Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, Miodek11500 napisał:

Ok, zrozumiałem.

Jestem głupim młodym gniewnym rolasem, który ma kolorowe wyliczenia, i ojca co na to wszystko zarabia i kosi bizonem 70ha.

Powiedz mi proszę, co Cię rozdrażniło bardziej? 
To że z hektara mam w miarę przyzwoity wynik finansowy? 
Czy to, ze mam policzone?

Tomek, fajnie że jesteś. Prosiłem Cię o agrotechnikę. Mógłbyś wypisać co kiedy było robione?

Przedplon kukurydza na ziarno/rzepak po kurzak lu 15t i fosforanie. 

Bez npk, wapno 3t na ściernisko 

Bezorkowo siew 320szt około 20 września 

Chwasty expert met 0.33 

Wiosna 

Belenus 200kg

Po kukurydzy 500kg rsm 32 na raz

Po rzepaku 40% jak rusza wegetacja 60% koniec krzewienia

Koniec krzewienia fluroksypyr ccc green zbozowy mangan

T1 protiokonazol fenpromirof trineksapak molibden mangan strzelanie w źdźbła 

T2 priaxor cypermetyna cynk molibden kwitnienie 

Opublikowano
20 minut temu, Matey napisał:

Metro ktoś z Was siał? Przy 300 roślinach na M2 130kg/ha trzeba siać. Tyle starczy?

Jeżeli mtz w okolicach 43 to tak wychodzi. 
Na ile określacie poślizg koła przy próbie kręconej? Ja uwzględniłem 5% i teraz się zastanawiam czy na tej suchej ziemi 8% nie byłoby bezpieczniej.

36 minut temu, Strongman napisał:

Pienkne wschody mimo suszy 

20240926_093011.jpg

Piękne wschody. Przed siewem lub po siewie były jakieś deszcze? Z której części PL jesteś?

Opublikowano
9 minut temu, Strongman napisał:

Przed jakieś tam byli,owies samosiewy byli ale juz ich nie niszczyłem przed bo szkoda wody tylko agregatem uprawowosiewnym ale przeżyli,oprysk zniszczy.

Dobrze wygląda. Na ile liści przewidujesz herbicyd? 

Opublikowano

czym odchwascic pszenżyto? siane tydzień temu już powschodziło ale aktualnie nie mam czasu tego robić chciałbym tak za tydzień-dwa. Te herbicydy co znam to są chyba do 3 liścia więc faza ucieknie. Potrzebuje jakiś skuteczny herbicyd najlepiej żeby miał szerokie okno stosowania do końca fazy krzewienia

Opublikowano
27 minut temu, mx_racer napisał:

czym odchwascic pszenżyto? siane tydzień temu już powschodziło ale aktualnie nie mam czasu tego robić chciałbym tak za tydzień-dwa. Te herbicydy co znam to są chyba do 3 liścia więc faza ucieknie. Potrzebuje jakiś skuteczny herbicyd najlepiej żeby miał szerokie okno stosowania do końca fazy krzewienia

Jeżeli porównywać obecny rok, do poprzedniego to zdążysz opryskać na 3 liście. Rok temu siałem 21 września, oprysk wykonywałem na 3 liście 13 października.

Ale rok temu chyba było cieplej, więc mozliwe ze GDD będzie niższe niż rok temu wiec bedziesz miał więcej czasu. 

Ja od siebie mogę polecić quelex complex pack

Opublikowano
21 godzin temu, krilan06 napisał:

Z 4ha taki plon to wychodzi 1,68 t/ha, czy to taka rewelacja nie wiem 😂

Bardzo zabawne , no to żeby wyjaśnić to była średnia z hektara 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, mx_racer napisał:

• bacara,
  • expert 0.35+ legato 0.15,
  • tolurex 2 l+ legato 0.15

Temperatura spadnie, to i faza nie ucieknie

Edytowane przez jacor73
  • Like 1
Opublikowano

Doglebówka, więc do 3 liści ma sens.

Bo co da opryskanie jak łan pokrzewiony?

Opublikowano

Panowie ile Palą wasze ciągniki? 
np ile palą w orce, ile w uprawie ścierniska lub w oprysku?

Podzielcie się spostrzeżeniami na temat spalania, np jaki ciągnik, oraz jakie spalanie w danej uprawce

Opublikowano

Deutz 7807 75 km 2wd na ha orki myśle koło 20 litrów na brunatnej i rędzinie w sprzyjających warunkach na piachu sporo mniej jest bardzo dużo zmiennych testy porównawcze niemieckie dlg są fajne ciągniki na hamowni różne obciążenia ale wszystkie maszyny testowane w ten sam sposób to idzie porównać z innymi. Podane wszystkie dane techniczne w pdf z wykresami przy jakich obrotach masz najwyższy moment obrotowy i optymalne zużycie paliwa większość ma zwykle koło 1500 1600 obr najkorzystniejszą charakterystyke

Opublikowano
14 minut temu, Miodek11500 napisał:

Panowie ile Palą wasze ciągniki? 
np ile palą w orce, ile w uprawie ścierniska lub w oprysku?

Podzielcie się spostrzeżeniami na temat spalania, np jaki ciągnik, oraz jakie spalanie w danej uprawce

To nie temat o spalaniu, takie tamty podejmują koledzy w dziale polityka albo pogoda tam sa 2 takie tematy ze pier**la o wszystkim. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Roki212 napisał:

A co polecacie na wiosnę od miotły i dwuliściennych tak aby w następnym sezonie można było siać straczkowe na tych stanowiskach

Najlepszy axial na jedno liscienne typu miotła z domieszko mustanga forte na dwu liścienie , najlepszy zabieg na wiosnę.

Choć ten axial jest za***istym środkiem na wiosnę to na jesieni można dużo taniej miotłę załatwić i jest to lepszym i tańszym rozwionzaniem bo ta miotła do wiosny żyje i sobie pobiera to co daliśmy jeść zbożu.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał:

Najlepszy axial na jedno liscienne typu miotła z domieszko mustanga forte na dwu liścienie , najlepszy zabieg na wiosnę.

Doczytaj ile jest miesięcy karencji na strączkowe po mustangu forte

Opublikowano
26 minut temu, jaco512 napisał:

Huzar

31 minut temu, Roki212 napisał:

A co polecacie na wiosnę od miotły i dwuliściennych tak aby w następnym sezonie można było siać straczkowe na tych stanowiskach

Huzar strata pieniędzy tylko. Puszcza strasznie miotłę. Aż zagłuszyła pszenżyto.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Wpaw napisał:

Huzar strata pieniędzy tylko. Puszcza strasznie miotłę. Aż zagłuszyła pszenżyto.

Pogoda była odpowiednia? Bo u mnie po Huzarze pole czyste, nic nie przepuszcza. Warunek co najmniej 5st w nocy spełniony i potem z 2 noce bez przymrozków ? Bo jak w nocy mrozki to rzeczywiście strata pieniędzy ...

Jednego roku tak skiepściłem właśnie Huzarem, nie zdążyłem zrobić jednej działki, pryskałem dwa dni później, niby miały być noce ponad 5st a przyszły mrozki i rzeczywiście coś poprzepuszczało.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1