Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

A tak czysto teoretycznie na przykład jakbym skrócił medaxem nawet jak przegapiłem tą fazę 1 kolanka to nie odbije się to na plonie?

Medax ma szersze okno zastosowania, ja się sugerowałem tym jak pierwszy raz stosowałem antywylegacz, bo też miałem obawy. Tylko to jest drogi środek.

Jak czytam tu na forum to jedynie z ccc trzeba uważać.

Screenshot_20250408_232208_Chrome.jpg

• Like 1
Opublikowano

siemka, jak mam prochlo to ile fenpropidyny dodać, żeby było dobrze 500g wystarczy ? czy za dużo ? 
i dać powiedzmy 0.8l proch 500g i tern 0.6-0.7 powinno być dobrze ? 

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Czyli co by mogło być na dobrą T1?

Bo na tym się skończy ochrona

Na t1 dalbym 180 g protio, na t2, ale takie przed wykłoszeniem -250 tebukonazolu, ostatecznie zdodatkiem azoksy 125 g. Jesli jest presja maczniaka dołozyc 0,15 kendo w t1 i w d...e wszystko miec. Ochrona moze nie z wysokiej polki ale 80 % skutecznisci, a moze wiecej. Tak naprawde za grosze ochrona a niewiele gorsza niz za wielkie pieniadze.

• Thanks 1
Opublikowano
41 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

Na t1 dalbym 180 g protio, na t2, ale takie przed wykłoszeniem -250 tebukonazolu, ostatecznie zdodatkiem azoksy 125 g. Jesli jest presja maczniaka dołozyc 0,15 kendo w t1 i w d...e wszystko miec. Ochrona moze nie z wysokiej polki ale 80 % skutecznisci, a moze wiecej. Tak naprawde za grosze ochrona a niewiele gorsza niz za wielkie pieniadze.

Z T2 nie wjadę. Nie mam ścieżek. Już teraz mocno wygniote bo wystrzeliło w górę ładnie. 

Dzisiaj mają coś dowieźć, tylko zapomniałem nazwy 3 substancje za ok 100zl/ ha 

Opublikowano
2 godziny temu, cichy30 napisał(a):

siemka, jak mam prochlo to ile fenpropidyny dodać, żeby było dobrze 500g wystarczy ? czy za dużo ? 
i dać powiedzmy 0.8l proch 500g i tern 0.6-0.7 powinno być dobrze ? 

0,7-0,8l/ha prochlo + 0,35-0,5l/ha fenopropidyny.

Opublikowano
Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

chyba wolalbym wygniesc sciezki , niz nie opryskac. A jak sie wda fusarium? nikt Ci tego nie kupi, nie warto ryzykowac. Tebu + azoksy - super t2 w takich cenach.

Ja przeważnie robię tylko jeden zabieg fungi w okolicach połowy kwietnia i nie zdarzyło się żeby coś się wdało ( przy monokulturze zbożowej)

Opublikowano

u mojego sasiada sie wdalo. sieje ciagle zbozowe, pryskal w kwietniu. nawet opowiadal ojcu: no przeciez pryskalem od grzyba. wdal sie jakis mursz czy cos takiego. nie wzieli na skupie, wpakowal do stodoly na klepisko ,sprzedal do kórnika za pol ceny.

Opublikowano
44 minuty temu, superfarmer02 napisał(a):

Co nie drogiego a skutecznego polecacie na poprawkę na dwuliścienne. Z tego co zauważyłem najwięcej jest chabra i tasznika. 

Flame Duo / puro maxx

Opublikowano
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

chyba wolalbym wygniesc sciezki , niz nie opryskac. A jak sie wda fusarium? nikt Ci tego nie kupi, nie warto ryzykowac. Tebu + azoksy - super t2 w takich cenach.

Tyle lat bez fungi całkowicie i nigdy nic takiego nie miałem. 

A w żniwa zielone kłosy po przejazdach. 

Opublikowano

Ja ścieżek nie robię, jadę z odpryskiem nawozem itp same się ścieżki robią. Nigdy nie było zielonych kłosów 

Opublikowano

Nie wiem. Ja nigdy nie miałem z tym problemu.