Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest pszenżyto Tadeus. Uprawa prowadzona przeze mnie.  Działka 2ha. Zasiane i opryskane herbicydem na jesieni. Przedsiewnie 250 kg polifoski 6 na ha

Wiosną opóźnione N1 bo właściciel marudził. Chciał jak najtaniej. W chwili N1 zdecydował by ciąć koszty. Poszło 170l rsm32.

Z t1 zrezygnował, zrobisz mi t2. Z n2 zrezygnował bo jdmu takie wystarczy.

Z T2 ja zrezygnowałem i mu nie zrobiłem bo miałem dość marudzenia no i było zdrowe.

W efekcie gość wyjdzie na tym chyba najlepiej w okolicy. Koszty niskie, a plon myślę że i 7t złapie.

Tyle tyko że to II klasa gleby. Stanowisko po gryce, a gryka po 50cio letnim sadzie

20240712_171008.jpg

Opublikowano

Na tej działce nie odczuło suszy po mimo bardzo suchego maja.  A czerwiec to dolało jak w żadnym roku.

I powiem że moje działki z pełną ochroną i nawożeniem x 2,5 tak nie wyglądają.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

To jest pszenżyto Tadeus. Uprawa prowadzona przeze mnie.  Działka 2ha. Zasiane i opryskane herbicydem na jesieni. Przedsiewnie 250 kg polifoski 6 na ha

Wiosną opóźnione N1 bo właściciel marudził. Chciał jak najtaniej. W chwili N1 zdecydował by ciąć koszty. Poszło 170l rsm32.

Z t1 zrezygnował, zrobisz mi t2. Z n2 zrezygnował bo jdmu takie wystarczy.

Z T2 ja zrezygnowałem i mu nie zrobiłem bo miałem dość marudzenia no i było zdrowe.

W efekcie gość wyjdzie na tym chyba najlepiej w okolicy. Koszty niskie, a plon myślę że i 7t złapie.

Tyle tyko że to II klasa gleby. Stanowisko po gryce, a gryka po 50cio letnim sadzie

20240712_171008.jpg

Momencik...chcecie powiedzieć że wszystkie te cudowne produkty tak szeroko promowane na grzyba, azot z powietrza i inne granulki nie mają wielkiego wpływu na plon? A wręcz mogą go pomniejszać 🙆‍♂️

To bardzo ciekawe doświadczenie Agrest, daje dużo do myślenia 🤔

A w tym sezonie wiosennym dobrze pamiętamy jakie fito ludzie mieli po zabiegach. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
13 minut temu, GRZES1545 napisał:

Momencik...chcecie powiedzieć że wszystkie te cudowne produkty tak szeroko promowane na grzyba, azot z powietrza i inne granulki nie mają wielkiego wpływu na plon? A wręcz mogą go pomniejszać 🙆‍♂️

A w tym sezonie wiosennym dobrze pamiętamy jakie fito ludzie mieli po zabiegach. 

Pszenżyto Tadeus rok 2022 na V klasie dało 7,5 t /ha. Nawożenie 130N działka po łubinie, 100 kg ultra 8, jeden zabieg grzybowy T2, to był najlepszy plon z tego pola jaki pamiętam gdzie normalnie około 4 ton daje.

• Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Ja też w tym sezonie żadnego zabiegu na grzyba nie dawałem.

IMG_20240712_153151.jpg

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, Janeczko napisał:

Chwila czasu to odwiewam tadzia z najładniejszego kawałka fajne grube ziarno. Na następny rok do siewu na rozmnożenie myślicie dalej jego czy coś nowego ?

IMG_20240717_134959.jpg

Masz jakieś mniejsze obroty na żmijce żeby nie przesypywało?

Opublikowano
pedro2 napisał:

Jarek uważaj bo tak co rok więcej i więcej, zapędzisz się za 5 lat do 20 ton 🙆

Z tej odmiany mozna jeszcze troszke wiecej wyciągnąć ale raczej nie dużo więcej. Rekord gospodarstwa jest wiec jestem mega zadowolony.

Opublikowano

Ma może ktoś doświadczenie z korzystania z usług czyszczenia i zaprawiania swojego pszenżyta? Ile to wychodzi i czy to się opłaca? W tym roku chce coś w tym kierunku pokombinować bo będę siał 20ha pszenżyta, co roku kupuje kwalifikat ale ten rok niestety będę na 0 jak większość z was i trzeba szukać oszczędności. W piątek atakuje Tadeusa i już big bagi przygotowane bo reszte sprzedaje od razu na auto, cena słaba bo 700 do ręki, transport po stronie kupującego.

Opublikowano

700 do ręki na polu to jeszcze nie słaba cena, bo co powiesz na 500 po dowiezieniu na skup?

Ubiegły rok sprzedane po 620 netto w październiku. 

I aż chciałoby się tradycją AF niedowierzać w taką cenę...😜

A w Wielkopolsce jeżdżą mobilne czyszczalnie i zaprawiarki.

Pytaj @soltys48 o szczegóły. 

Na pewno warto.

@JarekBazydlo  podasz spodziewany przybliżony plon liboriusa?

No i stanowisko nawożenie ochrona, z krzemem włącznie

Opublikowano
53 minuty temu, EmilPlayP napisał:

Ma może ktoś doświadczenie z korzystania z usług czyszczenia i zaprawiania swojego pszenżyta? Ile to wychodzi i czy to się opłaca? W tym roku chce coś w tym kierunku pokombinować bo będę siał 20ha pszenżyta, co roku kupuje kwalifikat ale ten rok niestety będę na 0 jak większość z was i trzeba szukać oszczędności. W piątek atakuje Tadeusa i już big bagi przygotowane bo reszte sprzedaje od razu na auto, cena słaba bo 700 do ręki, transport po stronie kupującego.

Po 700 do ręki to chyba bym żonę kupującego pocałował w rękę i na kawę zaprosił 😁

Opublikowano

Obdzwoniłem wszystkich w okolicy ale jak co roku wyszło tak samo i odbiera Cedrob Rypin, duża jest strasznie różnica bo niektórzy w okolicy poniżej 600 i jeszcze mu trzeba zawieźć. Ciekawe jak będzie sypać, na całości Tadeus u mnie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, EmilPlayP napisał:

Są firmy ze przyjezdzają czyszcą i zaprawiają.

Tak jak te mieszalnie mobilne.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 godziny temu, Janeczko napisał:

Zasuwa na przyczepie ustawiona na 3-5cm tak na oko i nie przesypuje i lux robota

To żmijka na sucho chodzi, to tak nie bardzo. Myślałem że modyfikowałeś  coś z obrotami .

2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

U mnie Liborius rozwalił system... Jak wyjdzie reszta pola z taka wydajnością to nie mam pytań. A wizualnie na to sie zapowiada.

Ziarno grubsze jak Tadeusz?

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Jarek uważaj bo tak co rok więcej i więcej, zapędzisz się za 5 lat do 20 ton 🙆

Nawet UA już w strachu przy plonach @JarekBazydlo🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂

2 godziny temu, EmilPlayP napisał:

Dobrze musieli kontrakt podpisać bo w obecnej chwili 620 plus VAT na porcie.