Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwsza dawkę dałem saletrzak, chcę zasiać druga i nw czy też dać saletrzak czy saletrę. Mam też jeszcze trochę saletrosanu z zeszłego roku został. Coś z tych nawozów będzie lepszym wyborem czy raczej bez większej różnicy. Ziemia 4b-5

Opublikowano

Saletra o tej porze i to przed deszczem 

Ja za rok tylko saletra I to na wszystko trawy zboża. Już żadnych wynalazków typu saletrosan czy salmag saletrzak nie chcę wiedzieć na podwórku

Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał(a):

Saletra o tej porze i to przed deszczem 

Ja za rok tylko saletra I to na wszystko trawy zboża. Już żadnych wynalazków typu saletrosan czy salmag saletrzak nie chcę wiedzieć na podwórku

Dlaczego nie chcesz np saletrosanu?

Opublikowano

Saletrosan ma więcej azotu amonowego, raczej do wczesnego stosowania. Nie wiem jak deficyt opadów wpływa na uwalnianie azotu w ogóle, ale na 100% będzie wolniejsze jak w saletrze.

Ja zrezygnowałem bo cena 26 taka jak saletra w okolicy, już wolę kupić siarczan magnezu albo superfostat, bo magnez wszędzie mam wysoki albo bardzo wysoki, na pewno więcej korzyści 

Opublikowano (edytowane)

Rok temu też się pokusiłem na salmag bo nie mieli saletrosanu w pobliżu. Miał iść na trawy a saletra na zboża. Ale coś mi nie pasowało i dałem saletrę na trawy a salmag na zboża. I rok temu miałem eleganckie trawy a zboża słabsze. W tym roku znów pokombinowałem i dałem saletrosan na cześć łąk a saletrę na zboża. To zboża jak narazie piękne i czarne. A w trawach mi czegoś brakuje nie jest to co powinno. Dlatego od następnego roku idzie Tylko saletra i do tego kizeryt będę dawał . I mam kilka pasów gorzowskiej po saletrze bo zostawało mi zawsze trochę z łąk to sypalem na trawę to pasy z daleka znać aż się świeci 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał(a):

Rok temu też się pokusiłem na salmag bo nie mieli saletrosanu w pobliżu. Miał iść na trawy a saletra na zboża. Ale coś mi nie pasowało i dałem saletrę na trawy a salmag na zboża. I rok temu miałem eleganckie trawy a zboża słabsze. W tym roku znów pokombinowałem i dałem saletrosan na cześć łąk a saletrę na zboża. To zboża jak narazie piękne i czarne. A w trawach mi czegoś brakuje nie jest to co powinno. Dlatego od następnego roku idzie Tylko saletra i do tego kizeryt będę dawał . I mam kilka pasów gorzowskiej po saletrze bo zostawało mi zawsze trochę z łąk to sypalem na trawę to pasy z daleka znać aż się świeci 

Kopa szybko da, a w maju kop się skończy i co wtedy? 

Opublikowano

Kolega miał mi koparka porobić trochę dziś, ale ma awarie, to po południu pojechałem i popryskalem wszystko - pszenżyto i pszenicę - siarczan, mocznik, mikro, t1, r1. Koło 12 przestało padać, koło 16 rośliny już przesuszylo. W sumie super warunki - mały wiatr (wieczorem już cisza), nie ale 20st, słońce za chmurką. Myślałem ostatni opryskiwacz jutro wieczorem zrobić, bo dziś już trochę późno, ale zapowiadają skwar, to i tak bym jutro szybciej nie wjechał, a chyba lepiej przy takiej temperaturze, niż po całym dniu upalu. 

Tak jak pisałem - dopiero jak robi się w kwietniu ciepło, to oziminy mi ruszają. Co roku się wkurwiam, że stoją w miejscu i co roku to samo. 

Pszenżyto akceptowalnie. A akceptowalnie do bardzo dobrze 😅

Za to z tą pszenica to mam mieszane odczucia. Z daleka wygląda ok, ale jak się wjedzie w środek, to rzadziutka. Pszenżyto przy niej to jest potężne. Taka kurcze cieniutka, niewysoka, myślałem że za szybko jeszcze w niej na zabieg, ale wczoraj pojechałem zobaczyć dobrze, rozcinam mendę, a tam kolanko już kawałek oderwane. Nie wiem co myśleć. 

1pszenzyto, 2,3 pszenica

IMG_20250416_161521283_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20250416_180654212_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250416_174928807_HDR_copy_1152x2048.jpg

Opublikowano
14 minut temu, pedro2 napisał(a):

Azot z saletry ma te same formy co salmag czy saletrzak więc nwm czemu ma później nie działać jedynie co saletrosan ma więcej formy amonowej 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Ale ty myślisz, że jak działają nawozy? Że rzucisz na ziemię i one przez określony czas emanują jakąś energią która nagle sie kończy i wtedy rośliny słabną?

Opublikowano

Ja w tym roku podałem na pierwszą dawkę saletrosan  na drugą saletrę. Saletrosan podany był jeszcze w lutym, spoko opcja bo jeden wjazd w pole i aplikujesz azot i siarkę. Wiadome, mógłby mieć tyle azotu co saletra, mógłby być tańszy itp. Ogólnie nawóz spoko, ale tylko i wyłącznie na wczesną pierwszą dawkę gdy nie brakuje wilgoci.

Panowie, chciałbym spalić pszenżyto, pozostałości w poplonie po poprzednim sezonie, nie jest go dużo. Jak myślicie, ile trzeba dać glifosatu na hektar żeby było tanio i skutecznie?

Opublikowano
5 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

Ale ty myślisz, że jak działają nawozy? Że rzucisz na ziemię i one przez określony czas emanują jakąś energią która nagle sie kończy i wtedy rośliny słabną?

Dokładnie, jeszcze poplon widział jak równo lejek rozsiewał.

Opublikowano (edytowane)

Jak dla Mnie to saletrzak czy salmag nie został wyprodukowany żeby działać dłużej np od saletry Tylko te nawozy mają inne zastosowania np nie zakwaszają tak gleby. Bo to kiedyś się tak przyjęło że saletra to nawet od słońca się rozpuści tak mówią i u mnie na wsi to gadają że w ziemi działa dwa tygodnie i Tyle i nie przetlumaczysz ludziom 😂

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

Ja stosowałem wiele lat salmag gdyż grubą granulę dużo lepiej siało się lejkiem, saletrę siało na jedną stronę. I mam pozostałości po tym salmagu w postaci wysokiego magnezu na wszystkich działkach bez względu na klasę. 

Co do wierzeń ludowych to saletrzak działa miesiąc, saletra dwa tygodnie a jak zimno to odparowuje, i jest w tym dużo prawdy bo skąd by był azot w powietrzu jak nie z saletry 😀 

Opublikowano
10 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

Myślę, że saletra działa szybko i krótko. I nadaje się pod drugi, trzeci pokos. A nie pod qq czy zboża. 

Po drugie siarka robi robotę. Jak saletra to i kizeryt. Zobacz co mówią ludzie, którzy zaczęli pod qq dawać siarkę