Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Szukajcie a znajdziecie xD Z 1.5t pszenicy za 5l.

W mojej okolicy słyszałem o 0,8t pszenicy za 5l. Tak czy inaczej póki co nie był po wycofaniu potrzebny. Łokasia załatwiałem wyjazdami inazumą o 1 w nocy.

Opublikowano

Srogo. Przed wycofaniem płaciłem 203. Tera na Ukainie pewnie stówka,Jednakże nikogo nie zachęcam do importu ;) 

Opublikowano
W dniu 24.10.2025 o 14:49, Tomasz0611 napisał(a):

Szukajcie a znajdziecie xD Z 1.5t pszenicy za 5l.

Wystarczy ciut znajomości i każdy kto chce kupi, ostatnia cena jaką słyszałem to ok 450 za bańkę 5tke, podobnie jak np z expert met, niby wycofany ale jak ktoś chce to kupi jeszcze, sam zrobiłem sobie zapas dość duży bo to dobry środek, wystarczy dodać dff i za stówkę robimy kompleksowe odchwaszczanie. 

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, EmilPlayP napisał(a):

Wystarczy ciut znajomości i każdy kto chce kupi, ostatnia cena jaką słyszałem to ok 450 za bańkę 5tke, podobnie jak np z expert met, niby wycofany ale jak ktoś chce to kupi jeszcze, sam zrobiłem sobie zapas dość duży bo to dobry środek, wystarczy dodać dff i za stówkę robimy kompleksowe odchwaszczanie. 

A pod jakim względem Ecpert byłt dobry? Bez DFF to u mnie było gorzej jak po samym CTU. CTU+DFF zjadał d*pą Experta w/g mnie i taniej.

Opublikowano
Godzinę temu, FarmerDyzio napisał(a):

No to zachowaj te info dla siebie a nie piszesz na ogólnodostępnym forum.

Stwierdzam tylko fakty, sam nie sieje rzepaków i wystarcza mi zwykły perytroid na zboża. 

18 minut temu, 01_Spider napisał(a):

Może kolega EmilPlayP ma gospodarstwo na ukrainie lub białorusi to sobie może pisać.

Nawet dwa od razu 😂 ja rolnik hobbysta 25ha zboża i 11ha łąk, który pracuje na 3 etaty. 

20 minut temu, slavvek napisał(a):

A pod jakim względem Ecpert byłt dobry? Bez DFF to u mnie było gorzej jak po samym CTU. CTU+DFF zjadał d*pą Experta w/g mnie i taniej.

Expert dobry bo to typowa doglebówka i zdarzało się tak, że solo w dawce z etykiety potrafił tak zadziałać, że było czysto do żniw. To chyba zależy od pola i z jakimi chwastami są problemy bo u mnie na jednym polu chabry, na innym po łące co roku wyskakuje ostrozeń i liczę się z poprawka, nie wiem czy samo ctu i dff wyczyści przytulie lub bodziszka. W ubiegłym roku pewien starszy handlowiec podał mi taka mieszaninę : 0,23 expert 0,3 dff i 1L ctu, zrobiłem 6 ha na próbę i było lux tylko już cenowo nie było tak fajnie. Bez powodu nie są wycofywane dobre i tanie rozwiązania. Jeśli Tobie sprawdza się ctu i dff to najważniejsze. 

Opublikowano
4 godziny temu, Strongman napisał(a):

A jak go mają niby wykryć.

Rozmawiałem z dziewczyną z OSCHR co mi próbki gleby zabierała, to mówiła, że mają bardzo dużo zleceń z PIORIN'u na pobieranie próbek do badania gleby na pozostałości ŚOR. 

Opublikowano
52 minuty temu, EmilPlayP napisał(a):

Stwierdzam tylko fakty, sam nie sieje rzepaków i wystarcza mi zwykły perytroid na zboża. 

Nawet dwa od razu 😂 ja rolnik hobbysta 25ha zboża i 11ha łąk, który pracuje na 3 etaty. 

Expert dobry bo to typowa doglebówka i zdarzało się tak, że solo w dawce z etykiety potrafił tak zadziałać, że było czysto do żniw. To chyba zależy od pola i z jakimi chwastami są problemy bo u mnie na jednym polu chabry, na innym po łące co roku wyskakuje ostrozeń i liczę się z poprawka, nie wiem czy samo ctu i dff wyczyści przytulie lub bodziszka. W ubiegłym roku pewien starszy handlowiec podał mi taka mieszaninę : 0,23 expert 0,3 dff i 1L ctu, zrobiłem 6 ha na próbę i było lux tylko już cenowo nie było tak fajnie. Bez powodu nie są wycofywane dobre i tanie rozwiązania. Jeśli Tobie sprawdza się ctu i dff to najważniejsze. 

Doglebówkii jesienne to zależy jak ta gleba uprawiiona. Jak masz bryły, to wiadomo mróz roszadzi i będzie rosło. Jak zwierzyna Ci podróżuje to też.

Opublikowano
29 minut temu, jacor73 napisał(a):

Rozmawiałem z dziewczyną z OSCHR co mi próbki gleby zabierała, to mówiła, że mają bardzo dużo zleceń z PIORIN'u na pobieranie próbek do badania gleby na pozostałości ŚOR. 

U nas jeszcze nie słyszałem żeby było takie zlecenie i żeby u kogoś były pobierane takie próbki. A jest sporo gospodarstw w ekologii gdzie mocny jest na to nacisk. 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Pewno jak ktoś podskarży bo tak to wątpię w to ludzie trzęsą rozmaite Oborniki zimą rozlewają gnojowicę i wiedzą że jest zakaz i inni co nie mają też wiedzą i jest okej

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
6 minut temu, slavvek napisał(a):

Doglebówkii jesienne to zależy jak ta gleba uprawiiona. Jak masz bryły, to wiadomo mróz roszadzi i będzie rosło. Jak zwierzyna Ci podróżuje to też.

U mnie jest sporo pola gdzie zwierzyna przechodzi i po doglebowce jest czysto. Tak samo mam dużo ciężkiej ziemi gdzie są małe bryły ziemia ilasta i glina i tak samo nie ma poprawek po doglebowce na jesieni.

Opublikowano
15 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

U mnie jest sporo pola gdzie zwierzyna przechodzi i po doglebowce jest czysto. Tak samo mam dużo ciężkiej ziemi gdzie są małe bryły ziemia ilasta i glina i tak samo nie ma poprawek po doglebowce na jesieni.

To znaczy, że nie masz banku nasin chwastów i nie musisz pryskać;)

Opublikowano

Mieliście jakieś doświadczenia z sianiem pszenżyta w listopadzie? Ja w tamtym roku siałem 21 października i było ok , ale teraz to już chyba za późno kukurydza jeszce stoi w najlepsze i bez przerwy pada...