Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile tego azotu według ciebie? Na 17pieterek. Przy 120N obornika nie liczę tyle nie miałem. 

Opublikowano

Azot azotem.

Mała obsada długi kłos, wysoka obsada krótki.

Ja 120 do 140kg N dawałem 

Przy niższej obsadzie i dobrym nawożeniu  to nie tylko kłos dłuższy  ale i w pięterku 6 do 8 ziarnizków by być mogło

Opublikowano

Mała obsada, grube wyrównane ziarno, mniejsza presja chorób a plon taki sam albo lepszy😅

Opublikowano
3 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Ile tego azotu według ciebie? Na 17pieterek. Przy 120N obornika nie liczę tyle nie miałem. 

U siebie mam zawsze problem, że jeśli chodzi o ilość pieterek, to mam ostatnimi laty rozstrzał 13-19, że średnia na poziomie tak 15. Niezależnie czy siew rzadszy, czy gęstszy. Jeśli chodzi o azot, to bodaj w tamtym roku jak pierwszy raz nowym rozsiewaczem siałem, to na N1 na pierwszych 2 aciezkach wyszło mi, w przeliczeniu na hektar, ponad 400kg saletry. Dla próby dałem tam normalnie druga dawkę jak na pozostałej części. Kłos nie był ani dużo większy, ani nie zrobiło się tam jakoś wizualnie bardzo gęsto, ani ziarno nie było wizualnie drobniejsze niż na pozostałej czesci. Za mały był to kawałek, żeby to oddzielnie skosić i przeważyć, sprawdzić parametry, żeby wyciągnąć jakieś wnioski. Napewno objętościowo plon nie był większy niż z miejsc gdzie poszło normalnie (N1 250-280, N2 170-200kg saletry). 

Opublikowano

No i opryskane. Pogoda całkiem dobra, mam nadzieję że ze zbożem też będzie ok. Jeszcze gafę walnąłem. Pół pola zostało opryskane dawką +10% na wyższym ciśnieniu. Musiałem przypadkowo plecami ruszyć pokrętło jak wchodziłem wałek podłączyć. Tak to jest jak się człowiek spieszy...

Opublikowano

U mnie w tym roku koło 15 bylo zależy w którym miejscu. Masz rację sam azot nie załatwi sprawy, musi mieć też innych składników pod dostatkiem p,k,mg, o mikro już nie będę pisał. Ja co 2 lata daje obornik to też zawsze coś daje.

10 minut temu, daron64 napisał(a):

Opublikowano

Mam sprawdzone, że te teorię że gęsty łan to krótszy kłos, a jak rzadki to dłuższy są nic niewarte i można je włożyć w między bajki. Gdzie rzadko to nie sypie, czasami tylko w drugą stronę można się rozczarować jak niby gęste ładne, ale w zbiorniku jakoś mało. 

Opublikowano

Ja w tym roku miałem dość rzadki a sypał ładnie, nawet się tu pochwaliłem to mnie zjechali jak szeregowca.

Opublikowano
20 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

Gdzie rzadko to nie sypie

U siebie to widzę, że muszę zawyżać znacznie normę wysiewu. Nawet jak idzie kwalifikat na lepszą działkę, sieje w terminie, N1 stosunkowo szybko jak na moje rejony, dawka też nie jakaś chyba niska - 85-95kg N, to i tak muszę zawyżać normę dobre 20%. Jak posieje rzadziej, to tylko na najlżejszych kawałkach jest ok, choć czasem i tak wydaje mi się, że jest przyrzadkie. O glinie nawet nie wspominam, to tam to w ogóle potrafi być lysawo i żadna dawka azotu nie nadgodni tam plonu

Opublikowano

Dlatego po raz kolejny mówię, że każdy myślący człowiek który potrafi uczyć się na błędach doskonale wie co najlepiej się sprawdza na jego ziemiach i można być tu wiele razy wyśmianym. W temacie pszenicy pisałem jesienią, że jak dalej będzie tak sucho to 300 kg/ha posieje żeby to miało jakiś sens, to śmiechom nie było końca i jeszcze jak ktoś się chwali zdjęciem, że pole prawie jak trawnik i 140 kg siane. Mam kawałki gdzie pszenżyta 120 kg siałem i było dobrze, ale większość jest takich że jakbym miał siac według etykiety na worku, to szkoda gadać 😝 

• Like 1
Opublikowano

jest powód ciemniejszego Atletusa , sąsiadowi powiedziałem że  sieję 300  🤔 ,coś mnie chyba zile zrozumiał a że później siał jeszcze chyba dołożył co by być lepszym.

20241027_120408.jpg

20241027_120125.jpg

Opublikowano

Ale Ty podobno ścieżek nie robisz, a na ciemny ewidentnie je widać

6 minut temu, k16mk napisał(a):

jest powód ciemniejszego Atletusa , sąsiadowi powiedziałem że  sieję 300  🤔 ,coś mnie chyba zile zrozumiał a że później siał jeszcze chyba dołożył co by być lepszym.

20241027_120408.jpg

20241027_120125.jpg

• Haha 3
Opublikowano
18 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

Nie no kurde od razu widać które twoje, sąsiad nie ta liga :) :)

jak pewnie dobrze wiesz z sąsiadem nie wgrasz 🤣 

18 minut temu, jacor73 napisał(a):

Ale Ty podobno ścieżek nie robisz, a na ciemny ewidentnie je widać

złudzenie optyczne ślady po psikaniu 😉

16 minut temu, Agrest napisał(a):

Tyle razy pryskał by było lepsze jak u sąsiada że ścieżki wyjeździł

myślę że taki twój żart 🤣 raz przejechałem a że rzadkie jak wiesz... to widać.

Opublikowano
1 godzinę temu, Gimmeshelter napisał(a):

Dlatego po raz kolejny mówię, że każdy myślący człowiek który potrafi uczyć się na błędach doskonale wie co najlepiej się sprawdza na jego ziemiach i można być tu wiele razy wyśmianym. W temacie pszenicy pisałem jesienią, że jak dalej będzie tak sucho to 300 kg/ha posieje żeby to miało jakiś sens, to śmiechom nie było końca i jeszcze jak ktoś się chwali zdjęciem, że pole prawie jak trawnik i 140 kg siane. Mam kawałki gdzie pszenżyta 120 kg siałem i było dobrze, ale większość jest takich że jakbym miał siac według etykiety na worku, to szkoda gadać 😝 

A co te 300kg jak posiejesz to więcej wilgoci dostarczysz glebie? Jak jest sucho, to czy posiejesz 200 czy 300kg to ch*j co zejdzie. Tam gdzie będzie wilgoc wschody 90% i huk z twojej teori. 

Rozumiem glina, ziarka nie przykryte wszystkie czy resztki to zwiększyć normę. 

Opublikowano

Jak siejesz jeszcze starym poznaniakiem, gdzie jedno ziarko wpada na 5 cm drugie na wierzchu to za wiele nie namodzisz z liczeniem mtz i obsady. Ustawia się 200 i się jedzie. Teraz azot to dopiero w połowie kwietnia, bo wcześniej nie wjedziesz z wiosny. Każdy zna swoje.

20241026_163054.jpg

Opublikowano
13 minut temu, Tomek90 napisał(a):

A co te 300kg jak posiejesz to więcej wilgoci dostarczysz glebie? Jak jest sucho, to czy posiejesz 200 czy 300kg to ch*j co zejdzie. Tam gdzie będzie wilgoc wschody 90% i huk z twojej teori. 

Rozumiem glina, ziarka nie przykryte wszystkie czy resztki to zwiększyć normę. 

No a jak masz pole w jednym kawałku 10ha i są tam góry a na tych górach najgorsza glina i do tego sucho to wtedy jak te 300kg posieje to zazwyczaj jakoś to wychodzi. W swoich stronach takich terenów nie masz, ale pewnie widziałeś pola gdzie na górach łyso i tylko grudy niedoprawione widać a gdzie równo to ładnie zielono. Na takich kawałkach posiać te wasze 150 kg to powodzenia 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

A na dole jak posiejesz 300kg na lżejszej to co będzie? Znajdz sposób na doprawienie grudy, albo czekać na odpowiednie warunki, drożej zmienne dawkowanie dla bogatych. 

Łatwo się mówi jak ma się pola gdzie ziemia wszędzie taka sama. Sam pisałeś że susza u was w tym roku, u nas już trzecia jesień taka sama sucha jak i u was, wiosna tez taka że jare się nie udaje to za jakimi warunkami tu czekać? Znajomy mowil że u jednego większego gdzie na pewno ma lepsze maszyny do uprawy to 350kg/ha pszenicy ustawiali miesiąc temu, a patrząc na całokształt to gość wie co robi

Opublikowano

Wschody pszenicy z tego roku. Orka niestety leżała parę dni, potem rozbita kultywatorem z packerem + brony 20 i następnego dnia siew agregatem uprawowo siewnym aktywnym. Moze dziś się przejdę zobaczę, czy górki ruszyły, bo w weekend już ochlodzenie

IMG_20241011_114016321_HDR~2_copy_1186x916.jpg