Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Agrest napisał:

W bizonie jest tyle miejsc gdzie ziarno zostaję że tak jest, a do tego owies ĺatwo oko wychwyci.

Przy innym zbożu mamy tylko spokojniejsze sumienie bo te resztki się w oko nie rzucają.

Gdyby takie proste to było to by syfu firmy nasienne nie sprzedawały

Najwięcej im się miesza przy czyszczeniu gdy ktoś nie dopilnuje. Sam się nie raz na tym złapałem jak chciałem szybciej wyczyścić bez lepszego wyczyszczenia Petkusa.

Opublikowano
3 godziny temu, superfarmer02 napisał:

I tak nie będzie 100% pewności. Ile to razy było że kosiło się owies potem cały dzień inne zboża a na koniec dnia jeszcze coś w zbiorniku owsa było 

Robię tak, jak już zostało wspomniane, jadę w pszenżyto które będzie wykorzystane na zasiewy, kosze trochę do zbiornika i wysypuje. Kolejnym razem kosze w okolicy pół zbiornika i też wysypuje na przyczepę. Kolejne zboże uważam już za wystarczająco czyste, i leci z bizona od razu do biga, bo później na petkusa sypiemy z biga. Dodaje fotkę, na tym polu to już drugi odsiew z własnego ziarna, i uważam, że bardzo udany i w miarę czysty. Wiadome, jak jest się małym, to jest łatwiej. Czyszcząc najpierw żyto, później pszenżyto, etapem który nam może zboże zanieczyścić jest wspomniany wcześniej petkus

IMG_4502.jpeg

Opublikowano
Dnia 11.10.2024 o 21:26, korasss napisał:

Cały wrzesień była taka susza że zborza siane w okolicy 20tego wrzesnia powschodziły równo z tymi sianymi początkiem pazdziernika , więc gdzie ta gwarancja?

nie przesadzaj raczej wina uprawy , Tadeus siany 10 września.

aa.jpg

Opublikowano
Dnia 10.10.2024 o 19:42, k16mk napisał:

Te przebarwienia na liściach to raczej nie od wczesnego siewu , na zdjęciu Tadeus zaprawiany wodą święconą 8 września , siany 10 września i na dokładkę monokultura zbożowa 30 lat.

a i w ścieżkach widać że rośnie jeden przejazd nie zaszkodził.

20241010_170825.jpg

5 minut temu, k16mk napisał:

nie przesadzaj raczej wina uprawy , Tadeus siany 10 września.

aa.jpg

A to pierwsze zdjęcie, to kiedy robiłeś, na wiosnę, bo jakoś jedno do drugiego nie pasuje?🤔

• Like 3
Opublikowano
6 godzin temu, Miodek11500 napisał:

Robię tak, jak już zostało wspomniane, jadę w pszenżyto które będzie wykorzystane na zasiewy, kosze trochę do zbiornika i wysypuje. Kolejnym razem kosze w okolicy pół zbiornika i też wysypuje na przyczepę. Kolejne zboże uważam już za wystarczająco czyste, i leci z bizona od razu do biga, bo później na petkusa sypiemy z biga. Dodaje fotkę, na tym polu to już drugi odsiew z własnego ziarna, i uważam, że bardzo udany i w miarę czysty. Wiadome, jak jest się małym, to jest łatwiej. Czyszcząc najpierw żyto, później pszenżyto, etapem który nam może zboże zanieczyścić jest wspomniany wcześniej petkus

IMG_4502.jpeg

Mam k 212 z tryjerem i tak jak mówisz trzeba się trochę pobawić właczać i wyłaczać parę razy ostukiwać bęben wialnie i w sitach pod ramką potrafi napychać mimo szczotek. Plus jeszcze odmuchuje dmuchawą do liści wokół. Co do kombajnu to najpierw zawsze pszenica potem pszenżyta bo pszenica w pszenżycie to mniejszy problem niż na odwrót o życie dawno zapomniałem bo nikt nie chce.przy kombajnie zaczynając od wydmuchania hedra przez oczyszczenie młocarni klapki od przenośników zdjąć i na końcu zbiornik odkurzacz lub dmuchawą są bardzo pomocne i polecam także czyścić po sezonie żeby myszy czy inne gryzonie nie niszczyły fartuchów gumowych i  przenośników

Opublikowano
10 minut temu, jacor73 napisał:

A to pierwsze zdjęcie, to kiedy robiłeś, na wiosnę, bo jakoś jedno do drugiego nie pasuje?🤔

kolejność zdjęć odwrotna , chodziło o wschody wcześnie sianego pszenżyta ale jak kolega Korosss napisał  może i siew 20 września już był spóżniony 🤔

20241010_170825.jpg

chwasty w pszenżycie wreszcie zaczynają znikać , trzeba powiedzieć że powoli ich bierze. 

20241014_170430.jpg

Opublikowano
23 godziny temu, Dawid727 napisał:

Jak utopisz nasiona głębiej niż 5 cm to masz już po plonie. Swego czasu siałem 60-70 hektarów żyta na 135 obrabianych i... Jeśli materiał siewny będzie tak drogi i często wadliwy jak choćby w tym roku to będę zwiększał areał pszenżyta mimo gleb klasy głównie V-VI 

Jak Ci plonuje żyto hybrydowe względem pszenżyta?  Ja kilka lat temu zrezygnowałem z żyta przez problem z ceną. Teraz jak żyto paszowe 600zł a pszenżyto 700 zł  to rozważam siew żyta. Tylko trochę mnie to przeraża że na start mam wydać za materiał siewny hybrydy  tone zboża. Różnica w cenie prawie 20% to jak z najgorszych  piachów zbieram 4tony pszenżyta to żyta bym musiał 6ton, a to już mogło by być problemem. Jedyny plus że żyto plonuje stabilniej. 

3 godziny temu, Grab12 napisał:

Mam k 212 z tryjerem i tak jak mówisz trzeba się trochę pobawić właczać i wyłaczać parę razy ostukiwać bęben wialnie i w sitach pod ramką potrafi napychać mimo szczotek. Plus jeszcze odmuchuje dmuchawą do liści wokół. Co do kombajnu to najpierw zawsze pszenica potem pszenżyta bo pszenica w pszenżycie to mniejszy problem niż na odwrót o życie dawno zapomniałem bo nikt nie chce.przy kombajnie zaczynając od wydmuchania hedra przez oczyszczenie młocarni klapki od przenośników zdjąć i na końcu zbiornik odkurzacz lub dmuchawą są bardzo pomocne i polecam także czyścić po sezonie żeby myszy czy inne gryzonie nie niszczyły fartuchów gumowych i  przenośników

mam petkusa k-531 z tryjerem. Wyciągam sita czyszcze je, biorę sprężarke odmuchuje wszystko i to jest koniec. Pierwsze 100 kg zboża wyczyszczonego odrzucam. Przy kombajnie to po prostu od rana zaczynam pszenżyto i wieczorem koszę kwalifikat. Nigdy nie miałem problemów z zanieczyszczeniem materiału siewnego. Już nie mówiąc o tym że mój materiał to jest miód malina przy tym kupnym. 

Opublikowano

I mamy dowód vs dowód🤣

Kupiłem w tym roku jęczmień z nawozem i systivą.

Wyglądał jakby ktoś go zaprawą lekko pociągnął co budziło moje obawy czy coś więcej tam jest. No ale fachwocy twierdzą że barwa i sposób jej naniesienia nie ma znaczenia. 🤣

Wykopałem ostatnio roślinę i korzeń bardzo biedny, co jeszcze bardziej mnie w podejrzliwość wpędziło.

Zwłaszcza że jak sam zaprawiałem to pokrycie nasion miało 100% , a intensywność barwy wręcz powalała. Korzeń wówczas był imponujący.

No i niestety nie będę miał zaufania do firm i gospodarstw nasiennych.

Teraz będą tylko zakupy konieczne

Opublikowano

To jest jedna z najśmieszniejszych forumowych teorii, że to tylko barwnik, ważna jest substancja, no ale skoro nawet barwnik nie liznął ziarka, to jakim kurła magicznym sposobem trafiła tam substancja aktywna. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

A bez nawozu posiałeś tutaj ze dwa przejazdy aby mieć kontrolę działania? Czy ślepo wierzysz w jego zajebistość 😄

2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Sceptykom podasz dowody i tak będą brnąć w swoje.

A wierzącemu pokażesz ładne wschody i od razu powie że to dzięki nawozowi. Co tam że miał dobre warunki i dobry siewnik

Edytowane przez ZYLA
  • Like 2
Opublikowano

Ja wierzę, że nie działa bo widzę. Dwa różne nawozy na dwóch kawałkach i nic a nic nie ma różnicy 

Ci co lubią cudowne odżywki i stymulatory wzrostu smakołyki, zarzekają że działa. 

Nie moja sprawa ani kasa. 

Pierwszy i ostatni raz 🙋

Tak jak mówiłem, na pustowinie gdzie ze wszystkim krucho może i widać.

• Like 1
Opublikowano

Witam ..przenżyto siane 20 września i teraz myślę żeby je czymś prysnąć jak będzie pogoda  od dwuliściennych i miotły czy lepiej teraz czy na wiosnę....i przede wszystkim jaki środek doradzicie..pozdrawiam .