Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Z Mondeo bardzo zadowolony był forumowy Sołtys, dwócyfrowe plony zbierał 

2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

a siał ktoś może odmiane Metro? Mam chęć wziąść na jakieś 2ha żeby wypróbować.

Atletus nie podoba się dla Ciebie?

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

forumowy Sołtys,

A co się z nim w ogóle stało? 

U siebie czekałem na kombajn - znajomy obiecał, że mi wykosi. Na początku tygodnia ugadalismy się, że piątek/sobota. Koniec końców wczoraj wieczorem się dowiedzialem, że zostałem bez kombajnu. Dzwoniłem do paru osób, które wiem, że kosza zarobkowo, ale oczywiście nikt z dnia na dzień nie przyjedzie. Wszyscy dopiero w przyszłym tygodniu, a ma padać  Ostatecznie jeden znajomy się zgodził na niedzielę. Ma wpasc lexionem, ale czy wypali 🤷

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

A co się z nim w ogóle stało? 

U siebie czekałem na kombajn - znajomy obiecał, że mi wykosi. Na początku tygodnia ugadalismy się, że piątek/sobota. Koniec końców wczoraj wieczorem się dowiedzialem, że zostałem bez kombajnu. Dzwoniłem do paru osób, które wiem, że kosza zarobkowo, ale oczywiście nikt z dnia na dzień nie przyjedzie. Wszyscy dopiero w przyszłym tygodniu, a ma padać  Ostatecznie jeden znajomy się zgodził na niedzielę. Ma wpasc lexionem, ale czy wypali 🤷

To fajny znajomy że miał przyjechać piątek/sobota i w piątek daje znać że jednak nie przyjedzie

Opublikowano
45 minut temu, krilan06 napisał:

To fajny znajomy że miał przyjechać piątek/sobota i w piątek daje znać że jednak nie przyjedzie

Przerabiałem ten temat teraz zachęcam kombajniste tym że place od razu kiedy chce za dzień koszenia, po zbiorze całej rośliny czy na koniec kiedy chce a wręcz ja mu się przypominam ile zapłacić to ostatnie 3 lata jest "od ręki"

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, krilan06 napisał:

Kurcze to tak też nie jest czarno białe. Na początku tygodnia się ugadalismy, że środa/czwartek skosi u siebie i w piątek zjedzie do mnie i w zależności jak grafiki nasze - piątek/sobota kosimy. W czasie koszenia wyszło, że to co zaplanował na środę/czwartek, to jeszcze dziś kosi. Niby jakieś awarie, niby legi. Z jednej strony nie mam powodów, żeby mu nie wierzyć, ale z drugiej strony też mogl dać znać wcześniej, jak widział, że się nie wyrabia. Ale to to wszystko ch*j -  ten drugi znajomy, co wczoraj mi powiedział, że w niedzielę przyjedzie, to dziś po południu zadzwonil, że nie przyjedzie, bo gdzieś u obszarnika kosi 😐I taka o to robota.  Już nie wiem czy to bardziej się z tego smiac, czy jednak plakac.

Dlatego zazdraszczam wszystkim, którzy piszą że tak łatwo u nich o usługę. 

9 minut temu, Janeczko napisał:

Przerabiałem ten temat teraz zachęcam kombajniste tym że place od razu kiedy chce 

Nie, no ja z płatnosciami nie mam problemów. Ale tak to u mnie wygląda - mali mają małe kombajny i większość nie jeździ nawet na usługi, a wieksi zamiast jechać na te kilka hektarów do małorolnego, wola u dużych dorabiac.

Coś czuję, że w przyszłym roku zęby w tynk, ale jakikolwiek kombajn będę kupował z powrotem. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Jak nie ma kombajnu, to wiadomo jaka - deszcz 🤷 od jutra od wieczora, do poniedziałku do przedpołudnia może padać, potem dwa dni pogody, dwa dni deszczu, dwa dni pogody itd. 

W ogóle jak coś spierdole, czegoś nie dopilnuje itd - trudno, człowiek się uczy cały czas. Coś się zepsuje - trudno, starocie, to ma prawo. Zepsulo się, to się naprawi. Ale takie jak z tym kombajnem sytuacje, to mnie rozbijają trochę.

Znajomy (ten pierwszy, którym byłem umówiony z początku) kończy dzis u siebie i po niedzieli ma przyjechać do mnie i wtedy jak będzie pogoda, to kosimy. Obdzwonilem jeszcze parę osób dziś, to nic z tego. 

Opublikowano (edytowane)

Wszystko jak kalejdoskopie się zmienia - znajomy (ten od lexiona) zadzwonił o 8, z pytaniem "to o której kosimy"..także jakaś szansa jest

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano

Ty już nie zapeszaj. Podpinaj przyczepy i pokaż wianek ze żniw, bo ja tu w większym napięciu czekam jak wczoraj na meczu Włochy Polska🤭

Opublikowano

własnie co polecacie na 5-6 klasę ? wiem że lepiej żyto ale u mnie zboże idzie przez krowy i żyto nie bardzo a jedno sprzedawać i kupować drugie mi się nie widzi. niech da nawet 3-4 tony to będę zadowolony. Kiedyś miałem borowika na takiej ziemi i się sprawdził ale teraz już ciężko chyba z dostępnoscia. a jak te avocado? miał ktoś? czy może jeszcze co innego. Fajnie żeby było wysokie bo słomy nigdy za dużo.

Opublikowano
15 minut temu, mx_racer napisał:

własnie co polecacie na 5-6 klasę ? wiem że lepiej żyto ale u mnie zboże idzie przez krowy i żyto nie bardzo a jedno sprzedawać i kupować drugie mi się nie widzi. niech da nawet 3-4 tony to będę zadowolony. Kiedyś miałem borowika na takiej ziemi i się sprawdził ale teraz już ciężko chyba z dostępnoscia. a jak te avocado? miał ktoś? czy może jeszcze co innego. Fajnie żeby było wysokie bo słomy nigdy za dużo.

Nie wiem co masz na myśli mówiąc 6 klasa ale jeśli to taka prawdziwa a nie tylko na papierze to nawet 3 tony mogą być problemem 

Opublikowano

mam na myśli lekka glebę a jaka klasa nie mam pojęcia bo to nowa dzierżawa. z tego co widziałem jest tam parę miejsc z zółtym piachem ale i są miejsca pewnie nawet z 4 klasa z tym że jest ich mało. większosc to taki ciemny piach

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Ty już nie zapeszaj. Podpinaj przyczepy i pokaż wianek ze żniw, bo ja tu w większym napięciu czekam jak wczoraj na meczu Włochy Polska🤭

Może z boku poczytać to i śmieszne.. 🤷  choć w sumie lepiej się śmiać, jak płakać, masz rację 👍😅

Oczywiście jeszcze rosa nie zaszła dobrze, a znajomy już napisał, że jedzie. Pewnie chce mnie opierniczyc z rana, a po południu, do tego obszarnika. W ogóle ciepło, ale pochmurnie i wszystko się tak kisi. Coś czuję, że będę te zboże dmuchawa z kupki na kupkę dmuchał. Od kiedy ta gospodarka się zajmuje, to nie pamiętam żeby był jakiś sezon żeby na spokojnie, powoli sobie skosić

Wianka chyba nie będzie - pszenica jara taka niekoniecznie, ale zobaczymy jak wjedzie.