Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Janeczko napisał:

Kupujecie na całe areały czy na hektar na rozmnożenie?

na cały areał, w zbożach nie ma tragedii. ale jeśli ktoś sieje populacyjny rzepak lub soję to tam warto się zastanowić

Opublikowano
19 godzin temu, raven18 napisał(a):

Drogo, ja kupiłem ostatecznie rotondo to 245, ale inne odmiany też po tyle były 

Gość mówił że do tych z hodowli co maja na wylacznosc jakas odmiane trzeba zawsze doliczyć +500zł/t. Np. tadeusa bym kupił za 2200zł/t no ale chcialem carmelo...

1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Wystarczy faktura zakupu.

Jeśli masz po dwa ekoschematy to materiał siewny jest totalnie nieopłacalny, nawiasem mówiąc stworzony tylko pod szum medialny. I dodatkowo jest jakimiś bzdurami obwarunkowany.

Tylko z de minimis. Wówczas zanosisz fakturę i wniosek z rozpisaniem kwalifikatu na każdej działce. Nie możesz podać mniej jak 150kg pszenżyta.

I to kolejna głupota bo mamy przecież dobrą praktykę rolną i nie możemy z góry zakładać że wysiejemy 150kg, bo są odmiany że i 100kg wystarczy

poczytałem i prawde piszesz. mam juz ZSU + miedzyplony wiec nigdzie juz nie wpakuje mat. siewnego. wzialem akurat 225kg wiec styknie na deminimis,  wyjdzie zawrotne ~70zł zwrotu bo planuje tym obsiac 1,1ha.  

W dniu 5.09.2025 o 18:50, Michal014d napisał(a):

O coś "chude" ziarno jak na carmelo. Ja kupowałem w zeszłym sezonie MTZ 56g :D

a cieszyłem sie ze lepiej niż w katalogu 😆, siła kiełkowania też słabizna

image.png

Opublikowano (edytowane)

Panowie nie ma co się opier.... orki pod pszenżyto rozpoczęte , mimo suszy STARY GRUBER zrobił robotę , ziemia puch! 😉😄

20250908_103841.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
W dniu 6.09.2025 o 15:34, arnoldino napisał(a):

U nas też nie ma problemu z usługą, jest 4 co je świadczy tylko że najpierw jadą swoje a potem dopiero po ludziach  i to każdy tak robi. A takich lat jak ten rok będzie coraz więcej. Poleganie tylko na usługach można porównać do tego co Unia z rolnictwem odwala, chcąc opierać wyżywienie społeczeństwa na  imporcie żywności i wszystko ładnie pięknie dopóki się coś nie wydarzy bo wtedy cały misterny plan w pi....u

Najpierw usługi na końcu u siebie się kosi. Fakt że u siebie i u brata 20ha zboża reszta łubin i gryka . Te dwie rośliny przeważnie we wrześniu koszę 

Opublikowano

To jesteś wyjątkiem, najmniejszy który i nas jeździ na usługi w najbliższej okolicy ma zboża 6 ha do koszenia, pozostałe 10 ha kuku obsiewa. To i tak jak się które nadaje do koszenia to najpierw jedzie swoje.

Opublikowano
Godzinę temu, k16mk napisał(a):

Panowie nie ma co się opier.... orki pod pszenżyto rozpoczęte , mimo suszy STARY GRUBER zrobił robotę , ziemia puch! 😉😄

20250908_103841.jpg

Kiedy planujesz siew że tak wcześniej orka?

Opublikowano
Godzinę temu, wsbil napisał(a):

Kiedy planujesz siew że tak wcześniej orka?

A kolego można powiedzieć że teraz to już po kolej wszystkie uprawy i siew .

Nie ma co czekać .

Opublikowano
3 godziny temu, k16mk napisał(a):

20250908_103841.jpg

Matki boskiej siewnej i zamiast do kościoła ziarno świecić to lata z pługiem 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, k16mk napisał(a):

20250908_103841.jpg

Pługi ustaw bo bruzda Ci wychodzi co przejazd😀

Opublikowano
Godzinę temu, Miodek11500 napisał(a):

Pługi ustaw bo bruzda Ci wychodzi co przejazd😀

A faktycznie mój błąd , też dopatrzyłem dopiero jak wnuczek wśiadł , poprawione odrazu , 😉🤣

Dla osłody piękny zachód słońca nad oranym 😄

20250908_180508.jpg

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, k16mk napisał(a):

A faktycznie mój błąd , też dopatrzyłem dopiero jak wnuczek wśiadł , poprawione odrazu , 😉🤣

Dla osłody piękny zachód słońca nad oranym 😄

20250908_180508.jpg

Ładny kawałek, ile ha?
Pięknie doprawione ściernisko.
Jak już zejdę kiedyś z błotnika i tato pozwoli to też będę na dwa razy ściernisko leciał😀

Opublikowano
3 godziny temu, Janeczko napisał(a):

Zero kamieni, Ziemia czarna bez martwicy można orac ehh na czym to człowiek się babra

co do kamieni to nie tak lekko , co tylko coś robię to te większe zbieram bo na drobne to już sił brakuje

2 godziny temu, Miodek11500 napisał(a):

Ładny kawałek, ile ha?
Pięknie doprawione ściernisko.
Jak już zejdę kiedyś z błotnika i tato pozwoli to też będę na dwa razy ściernisko leciał😀

tu 6,5ha

Opublikowano

Straszny suchelec jest u nas.

Poplony siałem 28 sierpnia, była to Rzodkiew oleista i gorczyca biała. Od dnia siewu do dziś, nie dostały zupełnie nic wody, na chwilę obecną prezentują się jak na zdjęciu, mam nadzieję, że zapowiadany na czwartek deszcz, pobudzi je do wzrostu, i do przymrozków zbudują jeszcze trochę masy zielonej.

IMG_0234.jpeg

Opublikowano
14 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

Poplony siałem 28 sierpnia, była to Rzodkiew oleista i gorczyca biała. Od dnia siewu do dziś, nie dostały zupełnie nic wody, na chwilę obecną prezentują się jak na zdjęciu, mam nadzieję, że zapowiadany na czwartek deszcz, pobudzi je do wzrostu, i do przymrozków zbudują jeszcze trochę masy zielonej.

IMG_0234.jpeg

Tu masz źle?

Rzepak siałem 25 sierpnia i gołe pole. 17 ha jak psu w d.pę. zainwestowane 30tys zł i na 95% trzeba siać ozime o ile do października choć kropla spadnie.

Znajomy po żniwach wsiał poplon na dziś 10x rzadszy niż Twój i rośliny do 5cm. Inni zasiali grochy pod spodziewany deszcz i do tej pory nie przyszedł i nic nie wzeszło

Opublikowano

Czy źle? Nie ma tragedii, ale też rewelacji nie ma.

Ale to tak sucho miałeś że rzepakowi brakło na wschody, czy jakiś inny czynnik na to wpłynął?

Tu też rośliny mają ok 5cm, siałem 25 kg/ha nie wiesz ile, oraz co siał znajomy? No u nas żniwa padało, wiec pierwszy raz gruberem było całkowicie bez kurzu, dopiero po wysiewie poplonow się kurzylo

Opublikowano
31 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

IMG_0234.jpeg

Przecież to ładny poplon jest ... 30 sierpnia rzodkiew zasialem, nieliczne nasiona powschodziły, reszta siedzi w ziemi, deszczu praktycznie 0 ... Chciałbym żeby moja rzodkiew wyglądała jak na tym zdjęciu ...

Opublikowano
6 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

Czy źle? Nie ma tragedii, ale też rewelacji nie ma.

Ale to tak sucho miałeś że rzepakowi brakło na wschody, czy jakiś inny czynnik na to wpłynął?

Tu też rośliny mają ok 5cm, siałem 25 kg/ha nie wiesz ile, oraz co siał znajomy? No u nas żniwa padało, wiec pierwszy raz gruberem było całkowicie bez kurzu, dopiero po wysiewie poplonow się kurzylo

U nas w żniwa żadnego znaczącego deszczu. Raz chyba 8mm i tyle.

Było bardzo sucho ale coś wilgoci brona miejscami wyciągsła. Za 2 dni miało lać i do tej pory spadło 2x po 1mm, a po siewie 32⁰ z silnymi wiatrami , zabierały glebę że sobą. Do 10cm wody brak.

Znajomy siał groch że słonecznikiem. Chyba pierwsze dni sierpnia