Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Takie jakieś nie za gęste to pszenżyto, jak się po nim chodzi 🤦l ale dramatu nie ma - zwłaszcza w porównaniu z ta moja rewelacyjna pszenica Powylazilo sporo chabra i miejscami trochę innego gówna. Zdjęcie z jednego z najładniejszych zdjec

IMG_20250617_151530480_HDR_copy_2048x1152.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Ogólnie nie jest źle. Ale z glina, to nie wiem co robić - na tym kawałku, po orce, dość szybko uprawiałem, a przed siewem pojechałem jeszcze aktywnym popróbować jak on robi, tak że ta górkę na końcu zdjęcia, to zrobiłem grządkę, ale i tak jak przyszedl okres bez opadów, to jak zabetonowane i tam dużo rzadsze zboże. Lepsze niz co roku, ale i tak slabowate.

Opublikowano
W dniu 14.06.2025 o 23:07, KacperDemczuk napisał(a):

Robicie t3 w pszenżytach czy odpuszczacie temat? 

Ja robię bo i tak muszę skrzypionki zwalczyc

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał(a):

Ogólnie nie jest źle. Ale z glina, to nie wiem co robić - na tym kawałku, po orce, dość szybko uprawiałem, a przed siewem pojechałem jeszcze aktywnym popróbować jak on robi, tak że ta górkę na końcu zdjęcia, to zrobiłem grządkę, ale i tak jak przyszedl okres bez opadów, to jak zabetonowane i tam dużo rzadsze zboże. Lepsze niz co roku, ale i tak slabowate.

Jednego roku zrobić strączkowe w bezorce, następny rok zboże w bezorce

• Like 1
Opublikowano
JarekBazydlo napisał:

Ja mam Liboriusa i Heroico zasiane na tym samym polu. Liborius bardziej pokaźny kłos ale myślę że Heroico pokaże swoje potencjał w żniwa i wypadnie lepiej. Też mam Heroiko wygląda bardzo dobrze tylko ma trochę krótkie kłosy ale to zweryfikuje kombajn.

Opublikowano
9 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Liborius po dziadowsku w tym roku

Bez zaprawiania, bez regulowania, bez witamin 

Jedyna grzybówka to 1L tebukonazolu 

Saletra 90kgN w jednym strzale, przewaga V klasy 

IMG_20250621_161336~2.jpg

IMG_20250621_162045~2.jpg

Pytanie czy prawidłowo ziemia sklasyfikowana

Jutro wrócę to  podjadę i zrobię zdjęcie na 5i piachu marzec i kwiecień suchy był 

Opublikowano

W tym roku liborius Ładny jest Ciekawe jak będzie żniwa bo ostatnio kurde Jak padało to wszystkie inne już się dali kosić suche byli a ten i liborius nadal mokry bo grube ziarnko i jak naleje to dłużej wysycha.

Opublikowano

Sąsiad ma Tributto. Zauważylem, że bardzo szybko nalalo ziarno vs moje sekret. Trochę później się klosilo a juz nalane. Ma ktoś jakieś porównanie nalewania tributto względem innych odmian? W tym roku wezmę z dwie jakieś inne odmiany. 

Opublikowano
14 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

I tak ładniejszy od mojego😅 u mnie powypalane

Opublikowano
W dniu 20.06.2025 o 10:35, Janeczko napisał(a):

Jak patrzę po waszych zdjęciach to jednak tadeus najlepiej wychodzi wizualne 

Ono nie ma wyglądać tylko sypać. 😉

Ale w przypadku Tadeusa to żadna różnica, będzie i wyglądał i sypał. Bardzo dobra odmiana. 

42 minuty temu, Nowy81 napisał(a):

Sąsiad ma Tributto. Zauważylem, że bardzo szybko nalalo ziarno vs moje sekret. Trochę później się klosilo a juz nalane. Ma ktoś jakieś porównanie nalewania tributto względem innych odmian? W tym roku wezmę z dwie jakieś inne odmiany. 

Takie info znajdziesz na stronach właściciela odmiany. W przypadku Tributo jest to Danko. 

15 godzin temu, drobny napisał(a):

A ile ma tributo? rozwala te 2 odmiany

U mnie 16 - 19 pieterek.

15 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

To musiałeś mieć duże zasobności w glebie, bo na V klasie przy 90N i jednej słabej grzybówce to wygląda naprawdę dobrze.