Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał(a):

W dobie suszy skracanie to zło.

Przecież ma być rok urodzajny, plony rekordowe, to trzeba zabezpieczyć żeby się nie wyłożyło xD

A tak serio, lepiej zebrać pół tony mniej, ale zabezpieczyć przed wyłożeniem, niż słać urwy w żniwa bo leży i trzeba się męczyć z wylęgniętym. A i sucho na razie jakoś bardzo nie jest, w piątek ponad 20mm u mnie spadło.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Protio+ tebu.

Na t1 szło azoksy+ protio+ tebu

Swoją drogą jak u was wygląda Tadeus? U mnie z chorobami i chwastem nie ma problemu. Odchwaszczanie wiosną axialem, n1 saletra n2 saletrzak, podany również kizeryt. T1 azoksy+ protio+ tebu+mikroelementy. Planowane za tydzień t2 protio+ tebu. Nie był skracany a wydaje mi się bardzo niski, zdrowotność myślę że jak najbardziej okej, wygląda obiecująco.

IMG_20250426_104446.jpg

Skąd pomysł na dawanie saletrzaku w drugiej dawce? Już któryś raz widzę taką metodę. Saletrzak powinien iść jako N1 

8 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Ja jestem północne Mazowsze i narazie wilgoć jeszcze jest...

U Ciebie to zawsze wilgoć jest 😝

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przecież ma być rok urodzajny, plony rekordowe, to trzeba zabezpieczyć żeby się nie wyłożyło xD

A tak serio, lepiej zebrać pół tony mniej, ale zabezpieczyć przed wyłożeniem, niż słać urwy w żniwa bo leży i trzeba się męczyć z wylęgniętym. A i sucho na razie jakoś bardzo nie jest, w piątek ponad 20mm u mnie spadło.

Niby pada co raz ale niewielkie ilości a z zimy wody niema,wiadro wody z wiosny to jak szklanka na jesieni.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Teraz, KacperDemczuk napisał(a):

Skąd pomysł na dawanie saletrzaku w drugiej dawce? Już któryś raz widzę taką metodę. Saletrzak powinien iść jako N1 

akurat tak mi pasował termin+ miałem saletrzak na magazynie, jakbym miał wtedy dokupić coś innego, to wyszłoby to drożej niż zboże sprzedane w żniwa ;] ale tutaj nie ma co dyskutować odnośnie nawozów bo jak czytałem nie raz że mocznik tragiczny- tylko do oprysku się nadaję, że saletrzak to też słaba opcja- to stwierdziłem że nie ma co wchodzić w dyskusję z niektórymi. Nie uważam żeby saletrzak na n2 był błędem, w sytuacji gdzie są opady i n2 poszło w odpowiednim terminie nie ma żadnej różnicy między zbożami- tak zaobserwowałem w okolicy.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

Saletrzak zawsze będzie lepszy jak ziemia nie jest idealnie uregulowana

Bo te 2kg CaO i 4kg MgO  w 100kg saletrzaku to bardzo wiele zmienią ... Musiałbyś dać kilka ton saletrzaku na ha żeby zobaczyć jakiś efekt ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

akurat tak mi pasował termin+ miałem saletrzak na magazynie, jakbym miał wtedy dokupić coś innego, to wyszłoby to drożej niż zboże sprzedane w żniwa ;] ale tutaj nie ma co dyskutować odnośnie nawozów bo jak czytałem nie raz że mocznik tragiczny- tylko do oprysku się nadaję, że saletrzak to też słaba opcja- to stwierdziłem że nie ma co wchodzić w dyskusję z niektórymi. Nie uważam żeby saletrzak na n2 był błędem, w sytuacji gdzie są opady i n2 poszło w odpowiednim terminie nie ma żadnej różnicy między zbożami- tak zaobserwowałem w okolicy.

U mnie Tadeus też niski, w porównaniu do jęczmienia ozimego bardzo niski

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Każda odmiana ma swoje genetykę a skracanie w nią ingeruje,przyjdzie stres niedostatkiem wody i d*pa,jak się juz takie rzeczy robi to minimalnych dawkach 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Strongman napisał(a):

Tak ,co ty edytujesz normalnie z 200kg.

To na pewno te 4kg CaO i 8kg MgO dadzą jakieś zauważalne efekty xD Lepiej kupić co jakiś czas wapno a azot dać w zwykłej saletrze ... Bo tym CaO i MgO z saletrzaku to nie zdziałasz efektów .

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Strongman napisał(a):

To tak jak dokarmianie dolistne.

Tak, tak ... Dolomit z saletrzaku cudownie szybko się wchłania, a taki z kopalni to już kilku lat potrzebuje xD 

Jedno i drugie musi dostać się przez korzeń, cudów nie ma ... A te ilości co są w saletrzaku są śladowe. Na próbę kiedyś zrobiłem połowę ozimin saletrzakiem a połowę saletrą amonową. Saletrzak wychodził wtedy o 170zł za tonę azotu drożej, ale nie było jakiejkolwiek różnicy, a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać. pH od 5,7 do 6,5, Mg średni do wysoki.

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał(a):

I spać niewierny Tomaszu

Byłeś na badaniu?. Kurde 3 znajomych leczy się na raka jelita grubego, w tym 2 młodsze ode mnie 😟

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, 6465 napisał(a):

Byłeś na badaniu?. Kurde 3 znajomych leczy się na raka jelita grubego, w tym 2 młodsze ode mnie 😟

Nie byłem bo tyle zapisów ze niema terminów aż tyle,krew w kale wychodzi każdemu tak jak moja mowi,czy te badania fałszują aby na ciongnać na kolonoskopie bo za to niezły hajs,zresztą chemia w każdym produkie teraz te E moze to nic dziwnego jeszcze robale to powodują ze krew utajona wychodzi dużo osób ma bo oni żyją w jelicie cienkimi się do niego psysysają i piją krew i ich nie widać w kupie a jak wezniesz wermox czy zentel i pogrzebiesz za kilka dni to się zdziwisz .

A znowu co byli na kolonoskopi to bardziej pierdółki wychodzą niż rak lub nic 

Opublikowano
7 godzin temu, KacperDemczuk napisał(a):

U Ciebie to zawsze wilgoć jest 😝

Dziś robię T2/T3 plus aminokwasy w jęczmieniu a jutro jadę w pszenżycie taka zupa i może dołożę jeszcze odżywki azotowej bo mam z tamtego roku bo narazie wilgoć jest w ziemi i potencjał jest spory. 

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, friz napisał(a):

Jak z opadami w innych rejonach kraju? Północne Mazowsze już jest kaplica jeśli chodzi o zboża ozime a na przyszle 2 tygodnie żadnych opadów w prognozach

Łódzkie to samo niestety, okolice Piotrkowa Trybunalskiego. Do 10 maja może wytrzymają, potem uschną i już nie do uratowania.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Dziś robię T2/T3 plus aminokwasy w jęczmieniu a jutro jadę w pszenżycie taka zupa i może dołożę jeszcze odżywki azotowej bo mam z tamtego roku bo narazie wilgoć jest w ziemi i potencjał jest spory. 

Pokaz jak to wygląda, u mnie jęczmień po majówce dopiero będzie git na T2 a pszenżyto to jeszcze trochę 

IMG_8644.jpeg