Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i z rzepakiem taki areał daje radę łączyć z etatem. tylko trzeba mieć maszyny przerośnięte w stosunku do powierzchni gospodarstwa. i na polu niby wszystko na czas ale jednak w obejściu czasem mi czasu brakuje więc co kilka lat potrzebna przerwa od etatu na odpoczynek i nadrobienie zaległości

Opublikowano

Mam 30ha, do niedawna zwierzaki, przedtem za ojca wszystko - krowy, świnie, kaczki, gęsi, kury, ziemniaki, buraki, ch*je muje dzikie węże.

Lubię robić na gospodarce, ale lubię, bo nie żyje z tego, nie muszę z niej utrzymywać rodziny. Za cholerę nie zrezygnowałbym z roboty dla takiego kawałka ziemi. 

• Like 1
Opublikowano

juz kiedys pisalem na forum, jest pewna granica, gdzie ponizej trzeba isc na etat, bo sama ziemia nie wystarczy. nie wyobrazam sobie ,by byc zaleznym jedynie od rolnictwa. hodowla zwieksza przychody, ale by sie zaczelo to oplacac to 50 ha trzeba miec, wtedy mozna nie pracowac na etacie. po drugie, zbyt latwo byloby utrzymac rodzine na 30 ha, jesli mozna to o robic po godzinach 🤔😃

Opublikowano

Ostatnie dni napieprza wiatr. Rozmawiałem wczoraj z chłopakami z takiego ponad tysiąc hektarowego gospodarstwa, to mówili, że część nawozow rozsiali, a część czekaja. Od dziś miało już się uspokoić.

Wczoraj wieczorem już było względnie, to poleciałem w pszenżyto, a myślę dziś rano przed robotą załatwię pszenicę, albo przynajmniej połowę, gdzie jest względnie sucho żeby przejechac na spokojnie, a potem jutro przed pracą będę się bawił z mokrymi miejscami. No i wstałem po 4. Spilem kawę. Wychodze po 5 na dwór i co? I według prognoz wczoraj wiało ~10m/s, a dziś miało być ~5m/s. Ale jakimś cudem wczorajsze porywy zdają się dwa razy słabsze niż to jak teraz wieje jednostajnie 🤦

Dzis ma być słonecznie i ponad 10st, wiec pewnie już ładnie przesuszy wierzch 🙄

Wczoraj w pszenżycie, to tak miejscami elegancko - po wierzchu ziemia fajnie wilgotna wszedzie, a w ścieżkach tylko tyle błota, co tam trochę protektor wyrzucił spod siebie. Ale miejscami, to ledwo uciekłem. I to tak różnie - w jednym miejscu, gdzie naprawdę od zawsze było mokro i się cykalem czy przejadę, specjalnie jechałem tam z końcówką nawozu, to ledwo się ślad odcisnął, za to w innych, gdzie nigdy nie było problemu, to koleiny w cholerę.

Opublikowano
8 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

juz kiedys pisalem na forum, jest pewna granica, gdzie ponizej trzeba isc na etat, bo sama ziemia nie wystarczy. nie wyobrazam sobie ,by byc zaleznym jedynie od rolnictwa. hodowla zwieksza przychody, ale by sie zaczelo to oplacac to 50 ha trzeba miec, wtedy mozna nie pracowac na etacie. po drugie, zbyt latwo byloby utrzymac rodzine na 30 ha, jesli mozna to o robic po godzinach 🤔😃

U mnie się utrzymują z 15ha, tylko hodowla to krowy, z 30ha już mają wszystkie maszyny nowe i po 2 obory

• Haha 1
Opublikowano

Wziąłem wiatr na przeczekanie i uspokoił się dosłownie w kilka minut.

Ja coś pisałem o sianiu jutro z rana mokrych miejsc? 

Jutro to z grabkami i wiaderkiem pojadę, po pracy, na pole 😅 masakra - miejscami ledwo ślad się odciska, a miejscami ledwo uciekłem - takie placki - sucho, sucho, sucho, jebbbb jak w masło. To co zostało, to kurcze nie wiem. Muszę najpierw chyba do sąsiada zadzwonić, czy ma czas być w pogotowiu z lina i dopiero jechać 😂 

IMG_20250306_075611262_HDR_copy_734x1305.jpg

IMG_20250306_075258549_HDR_copy_921x1638.jpg

• Like 1
Opublikowano

Hilux służbowy nie da rady z linką?😜

Ja pouprawiałem wczoraj i dziś pod pszenicę i jęczmień. 

Teraz próba kręcona i ruszać w pola.

Na wtorek ładny deszcz to musowo przed posiać by robota psu na budę nie poszła .

I w poniedziałek N2 na jęczmień pasuje podać.

Opublikowano

Na Podlasiu też Wtorek 9l i Środa 3l, aktualnie 15 stopni w dzień 4 w nocy, temperatury mają utrzymać się, aż do przyszłotygodniowych opadów, faza jeszcze się nie zgadza, ale chyba trzeba sypać 2 dawkę azotu, bo z tą wilgocią zapowiada się skromnie w tym roku. Przynajmniej na początku sezonu. 
Co myślicie? Sypać czy nie. Pierwsza dawała była w saletrosanie, druga to saletra

Opublikowano
41 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Na jednej działce nie zrobiłem chwastów, został mi Chlorotoluron i diflufenikan zadziała podobnie jak stosowany jesienią czy lepiej coś innego zastosować?

CTU musi być w większej dawce ok1500g substancji, u mnie zboże było gęste  i to sie srednio sprawdziło. Lepiej coś typowo nalistnie teraz a tamto zostawić na jesień 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Hilux

Mamy na terenie nowego dzierżawcę - opryski miał helikopterem takim małym robić. Z nim by trzeba było się zgadac 😅

Dziś już dużo sieje osób. Ale kolein jak u mnie nie widze. Ehh. No i teraz nie wiem jak to zrobić. Ale chyba poczekam jutro i dopiero w sobotę po południu pojadę.

W ogóle jak w czoraj pszenżyto robiłem, to to bajka w porównaniu z dzisiejszą pszenica. A działki leżą od siebie w prostej linii niecały kilometr. Trzeba chyba złapać za ryj sąsiadów i walczyć z melioracja.

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał(a):

Hilux służbowy nie da rady z linką?😜

Ja pouprawiałem wczoraj i dziś pod pszenicę i jęczmień. 

Teraz próba kręcona i ruszać w pola.

Na wtorek ładny deszcz to musowo przed posiać by robota psu na budę nie poszła .

I w poniedziałek N2 na jęczmień pasuje podać.

juz wycofali sie u mnie z tego ladnego deszczu, moze koniec nastepnego tyg. dodatkowo w dzien kolo 0

Opublikowano

No i u mnie popieprzyli prognozy.

2ha pszenicy i 2,5 jęczmienia już w glebie

Opublikowano

Jutro reszta 8,4ha.

Czy za wcześnie to zobaczymy po mrozach🤭

Ostatnio dwie noce po -8⁰ vermont mi przetrwał w szpilce.

Teraz widzą na sobotę -2 ale pod kołdrą ze śniegu.

Bedziem obserwować

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

Jutro reszta 8,4ha.

Czy za wcześnie to zobaczymy po mrozach🤭

Jęczmień nie lubi za zimnej gleby, ale rób jak uważasz ;) Ja czekam aż przejdzie to ochłodzenie co nadają, i jak po 15.03 nie będzie widać jakiś znacznych ochłodzeń to się będę brał za siewy. Owies bym siał, z jęczmieniem poczekam.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Przy tygodniu po 15-17⁰ zimna gleba? Zwłaszcza jak już ruszona?

Chyba po tym ochłodzeniu będzie dopiero zimna.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał(a):

Chyba po tym ochłodzeniu będzie dopiero zimna.

No właśnie, a twój jęczmień będzie wtedy kiełkował ... Zbyt wczesny siew w przypadku jęczmienia jest szkodliwy ... Kiedyś miałem biegunkę przy siewie jęczmienia, teraz wiem, że warto poczekać bo nic dobrego z takiego wczesnego siewu nie ma. W sumie to może i gleba złapie w poniedziałek temperaturę pod siew kukurydzy, to czemu by i jej nie zasiać 🤔

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

No właśnie, a twój jęczmień będzie wtedy kiełkował ... Zbyt wczesny siew w przypadku jęczmienia jest szkodliwy ... Kiedyś miałem biegunkę przy siewie jęczmienia, teraz wiem, że warto poczekać bo nic dobrego z takiego wczesnego siewu nie ma. W sumie to może i gleba złapie w poniedziałek temperaturę pod siew kukurydzy, to czemu by i jej nie zasiać 🤔

Tyle że kukurydza nie lubi zimna,nie mówiac o tym że jęczmień i pozostałe jare wytrzymują od - 5 do -8 

Opublikowano
2 minuty temu, kopin napisał(a):

Tyle że kukurydza nie lubi zimna

Jęczmień też nie lubi zimna, gdybym miał siać owies to bym siał, nad pszenica bym się zastanawiał, z jęczmieniem widząc prognozy na +5 w ciągu dnia i -3 w nocy które przecież mogą się zmienić na +3 w dzień i -5 w nocy wolę poczekać ...