Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

T2 nie robione bo bardzo sucho  było.

Zrobię 250g tebu, tylko wyrzuca pylniki to chyba nie można

Opublikowano
12 godzin temu, ZYLA napisał:

I u Nas zero opadu. Ze wszystkich upraw najlepiej wyglada groch, najgorzej pszenica...

U mnie też pszenicę najsłabiej wyglądają. Groch też przysiądzie jak nie popada gdy będzie kwitł, miałem tak 2 lata temu słoma była a strąki po 2-3 na roślinie i po 3 ziarnka w nich albo wcale. 

Opublikowano

Tadeus bez t2,  jak to wszedzie nie bylo warunkow, jako tako sie trzyma. Dobrze ze tego deszczu cos przyszło, skrzypionka sie pojawia

IMG20240523171704.jpg

Opublikowano

U mnie całe 3l w nocy a po południu już się kurzyło… alerty były a nic więcej nie popadało 

5 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Ładne kłosy 💪

Ładne ale jak nic więcej nie dopada to już będzie amen dla plonu u mnie w okolicy. Owsy są tragiczne i to bez różnicy kiedy siane

Opublikowano

Białe kłosy to drastyczny niedobór miedzi.

Ale czy aż tak i w pszenżycie?

Opublikowano
24 minuty temu, Agrest napisał:

Białe kłosy to drastyczny niedobór miedzi.

Ale czy aż tak i w pszenżycie?

Ja się nie spotkałem z takim niedoborem miedzi. Ale może i masz rację. Dałbym 15kg siarczanu mg i miedź nie zaszkodzi

Opublikowano

Co tu dawać? Nic już, a na pewno nie miedź która teraz może być toksyczna.

Może też być ognisko chorób podsuszkowych, trochę i na uszkodzenia wciornastka wygląda, ale na telefonie słabo widzę

Opublikowano

Spóźniłem się trochę z zabiegiem T2 i pszenżyto ma w tym momencie pylniki na wierzchu można zastosować teraz Gavial (protiokonazol + azoksystrobina) ? Czy czekać aż pylniki odpadną?

Opublikowano
11 minut temu, Recker napisał:

Spóźniłem się trochę z zabiegiem T2 i pszenżyto ma w tym momencie pylniki na wierzchu można zastosować teraz Gavial (protiokonazol + azoksystrobina) ? Czy czekać aż pylniki odpadną?

Taki środek zostaje do zużycia w następnym sezonie, za późno na niego. 

Teraz to samym tebu

Opublikowano

Azoksystrobina da aż taki efekt zieloności że mocno opóźni żniwa? Średnio widzi mi się kupować nawet samo tebu. A jakby zmniejszyć dawkę do 0.7?

Opublikowano (edytowane)

Masz tam 200g na litr azo, wiec to dalej za duzo. Przy tej fazie i 100g bym się bał dawać. Tebu kosztuje w granicach 40zł/litr wiec to nie jest wielki wydatek.

Edytowane przez PTrend
Opublikowano
33 minuty temu, Kan_Alia napisał:

Czy to larwy skrzypionki? Sporo tego jest, pryskać? W jakiej formie lepiej zwalczać, larwa czy owad?

20240524_123815.jpg

Tak skrzypionka i tak pryskać na wczoraj, albo liczyć na ulewny deszcz. 

Ja wczoraj w pszenicy jarej pogoniłem bo po małym deszczu się ochłodziło idealnie na pyretroid.