Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Rotondo bardzo dobrze nadaje się na późne siewy, jak w tamtym roku po kukurydzy ziarniówce siałem fajnie to wyglądało ale teraz jak kosiłem totalna tragedia w zbiorniku.

Kolego ma posianą awokado właśnie się dowiedziałem ale jeszcze nie kosił 

Opublikowano
48 minut temu, krystian1982 napisał:

Co z tego że są nowe odmiany jak Borowik najstabilniejszy na słabe gleby

Ja jeszcze łudze sie że znajde cos lepszego choć juz powoli tez chyba dochodze do tego wniosku co ty.

Opublikowano

Zalezy od roku. Jak zadbasz to cos tam zazwyczaj jest choć moj rekord to 5t/ha i mysle ze juz niewiele wiecej sie da wycisnac z takich gleb. A taki jak ten rok to mysle ze bedxie sie kręcić w granicach 3t/ha to sam.se odpowiedz czy sie opłaca...

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

mlecz na metr? 😉

No mlecz rośnie na metr. A nawet na metr i pół urośnie. Mniszek zwany mleczem to nie, ale mlecz tak.

Opublikowano
3 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Bo krzewi się Rotondo mocno, ale i mocno choruje, według mnie na IV klase. 

Będę prorokiem i powiem że z tego Avokado to będzie poślad 😉

@Pafnucy12 @Belaruss820 jak u was Liborius z Radzyńskiej Centrali Nasiennej?

Jedna działka pięknie wygląda na drugiej miotła się wzięła,jaki plon będzie...prawdopodobnie jutro albo w sobotę się dowiem

Opublikowano

Ale żyto tak szybko nie klęknie przed suszą, i jest szansa że coś w ogóle skosisz.

Opublikowano
2 godziny temu, raven18 napisał:

Opłaca się w ogóle siać pszenżyto na słabe gleby? 

Masz alternatywę, żyto, tylko ta cena ...

1 minutę temu, slavvek napisał:

Ale żyto tak szybko nie klęknie przed suszą, i jest szansa że coś w ogóle skosisz.

Tylko 2t pszenżyta to taka sama kasa jak 3t żyta ...

• Like 1
Opublikowano

Kurła od lasu 3 pokosy Zielenica, w kłosach błoto. Kiedy to dojdzie 

Apropo plonu jak 4t na 4kl odda to będzie luks 😑 

Masakra. Poredukowane, przelotów nie ma, ale ziarniaki zaschnięte niewypełnione.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, raven18 napisał:

Opłaca się w ogóle siać pszenżyto na słabe gleby? 

5kl tylko po grochu sieję i na oborniku. 

W tym roku próbuję na 6kl.

Żyto buja ładnie, ale nie chcę  zbytnio kolejnego zboża oddzielać 

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Stoperanu zabrakło ?? 😂🤣 Jak dojdzie to dojdzie, dopiero 15 lipca mamy, w normalnym roku nikt by nie myślał o koszeniu ...

Ale ten jest nienormalny. 

Kosimy bo suche jak pieprz. Przy lasach trzeba zostawiać

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał:

A u mnie do piątku się nie nadawało, z piątku na sobotę 60l/m, dzisiaj w nocy znowu 20l/m, na jutro znowu 20l/m nadają, jak to się sprawdzi to wcześniej niż w czwartek po południu nie będzie co szukać szczescia na polu, gdyby nie te deszcze to można by dzisiaj próbować.

Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko 2t pszenżyta to taka sama kasa jak 3t żyta ...

Rok 2022 koniec czerwca. Susza dokuczała. To nie wygląda jak 2:3, tylko 1:4. Nawożenie i ochrona ta sama.

IMG_20220627_102636.jpg

Opublikowano (edytowane)

To chyba jakies gleby kopalniano- sosnowe ... Na takich trzeba się zastanowić czy warto cokolwiek siać, nie ważne czy to żyto czy pszenżyto.

Sam mam pół ha takiej dzierżawy, w sumie 8ha, i kawałek gleby sosnowej to tam jest loteria 50/50, raz się coś zarobi, raz dokładka, gdyby całe takie było a nie tylko 0.5ha to szkoda roboty żeby wyjść na 0 w średniej wieloletniej.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
20 minut temu, pedro2 napisał:

się kosi się kosi 😛

IMG_5644.jpeg

IMG_5645.jpeg

Opublikowano
51 minut temu, pedro2 napisał:

Przy lesie jak u mnie od północy, wilgoć była i wegetacja jak w normalnym roku. Też mam zielone .

Opublikowano
40 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To chyba jakies gleby kopalniano- sosnowe ... Na takich trzeba się zastanowić czy warto cokolwiek siać, nie ważne czy to żyto czy pszenżyto.

Sam mam pół ha takiej dzierżawy, w sumie 8ha, i kawałek gleby sosnowej to tam jest loteria 50/50, raz się coś zarobi, raz dokładka, gdyby całe takie było a nie tylko 0.5ha to szkoda roboty żeby wyjść na 0 w średniej wieloletniej.

To jest V w/g klasyfikacji, i to realnie taka lepsza, bo resztę i całość VI to już dawno porzuciłem. Z V się męcżę się jak jest w kawałkach z IV. Ale w tym roku to i Ina Vb pszenżyto się nie obroniło.

Opublikowano (edytowane)

Po jednym roku nie ma co się poddawać, u mnie na V tez widać że słabsze jest to pszenżyto, ale to są małe plamy takiej słabszej gleby na całych polach IVa/IVb, nie warto całej działki żytem obsiewać. Kluczowe dać dobrze z wiosny azot, to potem jak dobrze ziemię zakryje to tez inaczej się broni.

Edytowane przez Tomasz0611