Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie była wina siewu w październiku, tylko inne czynniki miały wpływ na niepowodzenie.

W tamtym roku siew 15.10, do zimy i przez zimę mizerota, a plon niczym nie dobiegał od tych sianych po 20.09

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, Gimmeshelter napisał:

Za to ja nigdy się już nie dam namówić na siew pszenżyta chociażby w październiku. Nigdy to się u nas nie sprawdzało i nigdy nie dogoniło tego ze września. Jeszcze pszenica w październiku to ok, ale nie pszenżyto 

U mnie np w tym roku najlepiej wyszło pszenżyto siane końcem września i 15 października. To z bodaj 17 września było kapitalne, ale do momentu kłoszenia. Sypało najgorzej.

Z tym że podejrzewam że tu zaszkodził mróz wiosenny. Późne były w innej fazie rozwojowej.

Opublikowano

Mogło tak byc, ale ja cały czas tu powtarzam że Polska długa i szeroka i żeby uprawiać zboża nie potrzeba mieć studiów wyższych. Każdy zna swoje ziemię i kto się uczy na błędach to już pewnych rzeczy ponownie nie zrobi. Gdybym siał pszenżyto to pewnie już bym to robił, ale zazwyczaj plon taki sam lub niższy niż pszenica a nakład taki sam, cenę już dobrze pewnie znacie. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał:

To nie była wina siewu w październiku, tylko inne czynniki miały wpływ na niepowodzenie.

W tamtym roku siew 15.10, do zimy i przez zimę mizerota, a plon niczym nie dobiegał od tych sianych po 20.09

Oczywiście że wina siewu w październiku, ale ty wiesz lepiej :) parę razy ja próbowałem, parę razy sąsiad u którego koszę i nigdy te z pazdziernika nie było chociaż takie same jak ze środka września. 

Opublikowano
1 minutę temu, Gimmeshelter napisał:

Oczywiście że wina siewu w październiku, ale ty wiesz lepiej :) parę razy ja próbowałem, parę razy sąsiad u którego koszę i nigdy te z pazdziernika nie było chociaż takie same jak ze środka września. 

Jak Tobie pszenica lepiej sypie niż pszenżyto, to faktycznie musiała to być wina siewu w październiku. Siew w połowie września, to może był dobry 20, 30 lat temu, gdzie w połowie października były już konkretne przymrozki i wegetacji nie było do grudnia jak jest teraz.

Ja już się wyleczyłem z siewu w drugiej dekadzie września, teraz jest koniec trzeciej i jest o niebo lepiej. Ale każdy niech robi jak uważa.

• Like 3
Opublikowano

U nas taka z d*py pogoda. Fajnie popadało kilka dni temu, a wczoraj, to taka mżawka żeby tylko po wierzchu się mazalo. Dziś ma nie padać (chyba, że drobniutka mżawka), jutro ma padać cały dzień, ale też tak delikatnie i od niedzieli pogoda i znowu ponad 20st. cały tydzień. Zacząłem urlop i myślałem, że sobie powoli ogarnę wszystko, ale oczywiście gardło mi doj**alo, że wypadałoby kilka dni z chaty się nie ruszać. 🤷😐

Opublikowano

Panowie co powiecie o takim odchwaszczaniu pszenżyta, Pontos + Legato 500sc

w lokalnym sklepie mi to polecił podobno takie super prawda to? 

6 godzin temu, daron64 napisał:

A co byście polecili budżetowo do zaprawianie + nawóz? Zależy mi głównie na pleśni sniegowej. Poprzednie lata używałem kinto

Kupiłem dzisiaj sedextra i primseed 

Opublikowano (edytowane)

Jeden wuj co bakara trio i tam masz 10ha za podobną cenę.

Jeden jak i drugi miotłę załatwi na amen ale dwu liscienne na wiosnę prawdopodobnie będzie trzeba poprawić po jednym jak i drugim.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Może dużej presji nie ma ale zawsze się może gdzieś zasiać od miedzy czy pola obok. 

Daje większą dawkę i bierze ładnie wszystko tylko trzeba uważać przy większej dawce na nakładki bo dosłownie wypali zboże. Działa nalistnie i doglebowo a to duży plus. 

Odpowiednie warunki, dobrze wykonać zabieg i czysciutko. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

A czym.najtaniej chaber poprawic na wiosnę ?

Tribenuron wychodził tanio i załatwiał chabra- przynajmniej u mnie się sprawdza

1 godzinę temu, robertrolnik27 napisał:

Po co poprawiać? Lepiej na jesieni konkretnie polecieć. 

Wystarczy, że przejdą tabuny dzikiej zwierzyny i jak presja duża, to nie ma bata na sołtysową kobyłę, poprawka na wiosnę musi być.

Opublikowano

A u mnie wyskoczyło bardzo dużo skrzypu. O ile na jesieni nie było go widać, potem na wiosnę kilka takich ognisk tylko i nie pryskalem niczym, bo wydawało się, że nie stanowi on problemu, to później do zniw zrobiło się go od groma ja całym polu