Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja po prostu nie oceniam nawożenia na podstawie samej dawki N ... Dobre nawożenie to nawożenie zbilansowane, a jego nie da się ocenić znając samą dawkę N.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
27 minut temu, krzychu121 napisał:

A to tylko azotem się nawozi ? Zreszta co niektórzy piszą o 150-180 n i takich plonów nie mają. 

Jeśli III klasa gleby, co drugi rok obornik i przedtem nawożenie wieloskładnikiem było stosowane, to rok przerwy od pk raczej nie będzie miało wpływu na wielkość plonu

Opublikowano
4 minuty temu, krilan06 napisał:

Jeśli III klasa gleby, co drugi rok obornik i przedtem nawożenie wieloskładnikiem było stosowane, to rok przerwy od pk raczej nie będzie miało wpływu na wielkość plonu

Wszystko zależy jak było nawożone i w jakiej ilości. Czy słoma zostawała czy nie. Napisać można wszystko a rzeczywistość może być zupełnie inna 

4 minuty temu, krilan06 napisał:

Wszystko zależy jak było nawożone i w jakiej ilości. Czy słoma zostawała czy nie. Napisać można wszystko a rzeczywistość może być zupełnie inna 

Opublikowano

Pewnie już pisałem w tamtym roku - całe orne mam niby 3b. Koło domu, gdzie dawniej były i trochę pyry i buraki i truskawki i dużo obornika, a ostatnie 10 lat mniej obornika, ale co roku coś i co roku cała słoma zostawała, zasobności średnie/wysokie,  a ph jest pod 6 - plon był w lepszych miejscach dobrze ponad 7t (bez pk na jesieni, bo ostatnie dwa lata to dziadowanie, tyle co jak pisałem troszkę  obornika/gnojówki i słoma zostaje). Na drugiej działce pH 5, zasobności średnie/niskie, monokultura zbożowa od zawsze (no może ja tam jakieś wynalazki próbowałem, ale nie co roku i nie na calosci), słoma zostaje zawsze na polu, obornika nigdy pole nie widziało - przy dokładnie tej samej agrotechnice, co koło domu (terminy zabiegów, dawki itd - wszystko tak samo) plon wyszedł ok 5t. Także ziemia ziemi nierówna nawet w odległości kilkuset metrów od siebie. 

Opublikowano

takie a co niektórym żal dupe sciska. Najlepiej żeby sypało po 3 tony. Wczoraj zgonil mnie deszcz byłem zobaczyć i zrobiłem zdjęcia

IMG20240723125854.jpg

IMG20240723125826.jpg

43 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

@krzychu121 wyciągnął z ziemi to co zmagazynował w poprzednich latach, teraz musi to oddać albo zamiast 7,5 tony za rok będzie 4-5 ... Ojca oszukasz, matkę oszukasz, ale ziemi nie oszukasz ...

Już obornik czeka od wiosny. Nie przejmuj się. Rozwalają mnie biznesmeny pszenżyto po 500 a tu szum bo nie dał PK a mu sypało. Ludzie dejta spokój więcej razy się nie pochwałę.

Opublikowano

Też się pochwalę. Wyszło 2,5T. Z dwóch hektarów. Właściwie to z 1,5, bo pół hektara zostawiłem. Klasa IVB-VI (średnio jakby V) Takiego dziadostwa to chyba jeszcze nie miałem - przefrunąłem, bo same kłosy ciachałem. I teraz tak: wpadło w tamtym roku nowe pole IVa robione tak, że sasiej i zbierz co urośnie. Peha 4,5-5. Poszło zaraz 5T morawickiego, sypnąłem 150 polifoski i 300 saletry w jednym strzale w terminie N2, bo wjechać się nie dało. Sypało dokładnie tak samo jak na IVb co pH 6, nawozów wiecej i że o grzybówce nie wspomnę. Ale to w tym roku, bo normalnie to śmiem twierdzić, że by była tona różnicy z tej zadbanej IVb.

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

No to weźmy kolegę na wykrywacz kłamstw i potem będziemy prowadzić dochodzenie czy mówił prawdę czy kłamał. No dajta spokój 

żadnego wykrywacza nie potrzeba. Każdy wie jak trzeba się postarać żeby uzyskać około 8 ton w pszenżycie. A gadki że robię okrojony azot a nie daje wcale pk a zboża sypią są znane na af odkąd ceny nawozów wystrzeliły. Jak co niektórzy sypali po pół tony saletry , i kolejne 200-300 kg poslifoki i przy sprzyjającym roku zbierali te 8 ton . Tak nagle się okazało że te same osoby przez ostatnie 3 lata  dają 200-300 kg saletry, 0 pk, pogoda nie sprzyja a oni nadal piszą że zbierają po 8 ton. 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, krzychu121 napisał:

żadnego wykrywacza nie potrzeba. Każdy wie jak trzeba się postarać żeby uzyskać około 8 ton w pszenżycie. A gadki że robię okrojony azot a nie daje wcale pk a zboża sypią są znane na af odkąd ceny nawozów wystrzeliły. Jak co niektórzy sypali po pół tony saletry , i kolejne 200-300 kg poslifoki i przy sprzyjającym roku zbierali te 8 ton . Tak nagle się okazało że te same osoby przez ostatnie 3 lata  dają 200-300 kg saletry, 0 pk, pogoda nie sprzyja a oni nadal piszą że zbierają po 8 ton. 

Sugerujesz że kłamie? 130-140czystego azotu to mało? A co ja niby się nie starałem? Bo nie dałem PK? Ochrona była bdb i wody nie zabrakło na dobrej ziemi. O 17 mam kosić ostatni hektar przyjedź zobaczysz i przeprosisz. Chłopie nie znasz mnie a oceniasz. 

Żadna polifoske obornika nie zastąpisz i pH gleby. Możesz walić tonami

Chyba wiem o co chodzi... Bo nie mam 5000 lajków tylko 27 i w tym cały problem, bo gdzie świeży mógł mieć taki plon.

Opublikowano

W piątek 19.07 zakończyłem żniwa, pszenżyto wszystko zostało ważone, bo 90% od razu sprzedałem, resztę zostawiam dla siebie do odsiewu. No i tak odmiana tylko i wyłącznie Tadeus kwalifikat na całości dokładnie 8,1ha, ilość zebrana 50,2 tony, średni plon wychodzi 6,19 t/ha. Jest to mój rekord odkąd przejąłem trzeci rok po ojcu gospodarkę, nawożenie głównie opierało się na pociętej słomie bo większość to monokultura zbożowa no i na to kurzak bobek lub slomiasty no i z własnej hodowli obornik od opasów. Bez nawożenia pk w granuli, a na wiosnę dwa strzały saletrzaku canwil(pierwsze dni Marca i za dwa tygodnie druga dawka), łącznie big bag na hektar czyli ok 135N. Sprzedane do Cedrob Rypin po 700 brutto z ich transportem. W tym roku planuję ponad 17 ha pszenżyta i zostaje przy Tadeusie, na jedną działkę tylko planuje kupić kwalifikat Liboriusa lub Gringo. Pszenżyto uprawiam na IV-V klasa, gleby lekkie piaszczyste, północne Mazowsze. 

Opublikowano
1 minutę temu, EmilPlayP napisał:

W piątek 19.07 zakończyłem żniwa, pszenżyto wszystko zostało ważone, bo 90% od razu sprzedałem, resztę zostawiam dla siebie do odsiewu. No i tak odmiana tylko i wyłącznie Tadeus kwalifikat na całości dokładnie 8,1ha, ilość zebrana 50,2 tony, średni plon wychodzi 6,19 t/ha. Jest to mój rekord odkąd przejąłem trzeci rok po ojcu gospodarkę, nawożenie głównie opierało się na pociętej słomie bo większość to monokultura zbożowa no i na to kurzak bobek lub slomiasty no i z własnej hodowli obornik od opasów. Bez nawożenia pk w granuli, a na wiosnę dwa strzały saletrzaku canwil(pierwsze dni Marca i za dwa tygodnie druga dawka), łącznie big bag na hektar czyli ok 135N. Sprzedane do Cedrob Rypin po 700 brutto z ich transportem. W tym roku planuję ponad 17 ha pszenżyta i zostaje przy Tadeusie, na jedną działkę tylko planuje kupić kwalifikat Liboriusa lub Gringo. Pszenżyto uprawiam na IV-V klasa, gleby lekkie piaszczyste, północne Mazowsze. 

Niemożliwe na 4- 5 klasie 6,20tony 🤭

👍👍

Bez PK😀

Opublikowano

Drugi rok z rzędu stosuje głównie pomiot i kurzak bo mieszkam w największym zagłębiu kurników w naszym kraju i idzie dostać go w miarę tanio, robię próby gleby i regularnie wapnuje pola. Trzeci rok z rzędu tniemy na większości działek zbożowych słomę i na to idzie właśnie wapno, z pół gdzie pH było 3.8-4,5 najsłabsza jest aktualnie z pH 5,4. Najgorsze co robię to głównie zboże po zbożu no ale takie mam gospodarstwo, ze zbytem nie ma problemu, w tym roku sporo owsa też miałem, żeby jakoś urozmaicić plodozmian.

Opublikowano

Ja daję kurzak i od gołębi na łąki to trawa nieporównywalnie większa można powiedzieć 2×taka.

Opublikowano
1 godzinę temu, EmilPlayP napisał:

A to czemu nie zostawiłeś więcej po kwalifikacie? Taki towar idzie. Po 85-90 za meter pewnie byś sprzedał.

Opublikowano

Szczerze powiem, że z miejscem trochę kiepsko, ja liczyłem na plon +/- 5 ton, żyto w jednym silosie, jęczmień w drugim. Mam 6 dużych big bagów i 10 zwykłych worków, na 17 ha to spokojnie z zapasem wystarczy, dwie przyczepy od razu kombajniscie, który ma hodowle sprzedałem to zawsze mniejszy ból kartkować przy płaceniu za kombajn. Chyba wstydu nie ma jeśli chodzi o ziarko. 

IMG_20240723_173749.jpg

Opublikowano (edytowane)

Awokado 2 t z ha średnio klasa 5 3 tygodnie suszy w maju 0n 0pk słoma zostaje co roku po wyce Jarej oprysk od chwasta wiosna jesień. Kwalifikat z pszenicy arkadi gentelman dostał ponad 100n trochę soli i superfosfatu siarczanu magnezu dwie tanie grzybówki 4t z ha średnio 4b także szału nie ma ale bywało gorzej

Edytowane przez Grab12
Opublikowano
8 godzin temu, Wpaw napisał:

&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005takie a co niektórym żal dupe sciska. Najlepiej żeby sypało po 3 tony. Wczoraj zgonil mnie deszcz byłem zobaczyć i zrobiłem zdjęcia

IMG20240723125854.jpg

IMG20240723125826.jpg

Już obornik czeka od wiosny. Nie przejmuj się. Rozwalają mnie biznesmeny pszenżyto po 500 a tu szum bo nie dał PK a mu sypało. Ludzie dejta spokój więcej razy się nie pochwałę.

kłos możesz mieć jak ręka ale co z tego jak nie ma obsady kłosów na m2. Dokładnie tak wygladają zboża u mnie w okolicy. Suchy kwiecień i maj, a w czerwcu dowaliło wody. Zboża odrzuciły praktycznie wszystkie rozkrzewienia a potem dostały wody. U mnie takie zboże jak na zdjęciu sypie 4 tony z ha.Przecież jak kombajn tu będzie jechał to normalnie będzie widać ziemię. jeszcze widać że jakieś chwasty odbijają.

Opublikowano
30 minut temu, k16mk napisał:

Tadeus zgruberowany , teraz można pomyśleć o zasłużonym odpoczynku po żniwach 😀

20240722_171748.jpg

Ładnie wymieszane

Azot na rozkład resztek w tym roku poszedł?

39 minut temu, krilan06 napisał:

Zostawiłem C2 Atletusa dla znajomej, poworkowane i poważone i się mnie pyta po ile, to odpowiedziałem - 800 zł/t i usłyszałem że miała ofertę po 500 😂

C2 do siewu to będzie po 100 zł

Opublikowano

A jest sens za mniej się bawić? To trzeba odsypać oddzielnie, często gęsto poworkować mlynkowanie. Zawsze można sobie wziąć z centrali i naszykować na kolejny rok 🤪

14 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Ładnie wymieszane

Azot na rozkład resztek w tym roku poszedł?

C2 do siewu to będzie po 100 zł

Opublikowano
10 godzin temu, krzychu121 napisał:

Masz wyżej czarno na białym. 130-140 n i nic więcej. A plon 7,5 tony to co to by było jakby dał dobrze pk i azotu jeszcze dorzucił. 10 a może 12 ton 

Pisał co 2 rok obornik. Czytaj. 

Jak konkretne dawki daje to PK sztuczne wogole nie potrzebne. 

Dnia 22.07.2024 o 22:46, krilan06 napisał:

Dlaczego? U mnie sprawdzone odmiany pszenżyta, wiem że sypną lepiej niż pszenica 

Nie ma plonu. Pszenica to samo albo lepiej oddaje, koszta podobne a cena na skupie przepaść.