Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu po kukurydzy 

Najlepsze by było żyto 

Młyn blisko

Z 2.5 ha dwie przyczepy by było

Tylko na drugi rok by było znowu pszenżyto i się boję że się żyto rozsiej

1 godzinę temu, PAN88 napisał(a):

Napisz na priv lub wyczyść skrzynkę pocztową bo napisać nie mogę 

Pisz sms

Trzeba jutro podjąć decyzję, czy idzie na wszystko Borowik czy może Wojtek liboriusa ma na magazynie w julinie

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Jak pole nie tęgie to sobie odpuść.

Miałem na bdb stanowisku i sypała tylko placowo. Były całe ogniska gdzie zdychała   wszystko 3a.

I po latach dopiero w mijającym roku miałem pszenicę.

Jęczmień bardziej stabilny plonowo

Jaką pszenicę siejesz? 

Opublikowano
19 minut temu, KacperDemczuk napisał(a):

Jaką pszenicę siejesz? 

Po euforii miałem bosporusa i to wyszło mi fatalnie. Porzuciłem pszenicę.

W tym roku na kawałku po porzeczkach miałem chevignona.  Sypał rewelacyjnie jak dla mnie ale parametry ciulowe.

Jęczmień jakubus na słabszej glebie przy dużo niższym nakładzie dał ciut wyższy plon.

Opublikowano
3 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

U mnie po 500 🙆

Prawie to samo co Borowik, słomy jest 

Oj i tu się nie zgodzę. Borowik jest zauważalnie wyższy min 15cm na moich piachach. Ale może to dlatego że na 5-6klasy nigdy w życiu bym liboriusa już nie polecał. Może na dobrej glebie są podobne wysokościowo nwm ale ja takich gleb nie posiadam :) sam się na tego liboriusa nabrałem że na słabe gleby itp a to guzik prawda..

• Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, ursusek-360 napisał(a):

Robicie t0 jesienią gdy siejecie w monokulturze?

Przy tej cenie zboża jak najbardziej 🙃

Idzie zrobić poznaniakiem 2.7m ścieżki na 15m?

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, krilan06 napisał(a):

Nie idzie, ale idzie z poznaniaka 2.7m zrobic 3m 😄

Opublikowano

Siać na zakład albo jeśli samym siewnikiem to zamknąć skrajne lejki.

Generalnie ja zawsze sieję na zakład i wychodzi jakieś 2.6m i za bardzo tego nie widać po wschodach, tu trzeba by 2.5 dwie nakładające się redlice 

Opublikowano (edytowane)

Mam zagwozdkie - stanowisko po owsie, który wydał okolo 5 ton z hektara, stanowisko dość mozaikowate bo część to sztucznie nawieziona glina żeby podnieść teren, ale na tej glinie to chyba najładniejszy owies wyrósł. Część to taki żyzny ala czarnoziem, który konsystencją przypomina trochę torf, no i jest jeszcze taki typowy żółty piach. 

I co na to zasiać, żyto hybrydowe czy pszenżyto? Z racji kiepskiej sytuacji z finansami będę celował w materiał z drugiej ręki, żeby w ogóle cokolwiek zasiać będę musiał trochę "d*pę szkłem podcierać". Nawożenia przedsiewngo nie będzie. Pod owies poszło jakieś 30t obornika, 200kg korn kali, 170kg mocznika. Słomę zostawiłem pociętą. Planuję dopiero zimą sypnąć pogłównie potas i magnez. Niestety z powodu awarii ciągnika do tej pory rżysko nieruszone...

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał(a):

U mnie na działce ze słabym pH miałem posiane po gryce skoszonej dwa razy talerzowka (plon główny i potem to co podchodziło - to dopiero był poplon 😅) i po zbożu. To po gryce była bardzo przyzwoita. Może nie po 10t jak tu ludzie zbierają, ale  objętościowo podobnie/ciut lepiej od pszenżyta, które ponad 7t sypało srednio. Za to po zbożu tragedia. Tylko miejscami ładna, ale średnia z tej części po zbożu taka, że przemilcze.

IMG_20250618_124308521_HDR_copy_2048x1152_1.jpg

Czyli tam główny plon z gryki poszedł pod talerzówke, to co odbiło jeszcze raz, i wtedy pszenica? Czyli jeden rok tak jakby to pole nie dało nic? Dobrze rozumiem? 

Opublikowano
5 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

A ziarna który więcej daje?

U mnie Liborius wygrał 

3 godziny temu, pedro2 napisał(a):

liboriusa, ale jak tak to nie wezmę 

Na zasiejpole.pl mają, można od nich śmiało brać?

Wszędzie jest od pana Wronkowskiego 

2 godziny temu, Michal014d napisał(a):

Oj i tu się nie zgodzę. Borowik jest zauważalnie wyższy min 15cm na moich piachach. Ale może to dlatego że na 5-6klasy nigdy w życiu bym liboriusa już nie polecał.

Jesteś wyjątkiem który jest niezadowolony z Liboriusa. 😄

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał(a):

A co cena z tegorocznych żniw, ma za znaczenie, przy zabiegu T0 na przyszły sezon? 

Godzinę temu, KlimekPL napisał(a):

Mam zagwozdkie - stanowisko po owsie, który wydał okolo 5 ton z hektara, stanowisko dość mozaikowate bo część to sztucznie nawieziona glina żeby podnieść teren, ale na tej glinie to chyba najładniejszy owies wyrósł. Część to taki żyzny ala czarnoziem, który konsystencją przypomina trochę torf, no i jest jeszcze taki typowy żółty piach. 

I co na to zasiać, żyto hybrydowe czy pszenżyto? Z racji kiepskiej sytuacji z finansami będę celował w materiał z drugiej ręki, żeby w ogóle cokolwiek zasiać będę musiał trochę "d*pę szkłem podcierać". Nawożenia przedsiewngo nie będzie. Pod owies poszło jakieś 30t obornika, 200kg korn kali, 170kg mocznika. Słomę zostawiłem pociętą. Planuję dopiero zimą sypnąć pogłównie potas i magnez. Niestety z powodu awarii ciągnika do tej pory rżysko nieruszone...

Jezeli rok temu dałeś obornik, słoma została pocięta, z kasa krucho, to dając tylko azot na wiosnę, najwięcej ugrasz. W przyszłym sezonie staniesz na nogi i albo dasz obornik, albo jakieś PK. Jeżeli nie ogarniesz w terminie, to też uważam że żyta nie ma co siać

Opublikowano
14 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

Czyli tam główny plon z gryki poszedł pod talerzówke, to co odbiło jeszcze raz, i wtedy pszenica? Czyli jeden rok tak jakby to pole nie dało nic? Dobrze rozumiem? 

Gryka była posiana normalnie, ale nic tam więcej nie robiłem z nią i była miejscami fajna, a miejscami nie było nic. Szkoda na to było kombajn brać, to poszła talerzowka, wapno, talerzowka, gryka odbiła (a sądząc po ilości to bym mógł pomyśleć, że to co z wiosny nie podchodziło wylazło), znowu talerzowka, znowu gryka odbiła (ale już malutko), orka, znowu gryka odbiła (pojedyncze, ale wylazły), uprawa, siew. W plonie głównym, to tak jak pisałem była miejscami ładna, miejscami ujowa. To co odbiło to kilka cm miało, tak że cała ziemia zakryta. A te kolejne dwa razy, to bardziej jako ciekawostka niż coś co tam cokolwiek dało.

Po zbożu to naprawdę bez szału. Były tylko miejsca, gdzie co roku jest tam ładne zboże, że była ładna. Ale większość byle jaka. Nie chce już spamować zdjęciami. Ale generalnie spróbowałem (bo nie siałem zimowej) i po zbożu nie będę więcej próbował.

12 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

A co cena z tegorocznych żniw, ma za znaczenie, przy zabiegu T0 na przyszły sezon? 

Zniechęca do inwestowania

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał(a):

Jęczmień

Cena jęczmienia > od ceny pszenżyta. Nakłady podobne albo i mniejsze 🤔

Opublikowano
3 godziny temu, Miodek11500 napisał(a):

Gryka to jednak jest „żywuszcza”😀

Tylko robiąc wedle sztuki średnia wieloletnia wyjdzie jak trzeba. To że w tym roku zboże tanie, nie znaczy że takie będzie za rok

No wiadomo, że jeden rok nic nie znaczy. Ale po tym sezonie myślę, że przybędzie gospodarstw ekologicznych.

Opublikowano
8 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Jesteś wyjątkiem który jest niezadowolony z Liboriusa. 😄

Oj nie jedyny. Było tutaj trochę komentarzy że liborius to się fajnie udaje na dobrych glebach ale na słabe gleby to na pewno nie...

Opublikowano

Z tą cena jęczmienia a pszenżyta to aż taka różnica nie jest. Chyba z 3lata wstecz pszenżyto było droższe niż jęczmień.

Gdyby nie to że rozkłada mi jęczmień żniwa to wszystko walilbym pszenzytem w jęczmieniu wkurzają mnie ości nie mam usługodawcy na koszenie co by dobrze wymlucil.