Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Ja po orce już walowalem to jeszcze troche wilgoci w ziemi jest. Kto wykonał sama orke bez walowania teraz ma popiół.

Kiedyś siałem na jesieni w popiół, popadało dopiero po 10 października, efektem było 6-7t pszenżyta z ha, więc nie ma co się bać o wilgoć na jesieni, wiosną jest gorzej ... Pamiętam, jak uprawiałem pod siew to świata nie było widać, sąsiedni przejazd był ledwo widoczny. Jak ledwo zaorałem 10 września tak ciągle było sucho do 10 października, więc wałowanie tego popiołu nie miało by sensu a i by pewnie się nie udało, bo by się zwyczajnie to pchało ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
8 minut temu, Strongman napisał:

Kazdy czeka na deszcz zeby po orać i siać w mokrą glebę a nie w jakieś tam glebę co 3 miesiące porządnego deszczu nie widziała.

Żeby ci przemoczylo warstwę orna to se trochę poczekasz.

Opublikowano
17 minut temu, Roki212 napisał:

Pszenżyto, żyto po siewie ktoś ma zamiar wałowac?

Sąsiad dziś sial i pożyczał ode mnie wały, ale to bardziej ze względu na grudy. Ja u siebie zależnie od roku - jak jest wilgoć, to nie waluje. Jak sucho to różnie - albo całość, albo przynajmniej górki z glina.

10 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Ja po orce już walowalem to jeszcze troche wilgoci w ziemi jest. Kto wykonał sama orke bez walowania teraz ma popiół.

Parę lat temu sąsiad dzierżawca tak uprawiał - orka, wały, siew, wały - na oko to pół pola nie wzeszło. Zabetonowal sobie wszystko 

7 minut temu, KacperDemczuk napisał:

Aż tak źle z bydłem? 🤔

Czy źle? Ja pracuję, matula już po 60tce. Trochę ja musiałem przymusić do decyzji, bo sama to chyba planowała robić aż tam w kanał za krowa padnie. Choć ostatnio sama zaczęłam mówić, że ma już dosc. 

Ale to takie na zimę tylko zakończenie, na wiosnę parę cielaków kupię, niech coś chodzi koło domu

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Strongman napisał:

Kazdy czeka na deszcz zeby po orać i siać w mokrą glebę a nie w jakieś tam glebę co 3 miesiące porządnego deszczu nie widziała.

To czekaj do listopada bo wtedy będziesz miał tyle wody zeby zaorać. 

Ja kosiłem 14.5-13% ty pewnie 10-12% powiedz mi kto wygrał na tym 😅

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tomek90 napisał:

To czekaj do listopada bo wtedy będziesz miał tyle wody zeby zaorać. 

Ja kosiłem 14.5-13% ty pewnie 10-12% powiedz mi kto wygrał na tym 😅

Tylko ci na skupie procent dodadzą i guzik z twoich norm.Tak jak z mokrą qq

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
7 minut temu, Roki212 napisał:

Bo też dziś zasiałem właśnie żyto i zastanawiam się czy wałować czy nie ten piach 

Wałować. Wszystko wałuje

5 minut temu, k16mk napisał:

Siewy pszenżyta rozpoczęte , ziemia puch , wilgoć jest stary gruber a jednak zrobił konkretną robotę 😀

20230912_171013.jpg

20230912_171200.jpg

Co to za naklejka z tyłu ciągnika?

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, soltys48 napisał:

Dopiero teraz?

Moje już tydzień jak rozsiane

Co do samego siania  to wydajność masz kiepską tą siewka że tyle czasu rozsiewasz

ja rozsiałem spokojnie w 1,5 dnia z podpięciem przesmarowaniem zatankowaniem rozsiewacza ciągników siewnika  , a ludzie będą rozsiewać pewnie ze 2 miesiące 🤔

5 minut temu, soltys48 napisał:

Co to za naklejka z tyłu ciągnika?

myślę że Niemieckiego serwisu 

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
3 godziny temu, outstanding napisał:

Jakieś opinie o pszenżycie Rotondo?

Wiosną może zdziwić bo wolniej startuje bo najpierw się zagęszcza -rozkrzewia dopiero potem do góry strzela .

To zaleta po ostrej zimie gdzie może wypaść część roślin . 

Co do omłotu to no nie zauważyłem żeby ciężko szło dla.mnie dobrze się kosi . 

Nowsza odmiana taka sama to Belcanto 

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Z 2016 roku to jak dla mnie to już bardzo stara odmiana.

Jest starsze. W 16' miałem już je posiane

13 minut temu, sebe1033 napisał:

Co do omłotu to no nie zauważyłem żeby ciężko szło dla.mnie dobrze się kosi . 

Spróbuj Mondeo bądź tadeusa a zmienisz zdanie

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Roki212 napisał:

Bo też dziś zasiałem właśnie żyto i zastanawiam się czy wałować czy nie ten piach 

Jesli to nie jest taki piach ze wiatr moze pozawiewac gleboko ziarno to nie wałuj. Uwazam że w oziminach lepiej nie walowac bo przez zime ziemia powinna lepiej przyjac wode ktora w późniejszych wiosennych suszach sie przyda.

Opublikowano

U mnie w tym roku Tadeus, SU Liborius i Belcanto. Kiedy siew? Plan był ambitny ale nawał pracy w polu i poza nim wszystko zweryfikuje. Do zaprawy ziarna kinto plus i nawóz donasienny od dr green.

Zrobiłem badania gleby, czekam na wyniki niebawem powinny być. Ale już zamówiłem 4 ośkę kredy bo skrzyp pięknie rośnie na niektórych działkach. I kwestia kiedy to rozsypać, przed orką to chyba moimi sprzętami nie dam rady tego głęboko wymieszać dlatego myślę zrobić to po orce, jak już tu wcześniej wspominałem bojąc się o ewentualne gorsze wschody. Jak wszędzie wyjdzie pH poniżej 5,5, może poniżej 5 to nawet o NPK nie myślę tylko kreda na takie działki 🤔

Aktualnie wziąłem się za głęboszowanie, w miejscach gdzie pług nie wchodził a na nowych dzierżawach w miejscach gdzie lepsza bardziej zwięzła ziemia ziemia bo u nas nikt głębosza nie używa. Robię tak max na 50cm jak się dobrze zagłębi. Jakie będą tego efekty sam jestem bardzo ciekaw.

Opublikowano
4 minuty temu, Michal014d napisał:

Jesli to nie jest taki piach ze wiatr moze pozawiewac gleboko ziarno to nie wałuj. 

Tak to już nie, ale tak sucho że siewnika za ciągnikiem nie widać. Jak wałowałem żyto chyba z dwa czy trzy lata temu też było tak sucho to na tym polu były lepsze wschody i równe, na innym gdzie nic nie robione najlepiej wchodziło za śladami ciągnika a na środku już słabo 

Opublikowano
2 minuty temu, Roki212 napisał:

Tak to już nie, ale tak sucho że siewnika za ciągnikiem nie widać. Jak wałowałem żyto chyba z dwa czy trzy lata temu też było tak sucho to na tym polu były lepsze wschody i równe, na innym gdzie nic nie robione najlepiej wchodziło za śladami ciągnika a na środku już słabo 

Jak uważasz. Mam tylko takie gleby ze sam piach 5-6klasa i mnie uczono ze ozimin lepiej nie walowac co innego jare tam to jest konieczność. A za kołami ciągnika najlepiej miec jakies zagarniacze, pazury w siewniku i tego efektu juz nie powinno byc a jeśli bedzie to minimalny. U mnie zreszta te piachy zwalowac dobrze jest ciezko ciazki wał pcha ziemie, po lekkim telko rowy po ciagniki zostaja bo sie zapada. Za siewnikiem jest równo co jest plusem.