Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mamy suszę

Jak siałem te nawozy to:

- w jednym miejscu ziemia spękana 

- w drugim miejscu ziemia mokra (mowa o niepozalewanych miejscach)

- gdzie wyjebalem przy N1 największe koleiny, to teraz przejechałem suchym kołem w 90%

- gdzie stała woda, to też z większości zeszło do 0, ale tylko w jednym takim miejscu odważyłam się przejechać przez środek

- z największego rozlewiska mało co zeszło, ale to pewnie już zasługa melioracji, ale w koło było dużo bardziej sucho, blisko pod samą wodę można by podjechać.

Także generalnie raczej susza.

Teraz na weekend  (tak, już się zmieniło od soboty) pokazują opady 👍 i mróz 🤦

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Robicie T1 czy czekacie?

Kolanko 5mm od węzła krzewienia a z soboty na niedzielę początek przymrozków i później dopiero gdzieś za 2 tygodnie warunki 

Czy faza nie ucieknie?

Opublikowano

Się zastanawiam czy w ten najcieplejszy dzień w tym tygodniu zrobić to T1

Sąsiad dziś po 19 przy temp. 5 stopni pryskał sobie Axialem komplett pack 😅 Jeszcze z rana przymrozek pewnie będzie 

Opublikowano

Skracaliście już przenżyto ...nadają 3 dni po 15 stopni a później zimno przez 2 tyg ..zastanawiam się czy nie skracać   teraz bo później to lipna pogoda.

Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał(a):

7mm. 

N2 dopiero teraz dobrze łyknie. 

Pięknie to wygląda, ale ciekawe co będzie w maju i czerwcu 

Jak dla mnie to cały kwiecień może nie padać, rośliny do maja przeżyją i wtedy jak będzie regularnie padać to będzie super cacy

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 31.03.2025 o 23:48, gnat napisał(a):

Skracaliście już przenżyto ...nadają 3 dni po 15 stopni a później zimno przez 2 tyg ..zastanawiam się czy nie skracać   teraz bo później to lipna pogoda.

Zimno zrobi swoje, na pewno rośliny przyhamują ze wzrostem. Ja czekam

Opublikowano

Różnica w temperaturach (rzeczywistych, oraz odczuwalnych) między Czwartkiem, a Nierdziela. Od Niedzieli całkowite załamanie pogody na Podlasiu. W dalszym ciągu brak deszczu. Druga dawka N, początkiem Marca, to jednak była dobra decyzja. Jak wygląda sytuacja u Was? Warzywnictwo, i sadownictwo odczuje? U mnie w sadzie, rok do roku jest spora różnica jeżeli chodzi o pąki na jabłoni, w tym roku jest dużo “wolniej” niż w roku ubiegłym 

IMG_8282.png

IMG_8283.png

Opublikowano
1 minutę temu, Miodek11500 napisał(a):

Jak wygląda sytuacja u Was? Warzywnictwo, i sadownictwo odczuje? U mnie w sadzie, rok do roku jest spora różnica jeżeli chodzi o pąki na jabłoni, w tym roku jest dużo “wolniej” niż w roku ubiegłym 

Truskawka nie przyspieszana to pąk kwiatowy gdzieś głęboko dopiero siedzi, ta pod folią przyspieszana to pąk kwiatowy już się pojawił, ale siedzi przy samej ziemii. Nadają do -4 w nocy u mnie, jeżeli się sprawdzi to nie powinno być strat. Wegetacja jest jak na razie opóźniona o około 10 dni względem tego co rok temu, bo wtedy 27 marca folię z truskawek ściągałem bo już kwitły, teraz jakby nie te ochłodzenie, to pewnie około 10 kwietnia były by pierwsze kwiaty otwarte.

Opublikowano
45 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

Od Niedzieli całkowite załamanie pogody na Podlasiu. W dalszym ciągu brak deszczu.

Jedno zdanie trochę zaprzecza drugiemu ;) 

To całkowite załamanie pogody prognozuje u nas nawet do 20cm śniegu, także gdyby się potwierdziło, to więcej przyniesie wilgoci niż z 20l deszczu

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, dantur96 napisał(a):

Ciężki rok czeka rolnictwo choroby zimno i jeszcze susza której końca narazie nie widać 

Jeszcze żebyś nie pisał że za mokro. Sucho sucho a w żniwa rekordy będą na af 🤣

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, AgroSzymi99 napisał(a):

Cześć na T1 mam zamiar dać 160g protiokonazol i 300 gram fenopropidyny.Co myślicie o tej mieszance? I jakie mikro polecacie dobry skład w dobrej cenie ?

Szykuje podobny zestaw+moddus+siarczan mg i zastanawia mnie czy dawać mikro czy odpuścić

Opublikowano
Godzinę temu, PAN88 napisał(a):

Jeszcze żebyś nie pisał że za mokro. Sucho sucho a w żniwa rekordy będą na af 🤣

Chyba musiał by przyjść ten niż genueński co był na jesieni wtedy może i mokro by się zrobiło 

Opublikowano

Czytam was o regulacjach itd ale faktycznie i u mnie powinno być ale poczekam i chyba po mrozach zrobię na spokojnie pewnie w fazę nie trafię ale teraz też nie mam jak zrobić regulacje (praca) ale bez regulacji to może nie stać jak będą opady, na chwilę obecną co najmniej raz w tygodniu coś pada czyli tragedii nie ma

Screenshot_2025-04-02-17-51-35-759_com.android.chrome.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, Franklin328 napisał(a):

Szykuje podobny zestaw+moddus+siarczan mg i zastanawia mnie czy dawać mikro czy odpuścić

Ja akurat do tego daje jeszcze zamiennik modusa. Jak narazie tak wygląda plantacja

IMG_20250401_190447.jpg

• Like 1
Opublikowano

W obliczu mrozów zdecydowanie lepszy śnieg.

Dziś prognozy mocno złagodniały. 

Opublikowano

Mocno złagodniały te prognozy, choć nadal w okresie sobota - wtorek mamy ostre wyhamowanie wegetacji. Na plus to że szybko wróci kolejne okienko zabiegowe, na minus brak opadów na horyzoncie. 

ECMWF_T2_MAX_1743660007.webp

ECMWF_T2_MIN_1743660007.webp

ECMWF_All_PrecACU_1743660007.webp