Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem w zeszłym roku Tributo plon ok tylko ciężko się kosi i ziarno było nie za grube. W tym roku było Heroiko I kosi się lżej ziarno grubsze i plon ponad 8 ton mimo krótkiego kłosa ale bardzo zbity . U mnie Heroiko zostaje na przyszły sezon

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

A co powiecie o tiesto na 5-6kl? 

Odmiany z danko ogólnie na prawdziwe 5 i 6 się nie nadają. Pokazuja co potrafią dopiero od 4a.

Oczywiście nie bierzemy pod uwagę odmian żyta z tej hodowli 

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Łubin Pan dalej sieje. Po co te tony przewalać

Z ha bym posial na zroznicowana. Choc ciagle sie bije z myslami czy mi sie chce robic w zbozach. Lubiny cyk myk i zrobione. 

Za carmelo mi powiedzieli 2667zl. 

Opublikowano
46 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Z ha bym posial na zroznicowana. Choc ciagle sie bije z myslami czy mi sie chce robic w zbozach. Lubiny cyk myk i zrobione. 

Za carmelo mi powiedzieli 2667zl. 

To byle jakie aby było a nie kwalifikat. Skórka nie warta wyprawki

Opublikowano
8 godzin temu, Roki212 napisał(a):

Probus, Tributto na V klasie ?

Tributo Ci wyjdzie na V klasie pod warunkiem że masz ziemię w bardzo dobrej kulturze (pH, zasobności makro i te sprawy).

4 godziny temu, raven18 napisał(a):

Siał ktoś ostatnio belcanto? mają mieć belcanto i tributo na składzie i w sumie skłaniam się ku tributo, na 4-5 klasę 

Z tych dwóch odmian zdecydowanie wziąłbym Tributo.

Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

Materiał siewny Tadeus- ETM 2470 i przy większej ilości rabat, WRA-2800

Taka cena w Agrosklad Ujazd czy gdzieś indziej?

10 godzin temu, Tomek58 napisał(a):

Miałem w zeszłym roku Tributo plon ok tylko ciężko się kosi i ziarno było nie za grube. W tym roku było Heroiko I kosi się lżej ziarno grubsze i plon ponad 8 ton mimo krótkiego kłosa ale bardzo zbity . U mnie Heroiko zostaje na przyszły sezon

Miałem w minionym sezonie Tributo i u mnie ziarno grube i przede wszystkim bardzo ciężkie. 

Natomiast ja bym generalnie z mocną rezerwą podchodził do oceny odmian na podstawie minionego sezonu, bo ten pod kątem pogody był wyjątkowy. 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Odmiany z danko ogólnie na prawdziwe 5 i 6 się nie nadają. Pokazuja co potrafią dopiero od 4a.

Oczywiście nie bierzemy pod uwagę odmian żyta z tej hodowli 

Avokado jest z danko i daje rade

Opublikowano
35 minut temu, Grab12 napisał(a):

Avokado jest z danko i daje rade

Co rozumiesz przez "daje radę"? Z doświadczenia wiem że żadne pszenżyto na prawdziwej 5 klasie nie odda więcej niż 5 ton i to musi być naprawdę sprzyjający rok bo zwykle 4 nie przekracza. Więcej z piachu nie wyciągniesz. A ta klasyfikacja co jest na mapkach to bardzo często mocno mija się z rzeczywistością.

Opublikowano
1 minutę temu, EppS napisał(a):

W tym roku dawało więcej.

Bo były praktycznie idealne warunki i w momentach gdy woda była potrzebna to za jej zazwyczaj nie brakowało ?? Przyjdzie "normalny" rok to i na piachach wrócą normalne plony rzędu 2-4t/ha ...

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Co rozumiesz przez "daje radę"? Z doświadczenia wiem że żadne pszenżyto na prawdziwej 5 klasie nie odda więcej niż 5 ton i to musi być naprawdę sprzyjający rok bo zwykle 4 nie przekracza. Więcej z piachu nie wyciągniesz. A ta klasyfikacja co jest na mapkach to bardzo często mocno mija się z rzeczywistością.

Ogólnie wszystkie długosłome o cechach żytnich na krótkosłome już nawet nie patrzę bo każde nie dawało rady choć słomy nie potrzebuje i wszystko sieczkuje. rok był sprzyjający to fakt chodzi mi bardziej o niskiej nakłady na ochronę oprysk jesienny od chwastów ziarno nie zaprawione jedynie wyczyszczone na petkusie 100 N zero grzybówek zero skracania wykładki tylko na uwrociach 100 kilo soli i 100 siarczanu magnezu bez fosforu niestety. stanowisko po strączkowych i 5 t 4b/5 to dla mnie oznacza daje rade

Opublikowano
7 godzin temu, Grab12 napisał(a):

Ogólnie wszystkie długosłome o cechach żytnich na krótkosłome już nawet nie patrzę bo każde nie dawało rady choć słomy nie potrzebuje i wszystko sieczkuje. rok był sprzyjający to fakt chodzi mi bardziej o niskiej nakłady na ochronę oprysk jesienny od chwastów ziarno nie zaprawione jedynie wyczyszczone na petkusie 100 N zero grzybówek zero skracania wykładki tylko na uwrociach 100 kilo soli i 100 siarczanu magnezu bez fosforu niestety. stanowisko po strączkowych i 5 t 4b/5 to dla mnie oznacza daje rade

No to trochę inaczej wygląda niż pierwotnie przedstawiałeś. Stanowisko po strączkach czyli najlepszy przedplon pod zboża, 4b też podciągnie średnia więc nie na 5 jak twierdziłeś wcześniej a 4b/5 i cięcie kosztów gdzie się da pozwoliło zarobić, pewnie też miałeś sprzyjający przebieg pogody i to podratowalo plon. Przy takich warunkach jestem w stanie uwierzyć w taka średnia. 

Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przy suchym roku jakie były w ostatnich latach ?? 4t/ha na prawdziwej V klasie będą sukcesem ...

Nie bij bez sensu komentarzy. Kolega napisał od 2 ton w suchym do 6 ton w mokrym roku na V klasie.

10 godzin temu, EppS napisał(a):

Zgadzam się, ale zwiększyłbym przedział na 2-6t.

Opublikowano
W dniu 21.08.2025 o 08:16, Celownik07 napisał(a):

A co powiecie o tiesto na 5-6kl? 

Najgorsze pszenżyto jakie miałem. W tym roku miałem libirius, Tadeus, medalionni

9 godzin temu, Grab12 napisał(a):

Akurat Tadeus jest krótkoslome i daje radę na piachu.