Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, wisienka1221 napisał:

Cześć, potrzebna pomoc 

Od kilku lat siejemy pszenzyto ozime - odmiana nieznana ale czyściutkie i dobrze dość sypie. W tym roku posiane zostało na polu gdzie przez dwa lata była kukurydza. Na wiosnę bardzo ładnie zeszło, opryskane roostarem i plonvit zboża. Przezimowało bardzo ładnie ale coś się popsuło..  jest strasznie blade, slabo rośnie. Opryskalismy znowu niewielka dawką cynku i GrowOn - fosfor i potas. Tydzień temu podsiane saletrą No ale nadal blade i nic się nie zmieniło. Wiadomo, zimniej jest teraz więc słabsze warunki do wzrostu ale co może być przyczyną? Co zrobić? 

20240420_153258.jpg

20240420_153330.jpg

Ile dostało azotu? bo coś mi się zdaje że całe nic.

Opublikowano

Pierwsza dawka azotu tydzień  temu?

To masz odpowiedź.

Widać dużą redukcję i siano u podstawy. Zagłodzone i pewnie jeszcze grzybek pierwsze liście zjadł.

To powinno mieć dane minimum 250kg saletry końcem lutego

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Ile dostało azotu? bo coś mi się zdaje że całe nic.

Dokładnej dawki nie znam, tata gospodarzy ja tylko trochę pomagam. 

Podsiewane było w poniedziałek a teraz cały czas jest zimno więc azot jeszcze powinien zacząć działać. Tylko czy to kwestia tylko tego czy coś jeszcze może być?

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Pierwsza dawka azotu tydzień  temu?

To masz odpowiedź.

Widać dużą redukcję i siano u podstawy. Zagłodzone i pewnie jeszcze grzybek pierwsze liście zjadł.

To powinno mieć dane minimum 250kg saletry końcem lutego

No u nas wszyscy w tym czasie podsiewają

Opublikowano

Zgadza się. W tym roku pierwsza dawka miala szczegolne znaczenie. Kawalek przy ogródku nie dolalem RSM'u i żółte że masakra. Druga dawka saletry trochę pomogła, lecz reszty już nie dogoni. Tylko nie ma co słuchać tych co po 300 kg (100N) walą i to razy dwa. U mnie po 100 kg rsm i 100kg saletry. Jak będzie mokro to moooze dostanie jeszcze trochę azotu.

Opublikowano
10 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Gdzieś Ty był?

Już miałem milicję zawiadamiać że żeś zaginął.

Dużo pracy panie było, do tego Zetor hamulce porządnie trzeba było zrobić w końcu, no i tak zeszło mi się. No ale teraz mucha nie siada, wszystko nowiste założyłem.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał:

W tym roku dobitnie widać kto się z azotem spóźnił, od obszarników po małorolnych, zboża żółte i rzadkie.

Żyto 4kl, nawet 3 z azotem czeka nadal bo zimno jeszcze. 

Rozkrzewienia odrzucone, zaraz nawet główny pęd zdechnie z głodu. 

IMG_20240418_130346_5.jpg

2 godziny temu, jacor73 napisał:

W tym roku dobitnie widać kto się z azotem spóźnił, od obszarników po małorolnych, zboża żółte i rzadkie.

Żyto 4kl, nawet 3 z azotem czeka nadal bo zimno jeszcze. 

Rozkrzewienia odrzucone, zaraz nawet główny pęd zdechnie z głodu. 

• Like 1
Opublikowano

W mojej okolicy wszystko wygląda podobnie jedynie lekko po bobowatych czernieje w tym roku ludzie można powiedzieć powiedzieli pas i dość drogim nawozów jak się ceny w stosunku do środków produkcji nie wrócą do normalności.

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, Grab12 napisał:

W mojej okolicy wszystko wygląda podobnie jedynie lekko po bobowatych czernieje w tym roku ludzie można powiedzieć powiedzieli pas i dość drogim nawozów jak się ceny w stosunku do środków produkcji nie wrócą do normalności.

Przecież Tusk powiedział żebyśmy ten rok przetrzymali, a potem już będzie lepiej 😂

• Haha 1
Opublikowano

Muał na myśli siebie i swoich przydupasów. 

Jak wybory europejskie pójdą po myśli to będzie im już tylko lepiej.

Nam też, będzie tak że lepiej... nie mówić🤣

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Przecież Tusk powiedział żebyśmy ten rok przetrzymali, a potem już będzie lepiej 😂

To mówiąc miał na myśli siebie swoją żone Małgorzatę córkę Katarzynę i syna Michała🤣😂

Co to może być? Dane 250kg na ha saletry na jesieni odchwaszczanie. I dużo takich placów jest. A przed orka jeszcze 3.5t/ha wapna z Morawicy. Działka na niskim terenie i zastanawiam się czy to tylko to że mokre czy coś innego bo na górze zielono na 5 klasie a tu gdzie 3 i 4 takie place Siew 20.09

IMG_20240418_130816.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, Grab12 napisał:

To po co siać jak to z foto nie wiele ponad tonę odda, na sam kombajn nie zarobi.

8 minut temu, PAN88 napisał:

To mówiąc miał na myśli siebie swoją żone Małgorzatę córkę Katarzynę i syna Michała🤣😂

Co to może być? Dane 250kg na ha saletry na jesieni odchwaszczanie. I dużo takich placów jest. A przed orka jeszcze 3.5t/ha wapna z Morawicy. Działka na niskim terenie i zastanawiam się czy to tylko to że mokre czy coś innego bo na górze zielono na 5 klasie a tu gdzie 3 i 4 takie place Siew 20.09

IMG_20240418_130816.jpg

Kolega ma tak samo po moczniku. Przed świętami dał dopiero po 200kg. Wcześniej było jednakowe, a teraz takie place się porobiły aż wstyd. Tylko u niego w poprzek, po skosie, szachownica

Opublikowano

Ja tam mam niedużo ornego, to te parę stów na nawozy w jedną czy drugą stronę niewiele w moim życiu zmieni, to łatwo mi pisać, ale po ostatnich dwóch latach jednak wolę nawet zarobić mniej, ale nie musieć patrzeć na chujnie na polu bo przyoazczedzilem na tym czy na tamtym. 

Tak sobie czyscilem galerie w telefonie i zdjęcia z tej samej działki sprzed dwóch lat i z tego roku - 1 i 2 to samo miejsce, 3 i 4 to samo miejsce tylko robione z naprzeciwka. Stare są chyba z 28kwietnia, a nowe sprzed tygodnia. Więc różnica ~2tygodni. Inne odmiany, terminy siewu podobne. Terminy podania N do max 2tyg różnicy - czyli 1 i 3 zdjęcie - tak wyglądało 28kwietnia 2022, gdzie N1 połowa marca, N2 połowa kwietnia. Zdjęcia 2 i 4 z 15kwietnia tego roku, N1 chyba 3 marca, N2 przed 5 kwietnia. Różnica w ilości azotu ~ 60kg N. 

IMG_20220428_094549_copy_1223x1039.jpg

IMG_20240415_114620431_copy_1632x918.jpg

IMG_20220428_094718_copy_846x1125.jpg

IMG_20240415_141943208_copy_1093x918.jpg