Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co polecacie na wiosnę na 1 i 2 liścienne czym można pryskać jęczmień, pszenżyto, żyto w niedużej cenie. Presji wielkiej nie ma trinity dobrze podziałało większość chwastów wykończyło gdyby nie te opady co raczej nie jest normą 150 litrów na przełomie października i listopada to pewnie by była skuteczność 100% ale na pogodę wpływu nie mamy. Dlatego szukam czegoś taniego bo zielnika na polu nie ma.

Opublikowano

To zadaj to pytanie końcem marca jak będzie wiadomo co zostało i w jakiej skali

Opublikowano
46 minut temu, Agrest napisał:

To zadaj to pytanie końcem marca jak będzie wiadomo co zostało i w jakiej skali

Dobierać oprysk pod chwasty? Wymyślasz. Jesienią wybierasz oprysk za 19zl/ha i już wiesz, że wiosną zrobi robotę.

Opublikowano
8 godzin temu, Franklin328 napisał:

Panowie podzieliłby się ktoś doświadczeniami z pszenżytem jarym? Mało u mnie popularne-praktycznie nikt nie sieje. Doszły mi nowe dzierżawy i akurat pszenżyto najbardziej by mi pasowało.

Tak jak koledzy wyżej podpowiadają, tak samo i ja Ci podpowiem siej jeszcze w tym roku tylko odmianę przewódkę bo jak posiejesz wiosną to po pierwsze późno żniwa wtedy wyjdą, a po drugie to wszyscy wiemy jakie są ostatnio suche lata i wiosennym siewem można nieźle się wtopić. Ja siałem u siebie odmianę Mazur, z tym, że u mnie był to wysiew wiosenny i powiem Ci, że jest to dość dobra odmiana, u mnie przy wiosennym siewie plon zakręcił się w okolicach 3.5-4 t/ha, no i ta odmiana jest także polecana jako przewódka.

7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Jare nigdy nie odda tyle co ozime, no ale jak mus to mus. Wiem że @WitekRolnik siał jare 

Dokładnie, miedzy jarym a ozimym w plonowaniu jest dość duża przepaść. Dobrą masz pamięć, raz siałem i teraz gdybym siał formę jarą to bym jednak wybrał siew jesienny jako przewódka.

Opublikowano
6 minut temu, daron64 napisał:

Dobierać oprysk pod chwasty? Wymyślasz. Jesienią wybierasz oprysk za 19zl/ha i już wiesz, że wiosną zrobi robotę.

Co to za oprysk🤔 , tańszy od wody święconej 😛

Opublikowano
52 minuty temu, Agrest napisał:

Wcale nie musi być to złe rozwiązanie

A ja nie twierdzę, że to złe rozwiązanie. Więcej - mam głębokie przekonanie, graniczące z pewnością, że wiosną dowiemy się, że "był to strzał w dziesiątkę" itd 

Opublikowano

Na dwuliścienne tak.

Na miotłę już nie. Choć przy czystych polach i sporej obsadzie miotła nie musi być problemem. 

Opublikowano (edytowane)

Byłem na imprezie i od eksperta med nikt poprawek na miotłę nie robił i czysto aż do żniw.

A jak on walnoł podwójną dawkę bakary to to samo co eksert med 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Różnymi opryskami na jesieni pryskalem i od różnego dziadostwa musiałem robić poprawki, ale akurat miotle zawsze wycinal każdy stosowany jesienny oprysk

Edytowane przez daron64
Opublikowano
Dnia 11.11.2023 o 12:10, krilan06 napisał:

Siej najwcześniej jak się da, a najlepiej odmiany przewódkowe jeszcze teraz

Przewódka odpada niestety bo do świąt mnie nie ma, tak to bym się na pewno zdecydował ją posiac. No ale trudno ruszę z wiosny od razu jak będą warunki. Dzięki ;)

Opublikowano
Dnia 11.11.2023 o 20:30, daron64 napisał:

Nie każdy jest takim BOGACZEM jak ty co pryska na jesień za 200zł na wiosnę 200zł  , pewnie 3 razy od grzyba3 razy robak skracanie mikro-makro paliwo woda ...itp  pewnie ponad 2000zł cię to kosztuje ! a tu słyszysz że 19 zł też można i niektórym 6 ton wystarcz ,  chyba się trochę zatrzasnąłeś 🤣

Opublikowano
18 minut temu, k16mk napisał:

Nie każdy jest takim BOGACZEM jak ty

Nie każdy jest takim BOGACZEM jak ty, żeby na jesieni kupować oprysk, pomimo że nie wie się, jakie chwasty wiosny dotrwają/na wiosnę wyjdą. Niektórzy myślą, żeby zrobić oprysk przede wszystkim skuteczny. Niektorzy robiąc zabiegi nie myślą o uspokojeniu sumienia (czy jak to tam ująłeś). Ale wiadomo, że jak ty tak robisz, to nie jest wyrzucenie pieniędzy w bloto. U ciebie jak by nie wyszedł, to i tak napiszesz, że to był za***isty wybor dawki/środka/terminu itd.

21 minut temu, k16mk napisał:

pewnie 3 razy od grzyba3 razy robak skracanie mikro-makro paliwo woda ..

2x fungi, 0x isenktycydy, 1x skracanie, 2x mikro-makro - w porównaniu do ubiegłego roku - 0x fungi, 0x insektycyd, 0x skracanie, 1x mikro/makro, -35kg N/ha - w skrajnym przypadku ponad 3t/ha  plonu różnicy (średnio ~2)

Paliwo, woda - u mnie koszt, a u ciebie -  przy nie wiadomo, czy potrzebnym zabiegu - już nie?

31 minut temu, k16mk napisał:

niektórym 6 ton wystarcz

Mam na tyle mało ha, że wolę zrobić zabiegi skuteczne, niż tanie - finansowo ani nie zbankrutuje, ani życia na nowo sobie nie uloze. 

Jasne, że jak ktoś ma dużo ha, to skala robi robotę i każda zaoszczędzona złotówka potrafi zrobić różnice i w ostatecznym rozrachunku do niektórych zabiegów nie opłaca się dopłacać itd. 

Ja, jak pisałem, mam na tyle mało ha, że wolę zarobic mniej (przez dodatkowe/droższe zabiegi), ale jak wyjdę na pole to morda się cieszy na widok zboza. Mam ten komfort, że nie muszę liczyć każdej zlotowki włożonej/wyciągniętej z gospodarki.

23 minuty temu, k16mk napisał:

się trochę zatrzasnąłeś 

Aż poszedłem sprawdzić - nie, nie zatrzasnalem się, ale dziękuję za troskę.

Opublikowano

Powtórzę jeszcze raz , w porcie , na mieszalni pasz , drobiarz na kurniku  , czepiają się PRZYTULI , cała tajemnica dlaczego na nią głównie poprawiam.

Opublikowano
Dnia 11.11.2023 o 20:30, daron64 napisał:

Co to za oprysk za taką cenę?