Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie dajcie w ciemno zróbcie badanie  w tym roku niepotrzebnie magnez dawałem a mam bardzo wysokie zasobności fosfor i potas dno i wodorosty jedynie pH git a ostatnia próbka to 44mg magnezu na 100 a pH 4.9

IMG_20250902_162915404.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zależy ile ha do zasiania, na kilku to może się okazać że nabawisz się z tym za kilka PLNów ...

No akurat i mnie na 8ha wychodzi sporo taniej i przy tym więcej składników niż w  200kg pol6 

Opublikowano

Pojechala cześć pszenżyta za zawrotne 600netto, - 20zl/t za wilgotność (15.5).

Nie doceniłem Tadzika. Gęstość 69.9. To co poszło + to co zostało to myślę, że zakręci się jednak pod 8t. Ale to później się zobaczy, bo trochę sobie do siewu, trochę ktoś chce wziąć. No i to co zostało to w 3 kupach leży, to ciężko powiedzieć czy tu są 3t, czy 5t.

Pszenica paszowa zawrotne 610netto, -20 za wilgotność, -20 za zanieczyszczenia (jak źle weźmie próbkę, bo na części miałem sporo stokłosy). No ale tu wilgotność z próbki 15.7 wyszła. Zostawiłby człowiek i czekał lepszych cen. Ale ile będą lepsze? Kiedy? Czy wtedy nie będą na skupach bardziej marudzić i nie będzie problemu żeby to w ogóle sprzedać? Czy przy tej wilgotności zaraz jakiś robak się nie przypaleta?

• Sad 1
Opublikowano

I dlatego często siew pszenicy traci ekonomiczny sens.

Spinaj się z ochroną nawożeniem a na koniec kalkulator pokaże że z pszenżyta masz więcej.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał(a):

Dlatego już dawno zrezygnowałem z pszenicy, o ile w mokrych latach wychodziła lekko lepiej na moich glebach, to przy latach suchych pszenżyto wychodziło dużo lepiej. W kilkuletniej średniej ekonomicznie lepiej wychodziło pszenżyto.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

Spinaj się z ochroną nawożeniem a na koniec kalkulator pokaże że z pszenżyta masz więcej.

Po ile pszenżyto ?. Jak pszenica paszowa po 600 zeta .

Opublikowano

No napisał Ci wyżej Darek że pszenżyto 600 netto -20, a pszenica 610 - 40 za potrącenia. I plon dużo niższy

Opublikowano

Pszenica słabsza działka trochę. Agrotechnika taka sama - siew, zabiegi, koszenie - takie same daty. Te same środki (jesień od chwasta, wiosna T1, T2, R1, siarczan, mocznik, odżywki, mikro, na owada coś najtanszego), ten sam dzień koszenia. Pszenżyto lepsza działka, pszenica więcej azotu dostała.

Pszenżyto zboże po zbozu, pszenica cześć zboże po zbozu, cześć po gryce, co tam wcześniej pisałem. To ta po gryce mogłaby z pszenżytem konkurować. Ta po zbożu, to tylko miejscami miała jakikolwiek podjazd.

Może pszenica miałaby u mnie sens, ale musiałbym zmianowanie mieć, a to znowu u mnie problem z kombajnem jak coś nie jest w terminie typowych zniw. 

Albo inaczej. W tym roku nie znam nikogo, kto by narzekał na plony. W tamtym roku różnie. To poniżej zdjecia:

- pszenica, z tego roku, po gryce, w najlepszym miejscu 

- pszenżyto z ubiegłego roku (ta sama działka, co pszenica) zboże po zbozu, jedno z lepszych miejsc 

IMG_20250618_122229397_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20240525_194541462_copy_918x1632.jpg

Teraz, krilan06 napisał(a):

Ale pszenica w detalu lepiej schodzi, wszystko idzie po 900

Może u Was. Mam wystawione pszenżyto i pszenicę po 700, to za pszenżytem parę osób dzwoniło (pewnie do siewu, choć ja oczywiście materiału siewnego nie sprzedaje). Za pszenica nikt.

Trzeba by mieć czas. W tamtym roku ch*jowa pszenicę jara sprzedawałem za grosze, to chyba 3 osoby tylko zadzwoniły, a 90% wziął koleś niby co kurnik jakiś ma.

Opublikowano

Maryjo święta 😳

Ja mam dużo hodowli w okolicy to jeszcze jakieś pieniądze są za zboże, a tu po 600 oddawać 😑

40t ze żniw tylko pojechało po 710 netto bo już nie było gdzie upychać.

Do siewu 10t się sprzedało po 800. 

Resztę mam nadzieję rozbiorą na pasze do żniw. 

Z tym, że owies wolą bardziej 

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał(a):

Pojechala cześć pszenżyta za zawrotne 600netto, - 20zl/t za wilgotność (15.5).

Nie doceniłem Tadzika. Gęstość 69.9. To co poszło + to co zostało to myślę, że zakręci się jednak pod 8t. Ale to później się zobaczy, bo trochę sobie do siewu, trochę ktoś chce wziąć. No i to co zostało to w 3 kupach leży, to ciężko powiedzieć czy tu są 3t, czy 5t.

Pszenica paszowa zawrotne 610netto, -20 za wilgotność, -20 za zanieczyszczenia (jak źle weźmie próbkę, bo na części miałem sporo stokłosy). No ale tu wilgotność z próbki 15.7 wyszła. Zostawiłby człowiek i czekał lepszych cen. Ale ile będą lepsze? Kiedy? Czy wtedy nie będą na skupach bardziej marudzić i nie będzie problemu żeby to w ogóle sprzedać? Czy przy tej wilgotności zaraz jakiś robak się nie przypaleta?

Ale teraz nędza z tą pszenicą,w żniwa sprzedałem po 700 i u nas żadnych potrąceń za zanieczyszczenia nie ma 

Opublikowano
11 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Od 3 do 5. Możesz popatrzeć w galerii jak u mnie wypada Liborius i Heroico 

U mnie też takie ziemie. Chciałbym nabyć jakąś nową odmianę na rozmnożenie i właśnie się zastanawiam nad Liboriusem.

Opublikowano
55 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ale teraz nędza z tą pszenicą,w żniwa sprzedałem po 700 i u nas żadnych potrąceń za zanieczyszczenia nie ma 

U nas kto sprzedawał w zniwa z początku, to też taka cena jak u Ciebie. Tam gdzie sprzedawałem, to mówili, że w żniwa musieli zamknąć skup na 2tyg, bo moment ich zasypali i nie dawali rady wywozic zboża. 

Opublikowano
10 godzin temu, wsbil napisał(a):

Cezaro na jesieni a na wiosnę dodatkowo na miotłę.

Głupiego robota. Wiosną to można dwuliścienne poprawić a nie...

1 godzinę temu, Sim95 napisał(a):

U mnie też takie ziemie. Chciałbym nabyć jakąś nową odmianę na rozmnożenie i właśnie się zastanawiam nad Liboriusem.

Będziesz zadowolony 

8 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Tadeus to odmiana na lżejsze ziemie ? Na 4/5 klasę sie nada ?

Na IV tak 

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

Co tam polecasz? Jakies dff? Mam jeszcze metrybuzyne na stanie... 

Jest cała masa jesiennych herbicydów. Skuteczności nie można im odmówić. Warunki muszą być dobre. Ale odchwaszczać jesienią i od razu mówić że wiosną bankowo drugi raz miotła to mija się z celem i koszty X2. 

• Like 1
Opublikowano

pytam co polecasz na wiosne na 2liscienne. teraz bede jechal cezaro i mysle czy nie kupic od razu 1l opakowania i teraz 0,5l dac i na wiosne poprawic 0,5l . czy kupic tylko 0,5l na teraz a na wiosne czyms innym....

Opublikowano
11 godzin temu, daron64 napisał(a):

Może pszenica miałaby u mnie sens, ale musiałbym zmianowanie mieć, a to znowu u mnie problem z kombajnem jak coś nie jest w terminie typowych zniw. 

Jak i Ciebie taki problem w okolicy z kombajnem, to może warto kupić kombajn i iść w usługę 

Opublikowano
17 minut temu, Celownik07 napisał(a):

pytam co polecasz na wiosne na 2liscienne. teraz bede jechal cezaro i mysle czy nie kupic od razu 1l opakowania i teraz 0,5l dac i na wiosne poprawic 0,5l . czy kupic tylko 0,5l na teraz a na wiosne czyms innym....

Teraz jak dasz 0.5L Cezaro to powinno pięknie wyczyścić. A wiosną too:

https://dlaroslin.pl/Chwastobojcze-selektywne/50063-Triben-Super-50-SG-40G-tribenuron-metylowy-5903137502735.html

• Thanks 1