Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jutro na suchszych działkach idzie siarka z magnezem 

4 minuty temu, Matey napisał:

Kalkulacje sobie robiłem na 2024 to depresji można dostać

kiedy sypiecie potas czy siarke?

Przed chwilą, tommy66692 napisał:

Panie najpierw kalkujesz i biadolisz a później pytasz kiedy siarka i potas w pszenżycie 😁

Nigdy w pszenżycie nie sypalem potasu na wiosnę a siarki tyle co z rsm a w tym roku wcale bo mam 32 rsm 

Siarka akurat nie wychodzi strasznie drogi a jest potrzebna 

Opublikowano
11 minut temu, Matey napisał:

Kalkulacje sobie robiłem na 2024 to depresji można dostać

kiedy sypiecie potas czy siarke?

To zrób teraz kalkulację dla tych co kupowali azot po 5 tyś za tonę a zboże wyprodukowane na tych drogich nawozach sprzedają po 600-700 zł 

Opublikowano
7 minut temu, krilan06 napisał:

To zrób teraz kalkulację dla tych co kupowali azot po 5 tyś za tonę a zboże wyprodukowane na tych drogich nawozach sprzedają po 600-700 zł 

Dostali dopłatę do nawozu🤭

Sąsiad mi tłumaczył że lepiej wyszedł niż ja a nawóz kupił po ponad 4tys saletrę dokładnie w ten sam dzień jak ja sprzedawałem pszenżyto po 1425🤭

I tekst my już nawozy mamy a ty czemu sprzedajesz?

No to mu powiedziałem że na chleb nie mam 

Wiem że plony wywoził tuż przed żniwami żeby zrobić miejsce na nowe

Opublikowano

@tommy66692 z jesieni nic nie dostaje to musze dać chociaż na wiosne conieco. Z potasem wlasnie mysle czy szaleć już czy czekac na mrozy za dwa tygodnie, o ile sie prognozy nie zmienia

a siare dam na n1 razem z azotem bo taki mam nawóz panie

@krilan06 2022 już w ogóle armagjedon, masa osób wtopiła, ale ktoś miał oszczednosci, ktos dostał dopłate, genralnie pewno bylo z czego dołożyć, tymbardziej że poprzednie lata raczej płaciły. W 2023 produkowane było wg mnie po zbyt drogim nawozie w stosunku do ceny, dlatego na dłuższą mete troche to słabo wygląda. Śmiechy śmiechami, ale w 2023 chyba najwięcej w kieszeni zostanie z gryki bo.... tylko zasiałem i skosiłem. Bym zaczął fikołki z opryskami, nawozami robić to bym mniej miał w kieszeni

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Dostali dopłatę do nawozu🤭

Sąsiad mi tłumaczył że lepiej wyszedł niż ja a nawóz kupił po ponad 4tys saletrę dokładnie w ten sam dzień jak ja sprzedawałem pszenżyto po 1425🤭

I tekst my już nawozy mamy a ty czemu sprzedajesz?

No to mu powiedziałem że na chleb nie mam 

Wiem że plony wywoził tuż przed żniwami żeby zrobić miejsce na nowe

No właśnie ja dopłaty do nawozu nie dostałem bo w ogóle w wymaganym terminie nie miałem zakupów. Gdybym się nie słuchał tych cymbałów z rządu że dopłat na pewno nie będzie, to bym kupił polifoskę. A tak cały limit przepadł 

Opublikowano

Ja na limity się nie oglądałem. Kupowałem co było potrzebne właściwie dzień przed rozsiewem. Jedyny problem miałem z zakupem npk pod kukurydzę. W końcu kupiłem w ostatni dzień roboczy kwietnia z agroloku. I jak się okazało wszystko załapało się do dopłaty 

Opublikowano

Aktualnie dzisiaj trochę sprzedałem po 600netto a jeszcze w piątek było 620netto… odbior z pompą 

7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Takie ładne a przyjechałeś uprawić, nie rozumiem.

:P :D

Czymś dojechać do tego pola trzeba było 

Opublikowano
11 godzin temu, Matey napisał:

żebym miał tak blisko do nawozow ze wschodu to grzechem byłoby nic nie dawać z jesieni :D 

Ja przy samej wschodniej granicy i nie ciekawie z dostępnością. 

Ogólnie jak ktoś kupuje całe samochody to idzie znaleźć ale jak kilka ton to niestety mają klientów w głębokim poszanowaniu.

Coraz bardziej się zastanawiam co lepiej wyjdzie uprawiać ziemię czy uprawiać dopłaty bo to chore że dofinansowanie jest do ha a nie do ilości wyprodukowanej i takie osoby co sypią z metr nawozu na ziemię lepiej może wychodA jak taki co skraca, nawozi full ochrona itd tylko człowiek nie umie tak olewczo podchodzić do tematu.

Pytanie z innej półki liczyliscie koszta poniesione w tamtym roku do zysku i ile czystego zysku zostało wam ha ?