Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Co myślicie o pryskaniu na chwasty dwuliscienne Mustangiem w tym tygodniu? Ma byc cieplo do konca tygodnia. Czy jezeli beda pozniej przymrozki to chwasty nie odbija? 

Opublikowano

Najniższa dobowa przez bodaj 5 dni dla mustanga to 6⁰C. Noce obecnie ciągle s okolicach zera.

Dlatego wiosną ciężko podjąć decy,ję z odchwaszczaniem i lepiej robić jesienią, nawet gdyby przyszło robić poprawkę, bo wówczas możemy zabieg przesunąć w czasie

Opublikowano (edytowane)

J tam bym czekał dopieru co się wiosna zaczęła a te prognozy to o kant d*pę potłucz,on weżnie i większe ziele i można robić puzniej, no ale jak ma być ciepło u ciebie powyżej 5c przez tydzień i wierzysz pogodzie to pryskaj poco będzie rosło.

Na axiala to trzeba jeszcze cieplej min 10c przez tydzień.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Jak tam sypiecie już 2 dawkę?

Ja dziś siałem od 120-200 kg saletry w zależności od potencjału gleby, pięknie popadało + była burza po aplikacji więc wykorzystanie będzie świetne

Pierwszą dawkę 60 N dałem 23 luty i widać efekt, ci co nie dali to jak ktoś wcześniej pisał znikają w oczach te zboża coraz gorsze.

• Like 1
Opublikowano

Znikają te zboża ale chłop nie pójdzie sypać nawozu bo powie, że przecież jeszcze nie ruszyło do góry to nie ma co sypać.

@Strongmantu nie chodzi o to, że weźmie większe ziele, ale o to, że im dłużej chwast sobie żyje tym więcej składników wyżre, dlatego trzeba starać się jak najszybciej je likwidować. Ale w tym przypadku już niestety temperatury powietrza trzeba pilnować i czasami trzeba poczekać cierpliwie na ocieplenie

Opublikowano
13 godzin temu, Janeczko napisał:

Ile z 3-4 tygodnie zanim zacznie ?

Zależy jakie będą temperatury, teraz fajne warunki bo pada i nie będzie strat z mocznika tak więc rób jak uważasz 

Opublikowano

Ja się miotam czy w czwartek robić N2 we wrześniowych pszenżytach. Rsm by szedł.

Te z 29 października dostały już mocznik na N2.

Na zdjęciu Tadeus, zrobione tak by ładnie było🤭

20230319_142302.jpg

Opublikowano

Akurat mróz w aplikacji nawozu nie przeszkadza.

Mam nadzieję że prognozy się nie sprawdzą bo dziś wypluło -7 na czwartek. Teraz 3 dni ciepła to porzeczka odsłoni pąki kwiatowe.

Opublikowano

Patrząc na długoterminową to do maja nie ma warunków na herbicyd

Opublikowano

Prognozy to długoterminowe to nie działają , zima też miała być , to była na początku i zaraz się zwineła,  

U mnie wczoraj taki zamróz zaczął wieczorem się robić , około 20 zero stopni no myślę przymrozek  bedzie , a rano 3 plus , i około 9 deszczyk popadał a teraz zachmurzenie .

Dobrze bo już lekka ziemia przeschła za mocno jak i gliny na zboczach , a w dołkach w tym czasie zdąży odejść ta poprzednia i może się wyrówna .

Opublikowano

Tak i u mnie było.

O ile długoterminowe nie są dokładne , o tyle kierunek zmian pokazują. Kilka miesięcy obserwuję i się sprawdza każde ochłodzenie czy ocieplenie. Już jest to jakaś baza wyjściowa do podejmowania decyzji.

Opublikowano

Długoterminowo to pokazują dopiero po 15 wzrost temperatury. Opady cały czas mniejsze lub większe. Najbardziej to się boje, żeby zboże nie uciekło że skracaniem. Słabsza dzilkanto bez obaw, ale koło domu dość duże już jest. A odmiana co mam, to niby CCC słabo znosi i zalecają tylko moddus. Choć może jak nie będzie temperatury to i nie ucieknie. 

Zielsko tylko plackami, więc nie powinno być źle