Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Było 700

Potem spadło na 650

Teraz drgneło na 670, tak jakby co

11 godzin temu, Agrest napisał:

Wilg. 16,8% potem popadało i po robocie

Aby słupem nie chciało stać po wysypaniu 😄, a tak na poważnie to w słonecznie dni otwieraj magazyn, ze 3x przemieszaj i powinno być okej

Opublikowano

Prawie 17 wilgotności to chyba na 20cm by trzeba było wysypać żeby to przeschlo. U siebie przy ~16 wysypane na niecały metr - otwarte magazyny, szuflowane - nic nie zeszło.

U nas już prognozę zmienili, od soboty poprawa pogody. Jakieś przelotne niekiedy pokazują, ale generalnie ma być ciepło i słonecznie. Jak nie popads teraz, to w sobotę może wyjadę spróbuję - chociaż kombajn się ustawi

Opublikowano

Zrobione 2 ha, około 15t.

Pierwsza przyczepa 16,5%, kolejne 15,8, 15,5 i 15.

No i jak lunęło z byle czego tak zakończyło żniwa.

Za takie 16% propozycją 680 brutto.  Chyba nie sprzedam bo tylko na koszty wystarczy

Opublikowano

A mnie Tadeus zmusił do sprzedaży , szybko poszło wczoraj zamówione 2 samochody , dziś jedno auto załadowane , zwolniło się trochę miejsca i będzie najwyżej kasa na nawozy .

20230809_081845.jpg

Opublikowano
37 minut temu, k16mk napisał:

A mnie Tadeus zmusił do sprzedaży , szybko poszło wczoraj zamówione 2 samochody , dziś jedno auto załadowane , zwolniło się trochę miejsca i będzie najwyżej kasa na nawozy .

20230809_081845.jpg

Tak sypał że aż miejsca brakło 🤔

Opublikowano

Panowie rozważam siew w tym roku tadeusa, macie jakieś opinie, w zeszłym roku miałem dinaro i sypnelo 9.6t (nawet nie liczyłem na tyle  ale najwięcej ile mi się udało w życiu wycisnąć z ha)

Opublikowano

Tadeus 5 i 6 klasa jakieś 15% spalonego przy 1 zabiegu fungicydowym ponad 6ton, dla mnie rewelacja lepszej odmiany jak na razie w gospodarstwie nie miałem. Ziarno piękne grube, a deszczu bardzo mało ponad  miesiąc bez kropli.

Opublikowano (edytowane)

u mnie tadeus czeka na koszenie , i czytając wasze rewelacje co do tadeusa , to u mnie 4 kl , a wygląda ładnie  ok. 12 powinno być🤔.... a i dwa

m-ce bez deszczu

Edytowane przez farmerss34
Opublikowano

U mnie carmello. Stanowisko po grochu. Pod korzeń dostał 15m³ pofermentu. Dwie dawki azotu. Z pofermentem około 150kg/N/ha. 4-5klasa susza wystapiła. Plon około 5t także tragedia. Koszta na 0.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.08.2023 o 21:07, Agrest napisał:

Brutto czy netto, z transportem kupującego czy Twoim?

Brutto transport ich.

Dnia 9.08.2023 o 21:07, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Tak sypał że aż miejsca brakło 🤔

dosłownie tak było i ciekawe co dalej bo z 2 autem cisza pewnie będzie po weekendzie a max w sobotę to dalej żniwa.

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
7 godzin temu, k16mk napisał:

ciekawe co dalej bo z 2 autem cisza pewnie będzie po weekendzie

Może być że wogóle nie przyjedzie.

Mój odbiorca powiedział że tylko dzięki ujowej pogodzie idzie jeszcze gdzieś pszenżyto upchnąć.  Jak ruszą żniwa będzie klapa totalne.