Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Sprzedałeś resztę?

Po ile teraz oferują, chyba coś zdrożało?

Opublikowano (edytowane)

na grzyba kupione pójdzie 375g fenpropidyny za 67zł i ewentualnie tebukonazol 130g za 23zł.

oferta luźna rozmowa z dzisiaj na pszenżyto że niby po 730

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
10 godzin temu, k16mk napisał:

czepiają się PRZYTULI

na nią głównie poprawiam

1 godzinę temu, k16mk napisał:

Tristar

https://dlaroslin.pl/herbicydy-wiosenne/48120-Tristar-50-SG-300G-5903137502049.html#product_content

☝️ Ten środek?

"chwasty średnio wrażliwe na środek w dawce 40 g/ha: fiołek polny, przytulia czepna."

Czyli, że robisz poprawkę na konkretny chwast używając środka, na który ten chwast jest tylko średnio wrażliwy i to w maksymalnej dawce? A wiosną i tak przeczytamy, że to był strzał w dziesiątkę..

Dnia 13.11.2023 o 21:08, k16mk napisał:

tu słyszysz że 19 zł też można

19zl przy zabiegu solo

Też z tego serwisu

" W celu zwiększenia skuteczności zwalczania chwastów (głównie przytulii czepnej) w pszenicy ozimej i w pszenżycie ozimym środek Tristar 50 SG można stosować łącznie ze środkiem:

Tristar 50 SG w dawce 25 g/ha + GALAPER 200 EC w dawce 0,35 l/ha lub

Tristar 50 SG w dawce 25 g/ha + FLUROHERB 200 EC w dawce 0,35 l/ha lub

Tristar 50 SG w dawce 25 g/ha + HERBISTAR 200 EC w dawce 0,35 l/ha."

Przy takiej kombinacji, jak dobrze liczę, to wychodzi  pi x drzwi 12zl + ~ 25zl w zależności gdzieś kupisz drugi środek - wziąłem cenę z pierwszego z brzegu linku. Oczywiście nadal tanio, ale jednak jest różnica między 19, a ~37.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

650 na rękę u mnie oferują, cena od przeszło miesiąca niezienna

Drożej nie będzie,ludzie przestali hodować bo każdy chce wygodnego życia i kto to zje jak świnie polikwidowali i zamiast kupować jak kiedyś to jeszcze sprzedają ,a znowu  gdzieś wywieżdz to koszty transportu wszystko pochłaniają.

A za rok będzie jeszcze gorzej bo zamiast kukurydzy w moich stronach to wszyscy oziminy posieli co zawsze kukurydze masowo sieli.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

U mnie wet był wystawić świadectwo to mówił że powiatowa siedziba rozbudowana dwukrotnie, nowych ludzi naprzyjmowali i zakupili 11 nowych samochodów. Także stwierdził że będą kontrole nawet i 5 razy w roku 😂

• Like 1
Opublikowano

Powinni zacząć od sprawdzenia dobrostanu psów i kotów w mieście. 

Opublikowano (edytowane)
na szybko
TRIBENURON METYLOWY (METYLU) Tribenuron metylowy jest substancją przemieszczającą się w roślinach (działanie systemiczne). Blokuje działanie syntazy acetolaktanowej (acetomleczanowej), enzymu biorącego udział w powstawaniu aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Prowadzi to do zahamowania podziału komórek. Kilka dni po oprysku pojawiają się chlorozy. W warunkach sprzyjających po ok. 10-25 dniach od zabiegu chwasty zamierają.

W badaniu przeprowadzonym w IOR-PIB zaobserwowano wyższą skuteczność chwastobójczą tribenuronu metylowego stosowanego łącznie z adiuwantem olejowym. Na obiektach doświadczalnych bez dodatku adiuwanta znaczenie dla efektywności zabiegu miał także rozmiar kropel opryskowych (tabela).

Daron 64 człowieku małej wiary , masz podszkol się , dajesz adiuwant za 10 groszy i masz 95% skuteczności  !

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

tabela-tribenruon-metylu-adiuwant-wielkosc-kropel.png

mnie w stosunku do ceny wystarczy.

Daron64 ty tak specjalnie żeby ogłupić ludzi czy co , przecież dalej w instrukcji środka też to piszą!!!

W przypadku masowego wystąpienia fiołka polnego i przytulii czepnej lub gdy chwasty znajdują się w wyższej fazie rozwojowej środek Tristar 50 SG w dawce 40 g/ha można stosować w mieszaninie z adiuwantem Asystent+ w dawce 0,05 l/ha.

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
8 godzin temu, k16mk napisał:

.....Daron 64 człowieku małej wiary , masz podszkol się , dajesz adiuwant za 10 groszy i masz 95% skuteczności......

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A weż i podaj adres gdzie kupujesz ten adiuwant za 2 zł/l

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, mi jakoś się wydawało, że adiuwant pomaga poprzez to, że np jest lepsze pokrycie, albo latqiej wnika itd - w zależności jaki.  Ale czy OGÓLNE (bo nie widzę tam wyszczególnienia odnośnie konkretnych roślin) zwiększenie skuteczności o 11%  zmienia fakt, że KONKRETNA roślina jest średnio wrażliwa na dany środek?

Edytowane przez daron64
Opublikowano
4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

https://rolno-ogrodniczy.pl/p25716,hiperion-20l.html

Chyba najtańszy, koszt 0.6-1zł/ha

nawet taniej powinno wyjść ,  0,29groszy/ha gdy weźmiemy pod uwagę że najskuteczniejszy zabieg herbicydowy jest przy ok100-150 litrach wody na hektar.

TRIBEN SUPER 50 SG - HERBICYD DO ZBÓŻ PREPARAT CHWASTOBÓJCZY ZWALCZAJĄCY PRZYTULIĘ CZEPNĄ, JASNOTĘ PURPUROWĄ I RÓŻOWĄ, CHABRA BŁAWATKA I INNE WYBRANE CHWASTY JEDNOROCZNE DWULIŚCIENNE W ZBOŻACH OZIMYCH I JARYCH

ta sama substancja czynna i aż się chwalą na czerwono że zwalcza przytulię .

Opublikowano
daron64 napisał:

czepiają się PRZYTULI

na nią głównie poprawiam

1 godzinę temu, k16mk napisał:

Tristar

https://dlaroslin.pl/herbicydy-wiosenne/48120-Tristar-50-SG-300G-5903137502049.html#product_content

☝️ Ten środek?

"chwasty średnio wrażliwe na środek w dawce 40 g/ha: fiołek polny, przytulia czepna."

Czyli, że robisz poprawkę na konkretny chwast używając środka, na który ten chwast jest tylko średnio wrażliwy i to w maksymalnej dawce? A wiosną i tak przeczytamy, że to był strzał w dziesiątkę..

Dnia 13.11.2023 o 21:08, k16mk napisał:

tu słyszysz że 19 zł też można

19zl przy zabiegu solo

Też z tego serwisu

" W celu zwiększenia skuteczności zwalczania chwastów (głównie przytulii czepnej) w pszenicy ozimej i w pszenżycie ozimym środek Tristar 50 SG można stosować łącznie ze środkiem:

Tristar 50 SG w dawce 25 g/ha + GALAPER 200 EC w dawce 0,35 l/ha lub

Tristar 50 SG w dawce 25 g/ha + FLUROHERB 200 EC w dawce 0,35 l/ha lub

Tristar 50 SG w dawce 25 g/ha + HERBISTAR 200 EC w dawce 0,35 l/ha."

Przy takiej kombinacji, jak dobrze liczę, to wychodzi  pi x drzwi 12zl + ~ 25zl w zależności gdzieś kupisz drugi środek - wziąłem cenę z pierwszego z brzegu linku. Oczywiście nadal tanio, ale jednak jest różnica między 19, a ~37.

tribenuron (corida) 100 kupiłem po 40 zł do tego fluroksypyr Dicolen 300 zł za 5 l

Opublikowano
19 godzin temu, krilan06 napisał:

Co, po jednym dniu? 😂

tak po jednym dniu bez śniegu 🤣

7 godzin temu, forestrider18 napisał:

A te żółte pasy to nie czasem słoma po kombajnie? 

nie słomę gość zabierał , a po prawo od drogi Tadeus i słoma cięta.

zdjęcia z bliska , a co gorsza nawet w Tadeusie małe plamki się pojawiają a chwasty widać zielone .

20231120_143805.jpg

20231120_144049.jpg