Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Miejmy nadzieję że te deszcze będą przechodzić częściej raz w tygodniu lub chociaż co 2 tygodnie nie będzie suszy 

Opublikowano
Godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

U mnie mniej bo 28l ale i tak idealnie żeby N2 się przemieścił do korzeni. Teraz kilka zimnych dni i od środy powrót ciepła to zboże ładnie zacznie rosnąć.

Wcześniej pisałeś że 16l to idealnie żeby azot się przemieścił 😅

• Haha 7
Opublikowano
Godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

U mnie mniej bo 28l ale i tak idealnie żeby N2 się przemieścił do korzeni. Teraz kilka zimnych dni i od środy powrót ciepła to zboże ładnie zacznie rosnąć.

Jak nic będzie 10t z ha przy tak dobrym przemieszczeniu azotu  🤭

• Haha 5
Opublikowano
24 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Bo wówczas tak było, a teraz to trzeba tego azotu w rowach szukać😜

U mnie aż 3mm spadło..

Pod krzewy nie rozsiałem azotu. Coś na przełomie marzec kwiecień prognozują to się sypnie. Albo i nie bo szykuje się rok biedronkowych cen

Opublikowano
55 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Miejmy nadzieję że te deszcze będą przechodzić częściej raz w tygodniu lub chociaż co 2 tygodnie nie będzie suszy 

Miejmy nadzieję . Jak nie będzie deszczu kolejny rok to będzie bieda 😬

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak nie będzie deszczu kolejny rok to będzie bieda 😬

Przywiozą z Ukrainy, może nawet z Rosji jak Samoopalacz pokój załatwi, a tym że paru wieśniaków nie zarobi to nikt się martwił nie będzie ... Ważne że miasto napełni brzuszki ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
11 godzin temu, raven18 napisał(a):

Ja tam dalej planuję n2 koniec marca początek kwietnia zależnie od warunków. 

Tutaj niektórzy co tydzień by saletrę sypali 😁

I ja tak planuję z n2.

Tymczasem 24mm dało na DAP wczoraj rzucony na trawy

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał(a):

16 już by wystarczyło żeby korzenie pobrały. Ale przy większej ilości azot będzie też w głębszych warstwach gdzie dłużej będzie woda... Nie wiem co w tym śmiesznego 

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak nic będzie 10t z ha przy tak dobrym przemieszczeniu azotu  🤭

Jęczmieniu ozimego może być bo jest na 3 klasie posiany która ma wysokie zawartości składników i dość dobrze trzyma wodę. Azotu wz dostał sporo ilość teraz trzeba zadbać o grzyba i usztywnić a reszta zależy od pogody. 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Matey napisał(a):

U Was to widzę popadało, u mnie całe 4mm i odpuściłem n2, czekam bo co zrobić 

Niestety teraz zbytnio nie nadają deszczu jakiegoś znaczącego do końca miesiąca... Ale teraz pogoda strasznie zmienna więc może coś i u Ciebie popada. 

Opublikowano
26 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Jęczmieniu ozimego może być bo jest na 3 klasie posiany która ma wysokie zawartości składników i dość dobrze trzyma wodę. Azotu wz dostał sporo ilość teraz trzeba zadbać o grzyba i usztywnić a reszta zależy od pogody. 

Chłopie, spokojnie, jeszcze marzec a ty już 10t masz xD

• Confused 1
Opublikowano
39 minut temu, Matey napisał(a):

U Was to widzę popadało, u mnie całe 4mm i odpuściłem n2, czekam bo co zrobić 

Pozostaje tylko współczuć. W takich warunkach najwięcej zyskują Ci, którzy bazują na RSM.

Nie wiem ile dokładnie u mnie popadało, ale jak wszedłem na pole gdzie tydzień temu zasialem owies, to ledwo buta uratowałem. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Gdzie jest napisane że mam. 

Spokojnie, wszyscy tu wiemy, że w żniwa to do 14-15t/ha dobijesz xD I to jak będzie susza, bo jak będzie padać to pewnie 20t/ha przeskoczysz xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Confused 1