Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Strongman napisał(a):

Każda odmiana ma swoje genetykę a skracanie w nią ingeruje,przyjdzie stres niedostatkiem wody i d*pa,jak się juz takie rzeczy robi to minimalnych dawkach 

Przecież proroku łosicki tłumaczysz że urodzaj ma być to trzeba skracać żeby nie wyrosło 🤣

10 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przecież ma być rok urodzajny, plony rekordowe, to trzeba zabezpieczyć żeby się nie wyłożyło xD

A tak serio, lepiej zebrać pół tony mniej, ale zabezpieczyć przed wyłożeniem, niż słać urwy w żniwa bo leży i trzeba się męczyć z wylęgniętym. A i sucho na razie jakoś bardzo nie jest, w piątek ponad 20mm u mnie spadło.

Nie wszędzie pada.  Chyba że szlachcic herbu tanie szczyny piwne bierze usługę a nie sam kosi jak Ty czy ja.

U mnie tylko 3mm spadło 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, PAN88 napisał(a):

Nie wszędzie pada.  Chyba że szlachcic herbu tanie szczyny piwne bierze usługę a nie sam kosi jak Ty czy ja.

U mnie tylko 3mm spadło 

Raz miałem pszenżyto, na oko 7t/ha ale tak wylęgło że udało się zebrać 4t/ha, i to swoim kombajnem, 3ha koszone ponad 7h Bizonem. Od tej pory Modus idzie obowiązkowo. I jeszcze 2tyg przed żniwami musiał iść glifo bo wtórne zachwaszczenie się pojawiło ... Jakby ktoś usługowo mi to zbierał to pewnie by się skończyło na 2t/ha ... Pod koniec czerwca przyszła ulewa i jakby walcem przejechał ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Raz miałem pszenżyto, na oko 7t/ha ale tak wylęgło że udało się zebrać 4t/ha, i to swoim kombajnem, 3ha koszone ponad 7h Bizonem. Od tej pory Modus idzie obowiązkowo. I jeszcze 2tyg przed żniwami musiał iść glifo bo wtórne zachwaszczenie się pojawiło ... Jakby ktoś usługowo mi to zbierał to pewnie by się skończyło na 2t/ha ... Pod koniec czerwca przyszła ulewa i jakby walcem przejechał ...

2.15ha  kosiłem 7:30 leżaka 

Opublikowano
15 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

W jaki sposób to kościele że wam tyle czasu schodzi? Może następnym razem motowidla na maksa wysunąć dać żeby szybciej się kręciły, heder na ziemię i pojechał. 

Jak mi kiedyś przywalcuje do ziemi, do tego przerośnie zielem to Cię zaprosze i zobaczymy jak będzie Ci szło cwaniaku xD

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak mi kiedyś przywalcuje do ziemi, do tego przerośnie zielem to Cię zaprosze i zobaczymy jak będzie Ci szło cwaniaku xD

Akurat tu na forum to ty jesteś często cwaniak i czasami takie rzeczy głosisz, że jak dla mnie to możesz i się cały dzień z 2 hektarami pier**lić :)

Opublikowano
Godzinę temu, Gimmeshelter napisał(a):

Akurat tu na forum to ty jesteś często cwaniak i czasami takie rzeczy głosisz, że jak dla mnie to możesz i się cały dzień z 2 hektarami pier**lić :)

Wiesz, dla mnie jeśli mowisz że wystarczy tylko motowidła opuścić żeby sobie z wylegnietym poradzić to prawdziwej łęgi jeszcze nie kosiles.

Opublikowano
8 godzin temu, KacperDemczuk napisał(a):

Pokaz jak to wygląda, u mnie jęczmień po majówce dopiero będzie git na T2 a pszenżyto to jeszcze trochę 

IMG_8644.jpeg

Tak wygląda pszenzyto. Z lewej Liborius z prawej Heroico 

IMG_20250429_162951.jpg

A tak jeczmień dwurzędowy

IMG20250429153857.jpg

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

E tam, ile to razy już kosiłem całe kawałki wyegniete zboża, owies, pszenica, pszenżyto to fajnie idzie ale jęczmień jary to już większe schody są 

Jak nie ma kamieni i pole równe to się zgodzę ja co roku walczę z wyką rzadko kiedy ustoi:)

Opublikowano
3 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

E tam, ile to razy już kosiłem całe kawałki wyegniete zboża, owies, pszenica, pszenżyto to fajnie idzie ale jęczmień jary to już większe schody są 

Jak się położy tak "normalnie" to się bez większych problemów kosi. Ale to co opisuje to jakby wziął walec budowlany i przejechał po polu.

Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wiesz, dla mnie jeśli mowisz że wystarczy tylko motowidła opuścić żeby sobie z wylegnietym poradzić to prawdziwej łęgi jeszcze nie kosiles.

Czytanie ze zrozumieniem nigdy nie było twoja dobra stroną, kilka osób już to udowadniało. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Tak wygląda pszenzyto. Z lewej Liborius z prawej Heroico 

IMG_20250429_162951.jpg

A tak jeczmień dwurzędowy

IMG20250429153857.jpg

Ładne. Pszenżyto bardzo podobnie wygląda ale jęczmień to z tydzień w tyle bo kłosów jeszcze nie wypuścił a też mam dwurzędowy  

czym robisz T2?

Edytowane przez KacperDemczuk
Opublikowano

Nie wiem co za odmiana, ale kilkanaście ha czy piach czy 3kl nawet, wszystko tak samo u gościa wygląda. 

Było ładne z wiosny, dalej po sąsiedzku też od grzyba nie pryskane i czysciutko, a tutaj masakra. 

IMG_20250501_093301_7.jpg

IMG_20250501_093320_9.jpg

IMG_20250501_093351_4.jpg

IMG_20250501_093411_0.jpg

IMG_20250501_092840_4.jpg

IMG_20250501_092835_2.jpg

Opublikowano

Ten niczym nie pryskał. Tylko azot jeden wjazd. Akurat koło mojego domu. 

Ja  nigdy nie miałem tak mocno zżartych roślin, a też nie pryskałem na grzyba. 

Jęczmień ma ok.

Opublikowano

Mówicie o T2 jak tak dalej sucho będzie to nie widzę sensu jechać. Zboża zdrowe sucho jak diabli więc żniwa mogą być w tym roku szybciej niż w ubiegłym (24 czerwca)

Opublikowano
W dniu 29.04.2025 o 07:40, michal_19 napisał(a):

Północ lubelskiego też już po zbożach, 4klasy już padają, jeszcze parę dni i trawy zaczną też usychać. Opadów w prognozie brak 

Trawy to już pod kose, nie ma po co czekać 

W dniu 29.04.2025 o 08:17, toooomaszewski napisał(a):

Płn. Zachodnie lubelskie. Tadeus C1. Tutaj 3a 3b 4a. Jest sucho. Myślałem o 2 dawce, i się rozmyśliłem, i w sumie chyba dobrze. Bez skracania, ma jakieś 40-45cm.

20250428_162041.jpg

I u mnie Liborius z jednym strzałem saletry, bez żadnego skracania. Dzisiaj psiukne tebukonazolem jako pierwsza i ostatnia grzybówka i czekam z tą chvjną do żniw 

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Trawy to już pod kose, nie ma po co czekać 

I u mnie Liborius z jednym strzałem saletry, bez żadnego skracania. Dzisiaj psiukne tebukonazolem jako pierwsza i ostatnia grzybówka i czekam z tą chvjnią do żniw.

Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Nie wiem co za odmiana, ale kilkanaście ha czy piach czy 3kl nawet, wszystko tak samo u gościa wygląda. 

Było ładne z wiosny, dalej po sąsiedzku też od grzyba nie pryskane i czysciutko, a tutaj masakra. 

IMG_20250501_093301_7.jpg

IMG_20250501_093320_9.jpg

IMG_20250501_093351_4.jpg

IMG_20250501_093411_0.jpg

IMG_20250501_092840_4.jpg

IMG_20250501_092835_2.jpg

Susza robi swoje 😣😔

Na pogodę nie mamy wpływu tak się teraz zasuszyło jak nigdy 😣