Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Jak dla mnie bardzo dobra odmiana i dlatego nie rezygnuje z niej, a nawet odświeżam C1. W zeszłym roku szybko żeśmy się obrobili ze żniwami. Ściernisko tylko raz ruszone i samosiewy wypiły całą wodę. Sam byłem w szoku że pole może być w paski po wschodach (w miejscach gdzie leżała słoma w pokosie można powiedzieć że wschody 10%). V klasa. 

@12Pafnucyi @marulekk ode mnie brali i chyba zadowoleni.

Atletusa nie miałem, więcej o nim powie @KacperDemczuk

Potwierdzam super odmiana jak u mnie za stodołą na piachach poradziła sobie to jest git

Opublikowano
5 godzin temu, drobny napisał(a):

Warto siać odmianę Panaso czy lepiej zainwestować w nowości comodoro,atletus,tributo ?

Znajomy mial Panaso i mimo dobrego skracania wylozylo tak w ostatnich dwoch latach ze ciezko bylo zebrac 

Opublikowano
4 godziny temu, Miodek11500 napisał(a):

W marcu już nie mieliśmy opadów, dlatego druga dawka poszła tak szybko, w maju mroziło, w czerwcu suszyło. Nie będę wypisywał dokładnie, bo nikogo to nie interesuje, a co poniektórzy szukają tylko zaczepki😀 

Podlasie, okolice Sokolki, moim zdaniem nie miało pogody i opadów na oziminy. Może ktoś jest z tych okolic to się wypowie 

To bardzo podobnie jak u mnie, oprócz mrozu.

Opublikowano
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Jak tam zamienialiście się słomę na obornik to jaki przelicznik? Ile bali 120 na przyczepę 4t gnoju?

Półtorej tony bydlęcego za belkę 120stke. Ważył w wozie 150-170 kg

On sam przyjechał i ja sam muszę jechać. Z tym, że ładowarkę daje do załadunku 

W tym roku obrodziło to można się tak zgodzić 

Opublikowano
36 minut temu, pedro2 napisał(a):

Półtorej tony bydlęcego za belkę 120stke. Ważył w wozie 150-170 kg

On sam przyjechał i ja sam muszę jechać. Z tym, że ładowarkę daje do załadunku 

W tym roku obrodziło to można się tak zgodzić 

A bo jeden gość ponad rok temu wziął słomę i nie mogę się doczekać gnoju od niego

Opublikowano
4 minuty temu, krilan06 napisał(a):

A bo jeden gość ponad rok temu wziął słomę i nie mogę się doczekać gnoju od niego

Ten sam co kiedyś pożyczył dobry jęczmień a chciał oddać syfiasty?

Opublikowano

Nie, inny. Ten co wziął słomę chyba się na mnie obraził bo nie wziąłem go w tym roku na usługę koszenia. I pewnie teraz będzie unikał oddania w zamian obornika. Tamten oddał ładny jęczmień tzn zachował się w porządku 

Opublikowano

U mnie w okolicy często i gęsto. Ale jak ktoś sobie grabi cały rok to potem się dziwi. Po prostu kolega przyjechał do mnie na usługę a ten wielce obrażony. Jeszcze rozgaduje do ludzi że go niby pomawiam i po mordzie za to dostanę 😀. A specjalnie się pilnowałem bo wiedziałem jaka będzie reakcja i nic do nikogo nie mówiłem. 

A jeszcze będzie większy dym bo sąsiad przyszedł do mnie czy ziemi nie chcę w dzierżawę a tą ziemię uprawia ten obrażony znajomy i oczywiście bardzo słabo płaci.

Opublikowano

Tak, tak - zmyśliłem sobie tę historię. Z tą ziemią powiedziałem że nie chcę i że mają się dogadać. Sąsiad powiedział że z nim nie da się dogadać bo on nie zgadza się na jakiekolwiek negocjacje. 

Teraz, Celownik07 napisał(a):

krilan zrób mu kombo... odbierz od niego swoj gnój i  rozwieź na nowo wydzierżawioną działeczkę od sąsiada XD . 

Na tej działce rośnie kukurydza i na wiosnę było już nawalone gnoju