Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba właśnie odwołany, bo tragicznie u mnie w prognozie wyglądało. Teraz już lepiej.

Jak żyję to chyba tyle w czerwcu i lipcu wody nie miałem

Opublikowano
28 minut temu, pedro2 napisał:

Genueńczyk odwołany.

Pójdzie na Litwę i Białoruś także dalej nie ma roboty w polu. 

Ten rok jest mega dziwny. Miejmy nadzieję że jednak coś popada bo i tak jest biednie na polach kukurydzy ale chociaż jakąś nieduża kolbę by zrobiła.   

Schemat ciągle ten sam. Nadaja cały tydzień deszczy. Im bliżej danego tereminu tym tych deszczy coraz mniej. Teraz już tylko na jeden dzień nadają jakiś przelotny opad . Czyli nie będzie nic 

Opublikowano
42 minuty temu, Strongman napisał:

Pszenzyto po qq to to samo co 4 raz qq

Ale no już kuku nie mogę bo ta norma gaec 7. Chyba że zmienili coś że na tej samej działce może być max 3 lata ta sama uprawa. 

Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał:

Chyba właśnie odwołany, bo tragicznie u mnie w prognozie wyglądało. Teraz już lepiej.

Taki rok miałem w 2010. Wtedy padało praktycznie codziennie 

Opublikowano
47 minut temu, Agrest napisał:

Widzisz, było siać qq. 

Idealna pogoda na nią u Ciebie 

Opublikowano

A oto obiecywane zdjęcie liboriusa na piachu. Po lewej stronie zdjęcia, obok liboriusa C1 widać jak wyglada borowik C4...

IMG_20240721_085839.jpg

A tu te same pole tylko zdjęcie na borowika bardziej skierowane i z prawej troche widać liboriusa. Jest różnica i to spora. A jak dodac że liborius c1 a borowik c4 to juz naprawde robi sie przepasc miedzy tymi odmianami na mojej ziemi.

IMG_20240721_085846.jpg

• Like 1
Opublikowano

Liboriusa żywcem spalilo jak widac a z borowika mysle ze jeszcze z 2t na tych wzniesieniach odda. A kazdy centymetr w dół schodzac z wzniesienia borowik robi sie coraz to lepszy a liborius dopiero robi sie lepszy w najnizszym punkcie pola...

Opublikowano
Michal014d napisał:

A oto obiecywane zdjęcie liboriusa na piachu. Po lewej stronie zdjęcia, obok liboriusa C1 widać jak wyglada borowik C4...

IMG_20240721_085839.jpg

A tu te same pole tylko zdjęcie na borowika bardziej skierowane i z prawej troche widać liboriusa. Jest różnica i to spora. A jak dodac że liborius c1 a borowik c4 to juz naprawde robi sie przepasc miedzy tymi odmianami na mojej ziemi.

IMG_20240721_085846.jpg

u mnie też liborius się nie sprawdził coś go za mocno przypala,w zeszłym roku podobnie

Opublikowano

Wcześniej były pytania o Liboriusa i Carmello. Mam porównanie na działkach IV i V klasy tak po 50 % Liboriusa i Carmello oddało po około 7 ton. Liboriusa C1 , Carmello C2. Za to Carmello na piachu V i VI klasa plus minus około 2 ton z ha. Cóż na typowych piachach pszenżyto raczej nie zależnie od odmiany szybko siada , wypala się itp.

Opublikowano
42 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Wygrał Liborius

Na typowym piachu wszystko wysiądzie, żyto też 

Jest jakieś jeszcze "niby" na b.słaba glebe pszenżyto nowsze od borowika i w miarę dostepne na rynku. Bo trzeba szukac dalej a liboriusa moze posie jakis kawaleczek zeby tak odrazu nie skreslac. Bo poki co tylko carmelo mi przychodzi do głowy. A z danko albo kws jest jakas taka odmiana? 

Opublikowano
Michal014d napisał:

42 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Wygrał Liborius

Na typowym piachu wszystko wysiądzie, żyto też 

Jest jakieś jeszcze "niby" na b.słaba glebe pszenżyto nowsze od borowika i w miarę dostepne na rynku. Bo trzeba szukac dalej a liboriusa moze posie jakis kawaleczek zeby tak odrazu nie skreslac. Bo poki co tylko carmelo mi przychodzi do głowy. A z danko albo kws jest jakas taka odmiana? 

Avokado i Meloman

• Like 1
Opublikowano

u mnie 6,4ha tadeusa IVa-V kl. po pszenicy - plon 20-25ton, oczywiście z całości 🤣🤣, pogubił wszystkie rozkrzewienia😥, lepiej bym wyszedł zostawiając chyba ugór