Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 24.09.2025 o 07:14, Agrest napisał(a):

Ale jeśli kupujesz np zaprawione kinto plus to centrala nie kupuje kinto bez barwnika. I to zboże musi być czerwone o ile jest zaprawione rzetelnie. 

Dlaczego ja w betoniarce mogę zrobić taki towar  a z centrali po profesjonalnych zaprawiarkach czasem trzeba szukać czerwonej plamki na ziarniaku?

Kiedyś robiłem dodatkowo z systivą. Wówczas nasiono śliskie niemal jak proso z jeszcze intensywniejszą barwą.

Kupiłem jęczmień z kinto i systivą i ani barwy ani śliskości którą obie zaprawy nadają.

20250920_141222.jpg

20250829_164401.jpg

To ziarnon u góry sam zaprawiales? Ile.wody na 100 kg dajesz?

Opublikowano

Ja na słabych glebach sieje 320 sztuk, na wiosnę obserwuję jak wygląda łan, jak jest gęsto, dawka zasilająca idzie, jak trzeba dojrzewać, idzie większa. Nigdy nie miałem problemu z nadmiernym zagęszczeniem, a i plony wychodzą przyzwoite. Roślina odrzucając rozkrzewienia, najpierw wyciągnie z nich wszystko to, co w nich zgromadziła. Przecież to nie jest jak z jaszczurki ogonem, że odpada zielona część rosliny

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Jak będzie konkurować to powinnien być lepszy system korzeniowy 🙈

Właśnie będzie gorszy jak rośliny konkurują, bo wtedy walczą o światło i całe siły kierują w część nadziemną zamiast spokojnie rozwijać system korzeniowy. Zaasiej w poplon 20kg/ha rzodkwi oleistej a obok 30kg/ha i porównaj korzenie ...

Godzinę temu, Miodek11500 napisał(a):

Przecież to nie jest jak z jaszczurki ogonem, że odpada zielona część rosliny

Trochę jest. Więcej rozkrzewień to większa powierzchnia parowania, więc gdy przychodzi susza to ty tracisz cenną wodę. A ostatnie lata raczej są za suche a nie za mokre.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

No i posiałem rotondo, celowałem w 350 nasion ale oczywiście zapomniałem o poślizgu koła i wyszło 325. Także jak widać nie wiele więcej od zalecanej normy (250-300). Zwolennicy małej obsady możecie spać spokojnie 😁 

Opublikowano

To pole chyba mi w tym sezonie nie wyschnie 🤦 

Standardowo - gdzie lżejsza ziemia, to bajka. Gdzie ciężka, to w dwóch miejscach jakąś masakra. W rogu pola, na górce, takie gluty jak na 2 foto. Całe szczęście, że to tam mały kawałeczek.  A tam, gdzie wcześniej wrzucałem zdjęcia, co woda stała - to stoi dalej. Gdzieś może z połowę tego dolu posiałem. Nie odczepiam agregatu, ma nie padać przez weekend, to może po niedzieli pojadę zobaczę, czy da dosiac. Ale generalnie to posiane.

IMG_20250925_132132037_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20250925_142038824_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250925_141759550_HDR_copy_1152x2048.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Właśnie będzie gorszy jak rośliny konkurują, bo wtedy walczą o światło i całe siły kierują w część nadziemną zamiast spokojnie rozwijać system korzeniowy. Zaasiej w poplon 20kg/ha rzodkwi oleistej a obok 30kg/ha i porównaj korzenie ...

Tam pieprzysz pan

Dziadki siały po 3 metry i przeżyły 😆

Zoba jaka już jest 

A gęsta w ciul

IMG_20250925_145708_7.jpg

IMG_20250925_095326_9.jpg

Opublikowano

Jutro Comodoro sieje :)) okoŁo 295szt ustawione.

Mam też Fanfaro. Z tym porastaniem w kŁosie, to też nie wiem.

W tym roku żniwa mokre i późne jak nigdy padaŁo co chwilę, nic nikomu nie porosŁo. MaŁo tego po talerzówce przed orką okoŁo 15września na wierzchu znalazŁem koŁosa z ziarnami i zero kieŁka (tu odmiana sekret) . I wrześnień nie byŁ suchy.

Opublikowano
47 minut temu, pedro2 napisał(a):

Tam pieprzysz pan

Dziadki siały po 3 metry i przeżyły 😆

Zoba jaka już jest 

A gęsta w ciul

IMG_20250925_145708_7.jpg

IMG_20250925_095326_9.jpg

U Tomasza standardowo swoje teorie ma, a że często mało pokrywające się z rzeczywistością to już mało ważne 😆

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Gimmeshelter napisał(a):

U Tomasza standardowo swoje teorie ma, a że często mało pokrywające się z rzeczywistością to już mało ważne 😆

U Ciebie za to zawsze 100% wiedzy xD Obsada musi być odpowiednia ... Dziadki kiedyś łąki siały, a potem na wiosnę jeden grzyb ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Miodek11500 napisał(a):

No ale dziadki nie zaprawiali, oraz nie chronili od grzyba chemią.

Sąsiad z zeszłym roku siał zaprawiane z centrali, tylko on wie lepiej, i zamiast wysiać 155kg które wychodziły z obliczeń, to zasiał 230kg bo on tak sieje, na wiosnę grzyb był straszny ...

Opublikowano
11 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Kultywatorem starym po ramę takie coś, bez żadnych wałów i broń. Najlepiej schnie przynajmniej u mnie jak jest mokro. 

Jakby to była wiosna i lżejsza ziemia, to tak, ale to co tutaj na zdjęciu, to jednego dnia popadało z rana, cały dzień potem słońce, następny dzień cały słońce i zruszylem to i wczoraj po południu dopiero wjechałem tam siać i tak wyglądała wierzchnia warstwa. Czyli po deszczy 2 i pół dnia słońca przed siewem i raz zruszone. Tam, gdzie ta woda stała, to tam by pomogło, ale trochę strach bylo wjeżdżać czymkolwiek. A tutaj zwyczajnie ta glina nie wysycha nic. Ale to tego najgorszego to takie parę placków jest tylko. oznaczmy jak wschody w tych miejscach będą. W tym ze zdjęcia to pewnie nic nie wzejdzie, ale tam akurat i tak mam dwa duże kamienie zaznaczone na koparkę, to ona tam to jeszcze zmasakruje.

Opublikowano
19 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Trzeba by chyba dać azot dopiero w połowie kwietnia żeby się nie dokrzewiło na wiosnę 

Złe podejście, nie można tak późno podawać azotu. Trzeba mu dać szybko i wcześnie coś do jedzenia ale nie dużo, nie dopuścić do głodowania. Inaczej będą bardzo krótkie kłosy

Opublikowano
49 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Wczoraj zasiałem Carmelo i Liboriusa 

IMG_20250925_130224_HDR~2.jpg

Po 400 sztuk na metr 😛😛😛

Nie za dużo??? Ja Heroico będę siał 330 i to tak górna granica. Liboriusa mam znów od Wróblewskiego to będę siał maksymalnie 320 ziaren