Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie wiem. Od lipca mają uchwalić karencję na 18msc.

Ale na czym ta karencja ma polegać to nie mam pojęcia. 

Trzeba zadzwonić gdzieś do naganiacza śor, może wiedzą czy będzie w sprzedaży czy tylko ta karencja  będzie na zużycie zapasów 

Opublikowano
W dniu 6.05.2025 o 05:45, Tomasz0611 napisał(a):

W głowie każdego porządnego rolnika. A papudroki robią tak jak ty ... 

Tacy to już dawno oporowcom oddali ziemię. Chyba że masz dobry etat i gospodarka to hobby jak u mojego ojca 

Opublikowano

Lubelskie 21-300

duuży orzech włoski zmarznięty, winogron którego jak do tej pory żadne przymrozki nie ruszały zmarźnięty, truskawki pod włókniną zmarźnięte, kartofle obsypane ziemią zmarźnięte.

Przy Białej Podl ponoć -10 było 🫨

Opublikowano
9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Lubelskie 21-300

duuży orzech włoski zmarznięty, winogron którego jak do tej pory żadne przymrozki nie ruszały zmarźnięty, truskawki pod włókniną zmarźnięte, kartofle obsypane ziemią zmarźnięte.

Nie możliwe. Ja jestem z powiatu bialskiego i nie było tyle. Maksymalnie -3/4. 

Opublikowano

Pszenżyto carmelo zdj ze wczoraj przed nocnym deszczem ok 7 mm. Na T1 wirtuoz. W przyszłym tygodniu jak temperatury pozwolą planuje jechać z T2 azoksy+ tebu. Miałem nie jechać ale jednak zrobię bo jest fajny potencjał. Odpuszczam sobie tylko jęczmienie, przydałoby się bo widać już gdzie nie gdzie przebarwienia na liściach ale z racji że już są całe wykloszone i szkoda mi go gnieść bo nie mam ścieżek w siewniku 

IMG_20250509_172526.jpg

Opublikowano

Na T1 dałem Wirtuoz a na T2 chce dać azoksystrobina 0,6 i tebukonazol 0,6. Czy to wystarczy żeby zatrzymać mączniaka? Może dodać fenpropidyny lub zastosować coś innego ?

Opublikowano

Szukam czegoś dobrego i budżetowego na T2, co polecacie? Sam myślę kupić gotowca Kier i dać 1L/ha. Jak Bóg da wody z góry to celuje w 6ton, od T1 minęło 3 tyg gdzie szedł unix+protio+fenpropidyna. Jeśli chodzi o opady to od Marca do końca Kwietnia 40mm, a od początku Maja 15 mm. Północne Mazowsze.

Opublikowano
1 minutę temu, EmilPlayP napisał(a):

Szukam czegoś dobrego i budżetowego na T2, co polecacie? Sam myślę kupić gotowca Kier i dać 1L/ha. Jak Bóg da wody z góry to celuje w 6ton, od T1 minęło 3 tyg gdzie szedł unix+protio+fenpropidyna. Jeśli chodzi o opady to od Marca do końca Kwietnia 40mm, a od początku Maja 15 mm. Północne Mazowsze.

A skolko ten kier ciebie kosztuje na ha? 

Opublikowano
21 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Lubelskie 21-300

W Białej Podlaskiej było -5.7, tylko trzeba pamiętać, że na wysokości 2m. Przy gruncie było -12.6.

Jak sytuacja u kolegów, którzy zajmują się owocami? Udało się uratować? Czy walka trwa? 

• Confused 1
Opublikowano

Sadownicy miny mają nie tęgie. 

3 godziny temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Pszenżyto carmelo zdj ze wczoraj przed nocnym deszczem ok 7 mm. Na T1 wirtuoz. W przyszłym tygodniu jak temperatury pozwolą planuje jechać z T2 azoksy+ tebu. Miałem nie jechać ale jednak zrobię bo jest fajny potencjał. Odpuszczam sobie tylko jęczmienie, przydałoby się bo widać już gdzie nie gdzie przebarwienia na liściach ale z racji że już są całe wykloszone i szkoda mi go gnieść bo nie mam ścieżek w siewniku 

IMG_20250509_172526.jpg

Ładne,też kiedyś je siałem i byłem zadowolony 

Godzinę temu, EmilPlayP napisał(a):

Kier to na rzapek bo ma za dużo azoksy 

Tanio i dobrze to tylko 0.5L azoksy + 0.8L tebu 

Godzinę temu, henek1k napisał(a):

Na T1 dałem Wirtuoz a na T2 chce dać azoksystrobina 0,6 i tebukonazol 0,6. Czy to wystarczy żeby zatrzymać mączniaka? Może dodać fenpropidyny lub zastosować coś innego ?

No skoro masz mączniaka to obowiązkowo fenpropidyna 0.3L

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

A skolko ten kier ciebie kosztuje na ha? 

Tak jak kolega pisał 110-115 zł, wygodny i całkiem spoko skład jak za tą cenę, a na słabych stanowiskach nie ma sensu pchać się w sdhi 

22 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Sadownicy miny mają nie tęgie. 

Ładne,też kiedyś je siałem i byłem zadowolony 

Kier to na rzapek bo ma za dużo azoksy 

Tanio i dobrze to tylko 0.5L azoksy + 0.8L tebu 

No skoro masz mączniaka to obowiązkowo fenpropidyna 0.3L

To przy takiej ilości azoksy co złego stanie się w pszenzycie? Długo będzie stać zielone od spodu czy jak? Nigdy nie stosowałem Kier i dlatego pytam o niego. 

Opublikowano

Może być ze sloma będzie długo zielona 100-150max w zbożu strobiluryny. 

Nie nadaje się on w zboża mozna zrobić tanio azoksystrobina 0.4-0.5 + tebukonazol bądź protiokonazol i będzie może z połowy ceny kiera. 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Miodek11500 napisał(a):

W Białej Podlaskiej było -5.7, tylko trzeba pamiętać, że na wysokości 2m. Przy gruncie było -12.6.

Jak sytuacja u kolegów, którzy zajmują się owocami? Udało się uratować? Czy walka trwa? 

Tam coś w ogóle teraz rośnie?🙆 

To jakaś dolina czy jak?

Opublikowano

Faza kłoszenia to nie wiem czy mało

Opublikowano

Ja już mam zrobione T2 w pszenżycie i jęczmieniu została mi pszenica. W nią wjadę jak temperatura przynajmniej przez 3 dni będzie miała powyżej 5 stopni i kolejne noce będą z taka temperatura.