kimś wyładować, część pewnie rozładowujesz obrabiając dupe filozofom ze swojej wioski, którzy robią coś innego w rolnictwie i mają z tego kasę, a Ty jak niektórzy na tym forum, za karę przewalasz tą ziemię i nic Ci się nie opłaca. Dobrze jest nie mieć takich sąsiadów jak Ty😀 

Można mieć większą wiedzę siedząc na błotniku, niż być wieloletnim rolnikiem z „siontki”, szukającym oszczędności zalewając ją wodą, a nie płynem.

Sokrates kiedyś powiedział, że mądrość zaczyna się od zdania sobie sprawy z własnej niewiedzy. I tutaj tego czasami brakuje. Jak jest jakiś temat do rozmowy, to u Was brakuje mądrości by się wypowiedzieć, jak ktoś coś napiszę na temat, to zamiast przyjąć to do siebie i być mądrzejszym, to atakujecie wyzywając od filozofów z błotnika😀 a im ktoś młodszy na forum, tym w waszych głowach młodszy rocznikowo a co za tym idzie przecież z mniejszym doświadczeniem, a więc głupszy. Proste😀 „Bo co Ty tam wiesz, ja całe życie tak robił, patrzaj się i ucz”

Nie obejmuje w to wszystkich oczywiście, każdy wie o kim mówię. @Gimmeshelter żebyś nie czuł się pominięty to Ciebie pozwolę sobie „wytłuścić”

Opublikowano
16 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

. Dobrze jest nie mieć takich sąsiadów jak Ty😀 

Dobrze to że takich głupiomądrych filozofów to mogę (jak mi się chce) poczytać w necie, bo na żywo bym tego nie zniósł. No ale nie dziwię się że musisz się tutaj uzewnętrzniać, bo znajomi pewnie unikają dłuższych pogadanek. Pozdro 🙈

Opublikowano
49 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

Widzisz @jajonasz, ja mogłem się cofnąć kilka postów, @daron64 mógł mi przypomnieć, że nakosił gnoju, a Ty mogłeś sobie darować porównania do filozofa. Niestety swoją zgorzkniałość musisz na kimś wyładować, część pewnie rozładowujesz obrabiając dupe filozofom ze swojej wioski, którzy robią coś innego w rolnictwie i mają z tego kasę, a Ty jak niektórzy na tym forum, za karę przewalasz tą ziemię i nic Ci się nie opłaca. Dobrze jest nie mieć takich sąsiadów jak Ty😀 

Można mieć większą wiedzę siedząc na błotniku, niż być wieloletnim rolnikiem z „siontki”, szukającym oszczędności zalewając ją wodą, a nie płynem.

Sokrates kiedyś powiedział, że mądrość zaczyna się od zdania sobie sprawy z własnej niewiedzy. I tutaj tego czasami brakuje. Jak jest jakiś temat do rozmowy, to u Was brakuje mądrości by się wypowiedzieć, jak ktoś coś napiszę na temat, to zamiast przyjąć to do siebie i być mądrzejszym, to atakujecie wyzywając od filozofów z błotnika😀 a im ktoś młodszy na forum, tym w waszych głowach młodszy rocznikowo a co za tym idzie przecież z mniejszym doświadczeniem, a więc głupszy. Proste😀 „Bo co Ty tam wiesz, ja całe życie tak robił, patrzaj się i ucz”

Nie obejmuje w to wszystkich oczywiście, każdy wie o kim mówię. @Gimmeshelter żebyś nie czuł się pominięty to Ciebie pozwolę sobie „wytłuścić”

Zjedz Snickersa bo gwiazdorzysz 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

Ale jak sobie wzial do głowy, że filozofuje tutaj haha żeby Sokratesa przy sprzedaży mokrego pszenżyta wywoływać to ty dobry agent jesteś 🤣🤣

Słowo filozof się często pojawiało, to myślę zacytuję jakiegoś, żeby współgrało😀

Widzisz @jajonasz ty musisz czytać takich głupiomądrych jak ja, ja natomiast mam ten przywilej, że mogę czerpać wiedzę od takich jak Ty. Gdzieś ta równowaga we wszechświecie jednak jest😀

Opublikowano

Z tym zalewaniem wodą to było przez brak dostępu do płynu i trudny rozruch zimą.  Już jeden ytb chwalił się jak jego c360 pali na płynie przy -25 ( pękł wał ) . Takie zimy jak teraz to nic. Ropa też była słabej jakości zamarzała... trzeba było dodatki wlewać 

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, daron64 napisał(a):

A to ja czytałem, jak bierze tirowke do samochodu, jadą, jadą, jadą, w końcu po jakimś czasie Panna pyta:

- uprawia pan ten seks?

- nieeee, w tym roku pszenica i buraki

Ha 

Ha 

Ha

Śmiechom nie było końca.. 🫣

A tak zmieniając temat - chce się poradzić. Zadzwonił z ogłoszenia koleżka pytać o pszenicę. Gadka, gadka i mówi, że wziąłby całość i płaci 670brutto. Mówię, że ma wilgotność i trochę zanieczyszczeń. Odpowiedzial, że ok, że nie będzie problemow. Z tego co mówił, to ma dwa auta i tak indywidualnie skupuje i wozi na port. 

Mówił, że ma normalnie działalność zarejestrowana i w kodach jest, że skup zboz. Płatność przy zadunku szybkim przelewem.  Wystawia normalnie fakturę. Ma wagę na aucie, ale jak nie daleko, to można podjechać na moją wagę. 

Wstępnie się dogadalismy na drugą połowę przyszłego tygodnia.

No i teraz pytanie zasadnicze - jest coś, na czym mogę się przy takiej sprzedaży oszukac, albo zostać oszukanym? Może głupie pytanie, ale sobie uświadomiłem, że sprzedawałem do tej pory tylko do dwóch podmiotów, znanych na lokalnym rynku, które już sporo lat działają. W sumie pierwszy raz do kogoś obcego bym sprzedawał.

raczej nie oszuka bo po tej cennie to zarobi dobrze. Ostatnio 40 kg bylo roznicy pomiedzy waga na samochodzie a waga stacjonarna. Co nie zmienia faktu ze i tak bym pojechal na wage stacjonarna. Przed załadunkiem niech sobie próbke weźmie i pomierzy wszystko żeby potem nie próbował ceny uwalić jak już będzie załadowane. 

Opublikowano
W dniu 9.09.2025 o 17:21, Agrest napisał(a):

Tu masz źle?

Rzepak siałem 25 sierpnia i gołe pole. 17 ha jak psu w d.pę. zainwestowane 30tys zł i na 95% trzeba siać ozime o ile do października choć kropla spadnie.

Znajomy po żniwach wsiał poplon na dziś 10x rzadszy niż Twój i rośliny do 5cm. Inni zasiali grochy pod spodziewany deszcz i do tej pory nie przyszedł i nic nie wzeszło

To widzę że są tereny co mają jeszcze gorzej.

U nas w kwietniu, maju karało strasznie rzepaki po 2.5t max, teraz przepaduje.

Opublikowano
39 minut temu, kibix napisał(a):

raczej nie oszuka bo po tej cennie to zarobi dobrze. Ostatnio 40 kg bylo roznicy pomiedzy waga na samochodzie a waga stacjonarna. Co nie zmienia faktu ze i tak bym pojechal na wage stacjonarna. Przed załadunkiem niech sobie próbke weźmie i pomierzy wszystko żeby potem nie próbował ceny uwalić jak już będzie załadowane. 

Jakie dobrze zarobi. Wiesz ile paszówka kosztuje 🤔

Opublikowano

No niestety cena  na elewarr 600 netto za pszenżyto, 610 pszenica paszowa. To jak tyle daje za taką o podwyższonej wilgotności to bym się nie oglądał. Choć warto byłoby jeszcze poszukać coś informacji o kontrahencie bo ten wywóz powyżej 14,5% prosto na porty to trochę podejrzany jest.

Opublikowano
W dniu 8.09.2025 o 18:43, Janeczko napisał(a):

Zero kamieni, Ziemia czarna bez martwicy można orac ehh na czym to człowiek się babra

Proszę są i takie rodzynki 😉 , a przy okazji prosty patent kawałek ramki przy każdym ciągniku i jest gdzie położyć kamień 😄 , ciekawostka .

20250910_103427.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, kibix napisał(a):

Mowilem mu przez telefon, że ma wilgotność powyżej 15 i zanieczyszczenia i żeby nie było sytuacji, że ja tutaj na miejscu nie sprzedaje, a on jak przyjedzie to będzie marudził, że zanieczyszczenia czy, że mokre i zacznie cenę próbować przyciąć, to powiedział, że nie będzie nic takiego. Że ja mu mówię o tym, on wie i nie będzie problemow. Za tydzień się okaże. 

W sumie tak jak myślę, to największym zagrożeniem dla mnie jest to, że obcy gościu, to żeby nie było, że zacznie przeciągać termin odbioru, na końcu nie przyjedzie, a tu lokalnie cena spadnie.

A w temacie pszenżyta, to pisałem, że tam wystawiłem na olx. To zadzwoniły 2 osoby. Jedna, że 300kg by chciała (50km jechali po te parę worków). Druga najpierw przyjechała i że weźmie koło tony dla siebie i może tone brat weźmie. Potem zadzwonił, że weźmie 600, a jak przyjechał, to wziął 400 🤦 Jak sobie wezmę do siewu, to takie koło 3t mi zostanie.

Opublikowano

Chłopaki wystawiacie na olx swoje ogłoszenia że zbozami i nikt z inspekcji nasiennictwa czy jakoś tak się nie doczepia? Dzwonią w moich rejonach po ludziach co mają ogłoszenia i karzą usunąć ogłoszenie i że tak powiem grożą paluszkiem 

Opublikowano

Dziś kupiony Tadeusz siła kiełkowania 86 😯🤔

IMG20250911123834.jpg

3 minuty temu, Michal014d napisał(a):

Chłopaki wystawiacie na olx swoje ogłoszenia że zbozami i nikt z inspekcji nasiennictwa czy jakoś tak się nie doczepia? Dzwonią w moich rejonach po ludziach co mają ogłoszenia i karzą usunąć ogłoszenie i że tak powiem grożą paluszkiem 

Dziwisz się? Dać 80-90zl a dać 250 to jest różnica

Opublikowano
12 minut temu, Michal014d napisał(a):

masz usunąć słowa jednoznacznie sugerujace sprzedaz/obrót materiału siewnego. Rozmawiałem z miłą pania ostatnio z nasiennictwa. np. zamiast sprzedam nasiona = sprzedam ziarno, nie mozna udzielac info o sile kiełkowania, zastosowac klauzule na koncu "to kupujacy decyduje o przeznaczeniu ZIAREN" etc etc. zauwaz ze wszyscy sprzedaja dla gołębi na olx :P

• Like 1